Skocz do zawartości

Problem z lagami...

Iwansky
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich rozrabiaków motocyklowych.

Moje pytanie dotyczy lag w suzuki tl1000s(ogólnie lagi pokrewne ze starymi gsxr-ami i hayą).

Pojawił się wyciek więc zmuszony byłem je rozebrać celem wymiany uszczelniaczy i oleju. Problem polega na ty że śruba wchodząca od dołu w goleń i spajająca goleń z lagą kręci się ale nie wykręca. Nie umiem tez rozebrać górnej części(tej z regulacją), to napewno pomogło by mi w zablokowaniu elementu który kręci się ze śrubą. POMOCY!- maci na to jakiś patent?

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuje na rady, serwisówki ani fiszek niestety do swojego modelu nie znazazłem...

Witam wszystkich rozrabiaków motocyklowych.

Moje pytanie dotyczy lag w suzuki tl1000s(ogólnie lagi pokrewne ze starymi gsxr-ami i hayą).

Pojawił się wyciek więc zmuszony byłem je rozebrać celem wymiany uszczelniaczy i oleju. Problem polega na ty że śruba wchodząca od dołu w goleń i spajająca goleń z lagą kręci się ale nie wykręca. Nie umiem tez rozebrać górnej części(tej z regulacją), to napewno pomogło by mi w zablokowaniu elementu który kręci się ze śrubą. POMOCY!- maci na to jakiś patent?

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuje na rady, serwisówki ani fiszek niestety do swojego modelu nie znazazłem...

Aby odkręcic dolna śrube trzeba przytrzymac od srodka tłoczysko. robi sie to za pomoca długiego klucza - samorobki. W tłoczysku jest gniazdo takie jak w kluczu nasadowym pod nakrętke. ty musisz dorobić klucz z odpowiednich rozmiarów nakretka przyspawana do długiego pręta z pokrętłem.

Jaki będzie rozmiar pasujacej nakrętki tego nie wiem . U mnie w moto pasuje na klucz 24mm.

Rozbieranie apsajdałnów jest dosc skomplikowane, musisz miec takie urządzonko do przytrzymywania takiego jednego elementu trzymajacego sprezyne. pozatym zeby wyjac i dobre złożyc regulacje odbicia (dobicia?) trzeba liczyc tykniecia przy luzowaniu tego elementu

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

lub w otwór na os przedniego koła wkładasz długi pręt, dwie osoby wciskają amor (jak w czasie pracy) a Ty odkrecasz. sprawdzone ;)

Wtedy pręt uniemożliwia dostęp do śruby - sprawdzone :bigrazz:

Istotę mojego problemu najtrafniej zrozumiał kolega Greedo. O samym fakcie konieczności zblokowania elementu w środku lagi już wiem- najpierw muszę jednak rozebrać pozostałą resztę żeby się to udało.

Pozdrawiam , może jeszcze uda się to zrobić- jakieś konkretne wskazówki panowie?

a czy nie prościej odkręcić górny korek, a następnie tłumik od korka, wyjąć sprężynę, zlać olej, odbezpieczyć simmering pod uszcz przeciw kurzowym i na końcu rozszarpać zawias na 2 części ?

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860