redline Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 (edytowane) Witam! Charakterystyka seryjnych klocków w GSX-R 600 K4 przestała mi się podobać.Wymagają za dużej siły na klamke i strasznie brudzą tarczę.Jeszcze nie zdecydowałem się ale wybór padnie na EBC HH lub Carbone Lorraine SBK5. Przed założeniem nowych chciałbym jednak wyczyścić tarcze z materiału pozostawionego przez seryjne klocki.I tu mam pytanie. Jakiego środka do tego użyć? Wiem że drobny papier ścierny mógłby pomóc ale szukam raczej czegoś chemicznego typu brake cleaner itp. Nie może to być jednak środek o własnościach smarujących (z wiadomego względu). Ktoś poradził sobie z tym problemem? A tak to wygląda: http://bikepics.com/pictures/900998/ Edytowane 17 Maja 2007 przez redline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Nie spotkałem specyfiku, ale jak w puszce tak miałem to wystarczyło, że zmieniłem klocki na innej firmy i samo się wyczyściło.Takie smarujące klocki mają tylko jeden plus, nie zużywają tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Szymon Dziawer (ŚM) przy prezentacji gixera miał podobnie . Napisał że przeciągnął klocki na papierze ściernym i było OK . Czyli zeszkliły się czy cuś .Co do przebarwienia tarczy . Jak dużo i mocno hamuję to tarcze też ciemnieją . Jak jeżdżę normalnie , po jakimś czasie kolor wraca do normy . ,,Brudzenie ,, - masz na myśli że starty pył z klocków brudzi Ci całe koło ? W moim moto orginalne klocki starczyły na 73kkm , więc tu akurat brudzenie nie ma miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ober Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Witam. Ja do hamulców i sprzęgieł samochodowych używam od kilku lat produktu Terosona. O takiego: http://www.loctite-kleje.pl/index.jsp?url=...27&ramka=glowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 ja zawsze czyscilem acetonem albo Mleczkiem "cif" na twardej gompce do szorowania garow:) zawsze dzialalo:) Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 polecam "zmywacz uniwersalny" (brake cleaner) firmy Wurth. kosztuje 12 zl za 500ml i jest pod cisnieniem. wszelkie syfy i oleje same sciekaja, a preparat szybko odparowywujehttp://www.zoomkarts.com/pi/3%20for%201.JPG Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redline Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 polecam kilka stopali :wink: Tarcza wyczyściła się sama tylko raz,kiedy wracałem w deszczu 400km i używałem hamulca przedniego baaardzo delikatnie. Na codzień daję po heblach dosyć mocno (takie dziwne zboczenie) i raczej sama się nie wyczyści,przynajmniej nie przy tych klockach (a są to oryginalne Tokico HH) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiertara Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Kup sobie uniwersalny rozcieńczalnik, albo jakiś rozpuszczalnik, ostry zmywak i musi zejść. Chociaż swoją drogą jak zmienicz klocki na lepsze to powinno samo zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janciownik Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 W moim moto orginalne klocki starczyły na 73kkm , więc tu akurat brudzenie nie ma miejsca Nie wiem czy dobrze zrozumoale - 73kkm - 73000 tysiace ?? tak bym to odczytal, ale chyba chodzilo o 7300 km ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 73 000 km . Wymieniałem 2 tygodnie temu . Wszystko nakręcone na trasie , przez miasto śmigam tranzytem . Kilka razy tor , kilkanaście razy tor kartingowy , ale tylko dla zabawy . Nowe klocki założyłem takie same , zobaczymy czy dorównają tym pierwszym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamSuzuki Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 ja przecieralem tylko rozpuszczalnikeim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trauma Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Odświeżę temat. Po zimie tarczę zaczeły ocierać. Osadziło się na nich troszkę rdzy. Czym to wyczyścić ,żeby nie uszkodzić tarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adaho800 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Można delikatnym papierem śćiernym,przemyć później benzyną lub rozpuszczalnikiem i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I/JG53_Angel Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Odświeżę temat. Po zimie tarczę zaczeły ocierać. Osadziło się na nich troszkę rdzy. Czym to wyczyścić ,żeby nie uszkodzić tarczy? W każdym większym markecie na dziale z naftami,denaturatami i rozpuszczalnikami powinieneś znaleźć środek odrdzewiający(pod różnymi nazwami).Bardzo ładnie usuwa ślady rdzy bez ingerencji papieru ściernego.Wystarczy nanieść i zostawić na 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trauma Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 W każdym większym markecie na dziale z naftami,denaturatami i rozpuszczalnikami powinieneś znaleźć środek odrdzewiający(pod różnymi nazwami).Bardzo ładnie usuwa ślady rdzy bez ingerencji papieru ściernego.Wystarczy nanieść i zostawić na 10 minut. no dzięki. Tylko czy każdy będzie dobry? Bo np. mam WD-40 czy Penetrusa i nie wiem czy mogę psikać bez stresu ,ze coś będzie nie tak potem z hamowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi