Jump to content

Prądnica Fiat 126p w Rusie

Recommended Posts

Miałem Dniepra z prądnicą 6V , robiłem głupote bo przerobiłem go na ruski alternator, z którego nie jestem zadowolony, jako że blok silnika juz został pocięty i w ogóle wiec traktuje tan motocykl jako pole do eksperymentów, postanowiłem zamontowac prądnice 12 V od Malucha, wiec jesli ktoś juz taki patent robił to prosze o pomoc w kilku kwestiach...

1. Wiem że Prądnice trzeba "przepiąć", bo kręci sie w druga strone niż ruska czy ten zabieg polega tylko na zamianie kabli wewnątrz prądnicy czy jest to operacja bardziej skomplikowana, jeszcze nie rozbierałem tej prądnicy wiec nie wiem co jest w środku, jedynie co wiem to że działa...

2. Na regulatorze są cyfry 51 , 67 , 30 ; czyli którą cyfre do czego podpiąć...

Poszukaj w starych tematach, było juz to dokoładnie opisane.

Poszukałem , ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie swoje pytania,

Więc....

Na regulatorze są cyfry 51 , 67 , 30 ; czyli którą cyfre do czego podpiąć...

Alebo niech ktoś podeśle schemat instalacji malucha z prądnicą, bo szukam i znaleść nie moge a tam pewnie będą odpowiedzi na wszystkie moje pytania...

• 3 weeks later...

Hmm prądnice zrobiłem według schematu pyzdry, tylko mam problem z regulatorem mechanicznym ( chyba on tu winny, lecz ręki nie dam uciąć ), mianowicie żarówka zamiast gasnąć pali sie coraz mocniej i mocniej... a ładowanie jest !!! Co ja źle mogłem zrobić że mi kontrolka zamiast gasnąć swieci się coraz mocniej...

Edited by Golas

A jak masz podłączoną kontrolkę? Bo chyba jednym końcem do masy.

Jeden ze styków kontrolki jest podłączony do szczotek na prądnicy ( styk '51 ) a drógi styk kontrolki do '+ poprzez stacyjke

To wygląda tak:

'+ z akumulatora ----- stacyjka ----- Kontrolka ----- styk '51 na pradnicy