MZrider Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Jak zdawałem prawko w 94tym to nie było obowiązku zakładania kasku jak rónież zapinania pasów w aucie jadąć droga nieutwardzoną. Czy może ktoś wie czy coś się w tym temacie w ostatnich latach zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiasnyBaniak Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Na moja wiedze obecnie musisz mieć pasy i kask, na drodze gruntowejale nie chce mi sie szukac tego w przepisach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwasibor Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Jak zdawałem prawko w 94tym to nie było obowiązku zakładania kasku jak rónież zapinania pasów w aucie jadąć droga nieutwardzoną Ja zdawałem w 91 i nie przypominam sobie takiego przepisu ze można nie zapinać pasów.Nie jestem pewien, ale nie ma obowiązku zapinania pasów tylko w autach które nie są w nie fabrycznie wyposażone.Natomiast jeśli chodzi o kask to nie pamiętam nawet czy w ogóle go zakładaliśmy -na egzaminie były tylko ósemki na placu, na kursie było to samo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Jak zdawałem prawko w 94tym to nie było obowiązku zakładania kasku jak rónież zapinania pasów w aucie jadąć droga nieutwardzoną. Czy może ktoś wie czy coś się w tym temacie w ostatnich latach zmieniło? Ja zdawałem w 91 i nie przypominam sobie takiego przepisu ze można nie zapinać pasów.Nie jestem pewien, ale nie ma obowiązku zapinania pasów tylko w autach które nie są w nie fabrycznie wyposażone.Natomiast jeśli chodzi o kask to nie pamiętam nawet czy w ogóle go zakładaliśmy -na egzaminie były tylko ósemki na placu, na kursie było to samo.. qwasibor, koledze chodziło chyba o drogi gruntowe. nie pamiętam dokładnie ale w pytaniach testowych do egz na kat.A jest coś o kasku na gruntowej i chyba obowiązek noszenia go na głowie jest. o pasach nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Obowiązek zakładania kasku dotyczy na wszystkich drogach publicznych z wyjątkiem motocykli fabrycznie wyposażonych w pasy bezpieczeństwa (BMW C1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Odpowiedź znajdziecie już w pierwszym artykule prawa o ruchu drogowym: Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego. 2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu. Trzeba więc zakładać kask nie tylko na drogach publicznych, ale na wszystkich na których kierowcy może stać się krzywda. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi