MisterBIG Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Draco, i przez takie głupie komentarze trudno jest cokolwiek znależć na forum.Chłop dokładnie napisał, co pomaga w wyszukiwaniu postów. Nawet najgłupsze pytania i stwierdzenia są potrzebne - bo dla innych nie muszą być głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FhissT Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Pytanie jak w temacie... Miby najważniejsze jest primo: bezpieczenstwo, secundo: wygoda, ale wiadomo jak łatwo jest nasiać lipy... Np wujas ktory jeździć Heritagem jak mu z takim pytaniem wyskoczyłem to powiedział że nigdy nie założyłby zamknietego garnka... Jednak wielokrotnie widziałem gostków w szczękowcach na cruiserach, może w wiekszości (albo i zawsze?) były to jakies custowy/power cruisery... Ja zamierzam ze wzgledów praktycznych (cichszej i bezpieczniej) oraz finansowych (juz taki kask mam) jeździć na V-Starze w zamknietym garze... Niby każdy ma prawo jeździć jak chce ale chciałbym sie dowiedzieć czy to nie przegięcie pałki. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez FhissT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gienek ST Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Ja mam takie podejscie do tego:Kask jest po to zeby chronil moja dynie a nie zeby fajnie wygladala :wink: a poza tym jest wystarczajaco poszyta :biggrin: Kolega w zeszlym sezonie rabnol golebia przy okolo 90km/h :crossy: niestety golab na miejscu zginol :wink: wizjer w d..e ;) a kolega wyladowal w pobliskim szpitalu,aha, on smiga w szczekowcu. Jak by sie to zajscie skonczylo gdyby smigal w takiej polskorupce? ;) hmm.... Ale to jest tylko moje podejscie do tego tematu ;) natomiast Inni musza sami zadecydowac co jest najwazniejsze! Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Gienek ST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Słuchajcie koledzy, mam do Was pytanie odnośnie kasku. I wiem że zaraz mnie admin opierdzieli ale te pytanie jest związane z naszym motocyklem a właściwie z jego szybą. Ale do rzeczy. Rozglądam się już od początku kiedy kupiłem motor za kaskiem, i czas w końcu coś kupić. Jak pamiętacie już kiedyś chciałem kupić integrala (bo nasz motocykl bardziej traktuję jak turystyka niż choppera) ale już się rozmyśliłem i teraz niemal jestem pewny że chcę taki kask Scorpion EXO-100 i chyba w kolorze białym. Taki kas jest tutaj http://allegro.pl/kask-otwarty-scorpion-exo-100-jet-skuter-chopper-l-i2041301767.html Od kilku dni zbieram informację o tym kasku i ma dobre opinie ale prawie każdy potwierdza że w nim wieje. W związku z tym że nasze motocykle mają takie wielkie szyby to powiedzcie mi drodzy koledzy jak to jest przy większej prędkości, czy dam radę w takim kasku za tak dużą szybą? Mam skłonności klaustrofobiczne, nie lubię nawet golfa bo się duszę, dlatego też kask też ma być otwarty. Kiedyś po osiedlowych uliczkach, przy niskiej temperaturze, nawinąłem kilka kilometrów w samej czapce i wcale nie wiało, ale nie przekroczyłem 50km/h. I drugie pytanko, czy w tego typu kasku można zamontować interkom? Pytam ponieważ ten dół kasku, te "uszy" są elastyczne i nie mam pojęcia jak się montuje ten mikrofon. Bardzo fajny ten filmik Arturze. Muzyka jak w niemieckich filmach erotycznych :biggrin: ale prezentacja spoko. Bardzo fajny ten podnośnik To skomentowałeś ten pierwszy filmik ale to co faceci na tym drugim filmie wyprawiają to szok, nigdy nie pomyślałem że taki podnośnik może być tak stabilny.http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=2Bqn2KpKWfg Wydaje mi się że olej wraz z filtrem najlepiej wymieniać na kołach a nie na podnośniku. Jak dokonywałem tego procederu jeszcze na Royalu pamiętam że spuszczałem olej na moto postawionym w pionie ale gdy go przechyliłem stawiając na stopce trochę oleju jeszcze wylecjało :eek: Bo może jest tak że olej się spuszcza na stopce? Może korek spustowy jest tak umieszczony żeby olej zlatywał jak motor stoi na stopce ale o tym może piter 1600 coś będzie wiedział. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez II Artur II Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Słuchajcie koledzy, mam do Was pytanie odnośnie kasku. I wiem że zaraz mnie admin opierdzieli ale te pytanie jest związane z naszym motocyklem a właściwie z jego szybą. Ale do rzeczy. Rozglądam się już od początku kiedy kupiłem motor za kaskiem, i czas w końcu coś kupić. Jak pamiętacie już kiedyś chciałem kupić integrala (bo nasz motocykl bardziej traktuję jak turystyka niż choppera) ale już się rozmyśliłem i teraz niemal jestem pewny że chcę taki kask Scorpion EXO-100 i chyba w kolorze białym. Taki kas jest tutaj http://allegro.pl/ka...2041301767.html Od kilku dni zbieram informację o tym kasku i ma dobre opinie ale prawie każdy potwierdza że w nim wieje. W związku z tym że nasze motocykle mają takie wielkie szyby to powiedzcie mi drodzy koledzy jak to jest przy większej prędkości, czy dam radę w takim kasku za tak dużą szybą? Mam skłonności klaustrofobiczne, nie lubię nawet golfa bo się duszę, dlatego też kask też ma być otwarty. Kiedyś po osiedlowych uliczkach, przy niskiej temperaturze, nawinąłem kilka kilometrów w samej czapce i wcale nie wiało, ale nie przekroczyłem 50km/h. I drugie pytanko, czy w tego typu kasku można zamontować interkom? Pytam ponieważ ten dół kasku, te "uszy" są elastyczne i nie mam pojęcia jak się montuje ten mikrofon. Ja tam jeżdżę w szczękowcu i polecam taki kask ze względu bezpieczeństwa. Taka skorupka to na miasto może się i nada ale ja bym nie śmigał w dalszą trasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marsinus Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Była kiedyś taka amerykańska strona live to ride ride to die, tam było zestawienie wypadków motocyklowych i obrażeń głowy, z tego co pamiętam to spory procent przypadał właśnie na szczękę więc taki orzeszek to spore ryzyko. Jazda motocyklem zwłaszcza w naszych warunkach sama w sobie posiada duży element ryzyka więc osobiście staram się go nie powiększać jazdą w orzechu. Podobnie jak ar2r mam szczękowca. Mój to Caberg Trip bądź Rhyno - różnie był zwany na różnych rynkach, który o dziwo jak się dowiedziałem ponad rok po zakupie wypada bardzo dobrze w testach wg http://sharp.direct.gov.uk/. Szczękowiec jest wg mnie najbardziej uniwersalny i łączy cechy integrala i kasku otwartego więc sądzę, ża warto rozważyć taką opcję a i z montowaniem interkomu nie będzie problemów. Znalazłem obrazek z tej amerykańskiej strony o której wspominałem. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Marsinus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harbuz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 W książce od Dyzia "Motocyklista doskonały" jest obszernie opisane, który element jest najbardziej narażony. Ja mam integrala. Każdy szanujący się powie, że orzech to nie kask. No chyba, że warunki są nie do zniesienia. Jak jechałem nad morze w 34 stopniach to też nie patrzyłem na bezpieczeństwo tylko wybrałem się dżinsach. Wybór należy i tak do ciebie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja na początku chciałem szczękowca, na integrala się nie zdecyduję ponieważ mam skłonności klaustrofobiczne. Wychodzi na to że powinienem kupić szczękowca a na pod orędziu mieć orzeszek na bardziej ciepłe dni. Chyba żeście mnie przekonali koledzy. Dzięki za porady i sugestie w tym temacie. Muszę szybko zamówić kask bo czuję na plecach cieplejsze dni i trzeba będzie nawinąć parę kaemów. Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORYS69 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) WitamJa poluję na coś takiego http://moto.allegro.pl/kask-n43-air-nolan-n43air-n-com-zabrze-gwa-r-xl-i2038676150.html jest uniwersalny tylko ta cena :banghead: Ale na bezpieczenstwie się nie oszczędza - podobno.pozdr. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez BORYS69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka 750 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 WitamJa poluję na coś takiego http://moto.allegro.pl/kask-n43-air-nolan-n43air-n-com-zabrze-gwa-r-xl-i2038676150.html jest uniwersalny tylko ta cena :banghead: Ale na bezpieczenstwie się nie szczędza - podobno.pozdr.polecam, sam pomykam już 2 sezony w tej skorupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Mój budżet na kask się rozciąga jak gumka od majtek :biggrin: Już mi się podoba Nolan :icon_mrgreen: Idźcie już spać Panowie bo do rana będę totalnym gołodupcem :icon_mrgreen: Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Przemyśl jeszcze Scorpiona EXO-900. Sam używam i jest to jeden z pierwszych kasków, z których jestem zadowolony (a jest to mój dziewiąty ;)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 ja mam n 103, ostatnio bylem w moto - akcesoria i cos kolo 800 pln byly - jakas promocja jest/była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob-ER5 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Widząc jak mój kask integralny wyglądał po wypadku, to na takie orzeszki to nawet nie patrzę. Gdybym jechał w takim czymś to chyba pół twarzy bym na asfalcie zostawił, dlatego radzę coś z pełną ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherman Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Nolan (chiński, wagarancja rok max 2) w Polsce około 800 zł, Shoei Qwest (made in japan, gwarancja 5 lat + gratisowe wymiany mechanizmów) za granicą 1200 zł w fajnym malowaniu (wysyłka kurierem gratis). Przemyśl temat :) Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Sherman Cytuj https://www.facebook.com/sixsixisixracing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi