koziolini Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Co to znaczy prawidlowy kierunek obrotow :icon_question: Jezeli na przebiegunowanej pradnicy podczas "wlasciwych" czyli obrotow zgodnych z kierunkiem w jakim obraca sie pradnia w emce napiecie spada a nie przebiegunowanej rosnie tzn. ze albo ten "wlasciwy" kierunek jest niewlasciwym, albo pomyliles pradnice... dzieki za odpowiedź postaram się jaśniej opisać zgodnie z teorią na temat maluchowskich prądnic po spięciu na "krótko" prądnica zacznie sie obracać w tą stronę w którą w normalnych warunkach daje prąd no i ta przebiegunowana, która ma pracować zgodnie z kierunkiem obrotów w emce tak sie zachowuję, natomiast po podłączeniu wg schematu i włączeniu wiertarki prądu nie daje a nawet wiecej bo napięcie spada analogicznie jest z drugą prądnicą nie przebiegunowaną tylko w jej przypadku obroty są odwrotne. Może dodam że ze schematu ze strony koleżanki WILD nie podpinam cewki zapłonowej tylko kabel ST bezpośrednio do aku. a co do pomylenia prądnic to rozkręcałem i sprawdzałem podpięcie odpowiednich kabelków i wszytko jest ok pozdrawiam Maciek Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez koziolini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Rozumiem ze podlaczasz pradnice przebiegunowana i nie, zgodnie ze schemtem. I w obydwu przypadkach pradnic, obracajac je wiertarka w strone, w ktora teoretycznie powinny ladowac, one zamiast ladowac obnizaja napiecie :icon_question: To zle podlaczasz pradnice wg. mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Sąsiadek Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Cześć ludziska. Przejżałem cały temat i wszystkie linki do przeróbki prądnicy z Malucha do Ruska nie działają. Jak mógł bym prosić na maila abyście mi podesłali cały projekt . :) [email protected] z góry dzięki za pomoc. Edytowane 1 Lipca 2012 przez Kamil Sąsiadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Cześć ludziska. Przejżałem cały temat i wszystkie linki do przeróbki prądnicy z Malucha do Ruska nie działają. Jak mógł bym prosić na maila abyście mi podesłali cały projekt . :) [email protected] z góry dzięki za pomoc.hej.jakiego ruska???na aledrogo masz gotowe i nic nie musisz kombinowac.do k750 nie ma problemow a jak blok m72 to troszke trudniej spasowac bo inne loze.ale tez spokojnie da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kowalczyk Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 W dniu 6.07.2007 o 11:22, pyzdra1 napisał: Wrzuciłem opis montażu pradnicy z kaszlaka do ruska na serwer. Teraz każdy może sobie go ściągnąć. ftp://ftp.atnus.pila.pl/pub/Pradnica+rys+1.pdf Witam Widzę, że dawno temu zamieścił Pan schemat dorobienia przejściówki do montażu prądnicy od malucha 126P do "ruska". Mam M72 i chciałbym zamontować ową prądnicę. Czy dałby Pan radę odnaleźć i podesłać na maila rysunek (link co Pan zamieścił nie działa), mail: [email protected] Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 A nie lepiej założyć alternator? https://allegro.pl/oferta/alternator-12v-500w-m72-k750-dniepr-ural-mw-mb-12760258558 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Ooo oboje zdobywacie „Złote Łopaty” Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Nie wiem co myśleć o Złotej Łopacie. To naprawdę potrzebne? Ale jeśli Koledze jest lepiej to na zdrowie. Z tą prądnica to może nie takie głupie, bo ma mniejsza średnicę niż alternator, jest dość tania, wytwarza ponad 200W mocy. Z tym że jak widać w powyższym wątku dużo ludzi ma problem z poprawnym podłączeniem, jest potrzebny odpowiedni regulator napięcia, trzeba zmieniać biegunowość. Alternator z zabudowanym regulatorem napięcia jest znacznie prostszy do podlaczenia. Wystarczy podpiąć plus akumulatora i wzbudzenie przez żaroweczke 2W do plusa po stacyjce. Do generowania prądu o odpowiedniej biegunowosci nie ma znaczenia kierunek obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuub84 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca W dniu 27.05.2007 o 16:10, pyzdra1 napisał: Podaj maila to prześle Ci jak to wszystko zmontować Czy ja też mogę prosić o tą instrukcje?jeśli twk to tu mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi