Andrew85 Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Cześć jak w temacie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe że świeca B9EG może zamienić zalecaną BR8EG lub BR9EG, bo poszedłem do sklepu i sprzedawca powiedział że nie ma na stanie BR8EG i że ta będzie dobra (B9EG). A mnie to jakoś nie gra choćby patrząc na symbole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiertara Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Gdyby to były takie same świece to by miały takie same symbole :icon_razz: Na pewno się czymś różnią, sprzedawca koniecznie chcę sprzedać towar i robi Cię w wała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soku11 Opublikowano 28 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 To nie sa te same swiece. Wspolczynnik 8 i 9 mowi o wartosci cieplnej swiecy. Najnizszy numer oznacza tzw. 'swiece gorace', a wyzszy tzw. 'swiece zimne'. Swiece gorace szybko wchlaniaja cieplo (lepsze na zimna pogode), natomiast zimne slabo. Chyba niczego nie pomylilem :banghead: POZDRO Cytuj Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 To co wyżej kolega napisał jest w dużej mierze prawdą jednak np świeca B8HS jest pod względem ciepłoty równoznaczna z BR9ES...a różnicą jest długość gwintu....co do Twojego problemu to według katalogu NGK do KMXa powinieneś założyć BR8ES czyli odpowiednik FE85S według Iskry. No chyba że oczywiscie to do czegoś innego :D jednak idąc za ciosem mojego przykładu to szybciej odpowiednikiem B9EG powinien być BR10EG z tym że nie wiem czy tak naprawde jest :banghead: Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew85 Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) poza ciepłotą świecy (cyferka, rzecz oczywista, jakkolwiek różnica o 1 nic w sumie nie zmieni) głowna różnica pomiędzy świecą BR 8 cośtam a B8 cośtam to rezystor przeciwzakłóceniowy. BR go ma B go nie ma. Ma to znaczenia jak w okolicy ktoś słucha radia AM. A poza tym to wielkiej różnicy nie ma, choć większość świata będzie uzywała świec z rezystorem. Czasem też rezystor jest w fajce, więc jak masz go w fajce, to nie chcesz go w świecy, bo będzie ciut za duży opór. I tyle...Ale spoko możesz je zamienić - różnicy nie zauważysz. W ogóle to tutaj jest link do kodów NGK http://www.kaila.net/tl125/tl125ngkcode.html I wszystko jasne..... Edytowane 29 Lipca 2007 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 A to się zdziwisz :D jeden numerek to wieeeeeeelka róznica :D przynajmniej w moim motorku...na BR8ES chodził znośnie ale rozpędzić się do 90 było ciężkawo wymieniłem TYLKO śweice na BR9ES i róznica jest oooolbrzymia :D zupełnie inne zachowanie silnika... 90km/h robi w mgnieniu oka ;) i bez większego problemu :P zatem polecam dobór odpowiedniej ciepłoty do silniczka :) Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GT 80 Opublikowano 30 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Trochę z innej beczkiMa ktoś może tabele z przeliczeniami wartości cieplnych świec ngk na oznaczenia iskier (i innych)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 30 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 W katalogu Iskry /bezpłatne wydanie książkowe dostępne w niektórych sklepach moto/ lub na stronach internetowych Iskry znajdziesz odpowiedniki świec NGK i innych. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi