Skocz do zawartości

Banditowcy i inni uzytkownicy olejakow suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie - chcialbym info, szczegolnie od uzytkownikow bandita 1200 i z czujnikiem temperatury -takim wkrecanym we wlew olehu - ile macie normalnie, w upal, w korku, przy katowaniu... chcialbym miec skale porownawcza

Bo u mnie ostatnio jak palilem kapcia termometr sie obrocil zupelnie i zatrzymal przy zerze, tzn przy 20 stopniach ... od dolu ... czyli ze 160-180 stopni... skala kjest do 140 ;) :clap: :clap: :icon_mrgreen: :banghead:

jak jezdze normalnie to mam okolo 110 - 120 stopni, na trasie utrzymuje sie troche ponad 100 stopni,

Pozdrawiam i dzieki za info

Edytowane przez janciownik

Ja nie mam takiego czujnika,czy można założyć do mojego?

Ja mam z 2004 r 1200S

Pewnie, że można .. wkreca się go z miejsce korka oleju.. koszt ok 100zl.. Nie wiem tylko czy jest sens...

A Ty janciownik wykręć ten termometr i sprawdź go z innym, np. w gorącej wodzie bo wydaje mi się ze jest zle skalibrowany.

Pewnie, że można .. wkreca się go z miejsce korka oleju.. koszt ok 100zl.. Nie wiem tylko czy jest sens...

A Ty janciownik wykręć ten termometr i sprawdź go z innym, np. w gorącej wodzie bo wydaje mi się ze jest zle skalibrowany

Sprawdziłem... działa dobrze, temperature wody pokazuje OK,

Ale chyba u mnie przyczyna grzanie to chłodnica, która sobie sam popsułem jak ostatni kretyn....

Wymienie chłodnice i zobacze co się bedzie działo

Wydanie mi sie ze w olejakach troche sensu jest, szczegolnie jak ktoś lubi popalic kapcia czy cos - jest jakakollwiek kontrola, do wodniaka jakiego to troche bezsens

Edytowane przez janciownik

Wymienilem chlodnice, spedzilem 2 dni na prostowaniu blaszek - efekt... ze starej wylalem 3 setki oleju, do nowej po czyszczeniu itp wesz ponad pol litra, temperwtura w upal 80 stopni, w korkach 90-95, w zimny wieczor jak padalo (4 tys obrotow, predkosc okolo 100-120) 60 stopni...

Czyli chyba problem byl w chlodnicy

A tak z ciekawości zapytam - od czego dopasowałeś chłodnicę? Czy taka sama teraz siedzi?

Szukalem takiej samej jak moja - w tym modelu byly najwieksze,

wydaje mi sie ze sukces twki w porzadnym wyczyszczeniu i wyprostowaniu blaszek

Jeżeli ktoś uważa że chłodzenie jest nie wystarczające na jego katowanie to polecam zainwestować w profesjonalną chłodnicę.

http://cgi.ebay.co.uk/hel-oil-cooler-stain...1QQcmdZViewItem

Ja osobiście nie ufam tym czujnikom, gdyż nie mają żadnego certyfikatu ani napisu że są do tych konkretnych modeli, mają za krótki bagnet aby siedzieć w oleju więc temperaturę zbierają z metalu. Spotykam się z opinią , że oryginalna instalacja jest wystarczająco wydajna nawet jeśli wrzuci się zestaw na wiekszą pojemność np: 1277.

Jeżeli ktoś uważa że chłodzenie jest nie wystarczające na jego katowanie to polecam zainwestować w profesjonalną chłodnicę.

http://cgi.ebay.co.uk/hel-oil-cooler-stain...1QQcmdZViewItem

Ja osobiście nie ufam tym czujnikom, gdyż nie mają żadnego certyfikatu ani napisu że są do tych konkretnych modeli, mają za krótki bagnet aby siedzieć w oleju więc temperaturę zbierają z metalu. Spotykam się z opinią , że oryginalna instalacja jest wystarczająco wydajna nawet jeśli wrzuci się zestaw na wiekszą pojemność np: 1277.

Ja też podepne się pod tą odpowiedź. Taki zegar pokazuje temperature pokrywy silnika. Jeżeli ma być wiarygodny to poza wspomianą legalizacją trzeba zrobić osobny trójnik na przewodzie oleju. I chyba najrozsądniej będzie umieścić go przed chłodnicą.