blekmot Opublikowano 31 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Chyba nie zrozumiałes o czym piszę, pewnie od walenia głową w mur. Pozdrów sprzęgłoz buberem się zgodzę, ale leonstar sam chyba nie wie o czym pisze. moje sprzęgło ma się świetnie, a silnik równiej pracuje po tygodniu jazdy, ale każdy ma prawo do swojego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Chyba nie zrozumiałes o czym piszę, pewnie od walenia głową w mur. Pozdrów sprzęgło Wszyscy tu mówią tylko o sprzęgle które jest narażone na szybkie zuzycie na oleju samochodowym ale jakoś nikt nie widzi różnicy w tym że w motocyklu ten sam olej smaruje skrzynie biegów i silnik a NIE ZAWSZE to co jest dobre dla silnika jest też dobre dla skrzyni biegów (np w samochodzie nalalibyście oleju silnikowego do skrzyni biegów ???? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 Stad zwiazki siarki i cynku w olejach starszych generacji ulatwialy wspolprace kol zebatych i krzywek walkow z dzwigienkami rozrzadu, teraz zostaja one eliminowane w olejach najnowszych generacji z powodu ujemnego wplywu na "zycie" katalizatora. Postep techniczny nie zawsze idzie w kierunku, w ktorym nam sie wydaje ze isc powinien.Jesli chodzi o zastosowanie oleju silnikowego w skrzyni biegow, to byl np stosowany w skomplikowanej skrzyni motocykla R 75 podczas 2 W. Sw.I czesto stosowany jest we wspolczesnych skrzyniach motocykli 2 suwowych. Adam M. PS. A PetroCanada to fma kanadyjska zajmujaca sie dystrybucja paliw i olejow i nie sadze zeby jej oleje roznily sie czymkolwiek jezeli chodzi o jakosc od innych olei sprzedawanych przez Shell, Motul czy Mobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekmot Opublikowano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 Stad zwiazki siarki i cynku w olejach starszych generacji ulatwialy wspolprace kol zebatych i krzywek walkow z dzwigienkami rozrzadu, teraz zostaja one eliminowane w olejach najnowszych generacji z powodu ujemnego wplywu na "zycie" katalizatora. Postep techniczny nie zawsze idzie w kierunku, w ktorym nam sie wydaje ze isc powinien.Jesli chodzi o zastosowanie oleju silnikowego w skrzyni biegow, to byl np stosowany w skomplikowanej skrzyni motocykla R 75 podczas 2 W. Sw.I czesto stosowany jest we wspolczesnych skrzyniach motocykli 2 suwowych. Adam M. PS. A PetroCanada to fma kanadyjska zajmujaca sie dystrybucja paliw i olejow i nie sadze zeby jej oleje roznily sie czymkolwiek jezeli chodzi o jakosc od innych olei sprzedawanych przez Shell, Motul czy Mobil.Też tak mi się wydawało, jednak zacikawiło mnie kilka faktów. Na stronach kanadyjskich jest bardzo dużo certyfikatów firm motoryzacyjnych , i coś co można znależć na polskich stronach PC, dają gwarancję na silnik na 300000 km. Z tego co szukałem to zadna firma olejowa nie daje żadnej gwarancji na silniki. A i ciekawostka - jest to jedyny producent dostępny w europie który ma certyfikat na olej silnikowy do Corvetty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasada6701 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Hej Chciałem was zapytać co sądzicie o olejach Mannol, PetroCanda?Chciałbym za eksperymentować bezpiecznie,oczywiście 10w40? -http://www.petro-canada.pl/portfolio-item/supreme/-http://mannol.de/pl/?action=accessory_chemical_preview&name=Classic%2010W-40 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Mannol jest bardzo popularnym olejem w DE i tanim. Z petro canada miałem dobre doświadczenia w kwestii ATF-ów.Ogólnie patrz na parametr TBN i temp. krzepnięcia. Marka oleju to jedno a to, że baza oleju jest niemal taka sama dla wszystkich marek to drugie.Ogólnie 10W40 możesz lać i samochodowy jeśli tylko sprzęgło nie będzie Ci się ślizgało. Ja juz od 10 lat jeżdżę swoimi kawasaki na samochodówkach. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Najważniejsze to kupić olej o parametrach przewidzianych przez producenta i NIE PODRABIANY oraz zmieniać go na czas :) Znam temat "od kuchni" bo zajmuję się transportem m.in. baz olejowych i czasami idzie się zdziwić bo sporo czołowych producentów bierze nasze polskie bazy produkowane przez Orlen. Dam choćby przykład belgijskich olejów Wolf Oil (mam nadzieję, że to nie żadna tajemnica handlowa), ich oleje są dość cenione na rynku a cała produkcja odbywa się przy użyciu olejów bazowych pochodzących z płockiego Orlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi