kazan Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Ja sprowadzałem moto ze stanów w marcu tego roku, nie pamiętam już dokladnie cen, ale wiem, że za moto na E-bay zapłaciłem 2300$ za przesyłke 450$ do tego jeszcze cło 6% ( moto) , vat 22% (od moto i przesyłki). Wartość motocykla na umowie oczywiście zaniżona (500$) i od tego płaciłem cło i vat. W urzędzie celnym zostawiłem coś ponad 1000zł. W więc reasumując, Za motocykl zapłaciłem ok 7000zł, a w sumie wyszło mnie 10000zł, czyli jakieś 3000 opłat (w tym przesyłka). I tak zarobiłem jakieś 4000zł. Pozdrawiam. Ps. Aha! Sprawy w stanach załatwiał mi brat, a więc dobrze by było mieć kogoś za oceanem :) co by nowego postu nie pisać to się tu podepnę a jak jest dokładnie z dokumentami, jakie dokłądnie muszę mieć aby zarejestrować moto z usazasadniczo będzie to raczej moto z ubezpieczalni, kuzyn kupi i wyśle, ale jak kuzyn kupi to dokumenty będą raczej na niego (prawdopodobnie fv), Włoszku jak to u Ciebie wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 ceny z kosmosu :crossy: dokladnie. drogo. raptor z 04 roku wychodzi prawie tytle co nowy... Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mke Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Jak w temacie, interesuje mnie koszt sprowadzenia? jakie papiery? formalnosci? podatki? oplaty?? generalnie cala procedura. Moze linki do jakis firm, ktore zajmuja sie sprowadzaniem motorow z USA? Jak dokonac kupna w USA np. z ebay.com jezeli wiadomo, ze tam nie pojade i nie spisze umowy? takze wszystko na ten temat i co z tym zwiazane, dzieki, pzdr Odnosnie sprowadzania mozesz sprobowac poszukac na www.szopuj.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubieimbir Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 hmm.. panowie ja właśnie jestem w stanach.. i tez chce kopić potwora.. może jakoś sie zorganizujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 A ja mam pytanie o rejestrowanie.Co potrzebuję?Czy faktura zakupu w USA, wszystkie dokumenty celne oraz odpis dowodu (czy jakoś tak) starczy aby bezproblemowo zarejestrować go w kraju?Pozdrawiam! Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Dopisuje sie do pytania Foksa oraz jak to jest z fabrycznie nowymi sprzętami, chodzi mi o homologacje i inne sprawy związane z rejestracją w PL. p.s. I nie piszcie mi o Szukaniu ..... PLISSSSS :) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Dopisuje sie do pytania Foksa oraz jak to jest z fabrycznie nowymi sprzętami, chodzi mi o homologacje i inne sprawy związane z rejestracją w PL. p.s. I nie piszcie mi o Szukaniu ..... PLISSSSS :crossy: no właśnie jak to jest np z Drag starem z 2005 r czy można go normalnie zarejestrowac czy trzeba coś mu zmienić - np światła???? z czerwonych na pomarańczowe albo............zielone... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włoszku Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) A więc tak, jestem świeżo po sprowadzeniu, więc moge sie podzielić tym co wiem... Do zarejestrowania w kraju potrzebne są:-umowa kupna/sprzedaży motocykla-Certificate of title (czyli taki zielony papierek z danymi moto) coś jak karta pojazdu u nas-Papiery, ze motocykl został oclony, to z urzędu celnego- Plus, to wszystko musi być przetłumaczone u zaprzysięgłego tłumacza, chodzi mi głownie o Certifikat motocykla i jezeli umowe macie w jezyku angielskim to tez musi byc przetlumaczona- Trzeba tez dokonać wplaty w Urzedzie Skarbowym, ale to przy okazji rejestrowaniaJesli o papiery chodzi, to chyba tyle, mam nadzieje, ze o czyms nie zapomnialem, jesli tak, to niech mnie ktos poprawi. Co chcialem dodac jako lekki "tip" dla kupujacych.. Niestety zlote czasy sie skonczyly i zanizanie ceny w urzedzie celnym juz nie przechodzi tak jak jeszcze rok temu :smile: Maja swoj katalog, zgodnie ze stronka Craigslist i sugeruja sie tymi cenami.Dla porownania dodam:W zeszlym roku w marcu sprowadzilem VT600 z 99 roku i podalem cene $800, przeszlo bez problemu i zaplacilem od tego grosze Vatu i cla... Moto wtedy stalo srednio po $3200-$3800W tym roku sie nie udalo, za VTXa 1,3 podalem na umowie cene $2000 i urzad celny (Czestochowa) nie zgodzil sie go oclic, bo powiedzieli, ze wartosc motocykla to $5000 i w sumie mieli racje, bo za tyle go kupilem. Tak wiec musialem sporzadzic nowa umowe z nowa cena i wlasnie wczoraj im to wyslalem. Bedzie mnie to kosztowac 2500zl wiecej niz planowalem.. No ale juz jest za pozno, a na motocyklu i tak bede 5000zl do przodu :buttrock: Wiec pomimo tych trudnosci, nadal sie opłaca, bo motocykle w stanach sa za grosze! PS: Pisze tylko o jednym urzedzie celnym, gdzie indziej moze byc calkiem inaczej, a jak macie znajomosci i wiecie komu dac w łape, to napewno by przeszlo. Ja niestety takich znajomosci nie mam.Wybacz kazan, ze nie odpisalem wczesniej, ale teraz dopiero wpadl mi w oko ten temat, wczesniej gdzies mi uciekl. PS2: Kierunki powinny byc pomaranczowe, u mnie takie sa, a jesli masz inne to wystarczy, ze przy przegladzie nie beda sie czepiac i mozesz jezdzic z czerwonymi. Ale z tego co widzialem to w wiekszosci sa pomaranczowe, wiec no problem. Z homologacja nie ma zadnych problemow. Nie trzeba wymieniac lamp, kiery czy czegokolwiek. Rejestrujesz i jedziesz :cool: Mam nadzieje, ze bylem pomocny, pozdrawiam! Edytowane 18 Września 2008 przez Włoszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek88888 Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Nie pomogę za wiele w temacie sprowadzenia moto z usa, ale w temacie rejestracji to tak: po pierwsze: emisja spalin motocykla z usa musi się mieścić z normą europejska (czyli normą polską) np. Kawasaki ninja 500R nie mieści się z emisją spalin (chyba :( ) dlatego nie wychodzi na rynek europejski tylko amerykański... ale i tak cwaniaki niektóre rejestrują i śmigają Polak potrafi :icon_mrgreen: po drugie: co do świateł na każdej lampie jest literka ... zapomniałem jaka jest :buttrock: ale przypuśćmy E , i jeśli moto ze stanów nie ma takiej literki E na lampie to nie da się go zarejestrować, trzeba tylko zmienić lampę która posiada homologację europejska czyli taka z literką E i wszytko będzie ok, także sprowadzając moto ze stanów nie ma co się obawiać że się go nie zarejestruje, drobna kosmetyka i motocykl będzie spełniał europejskie normy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebularasa Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A czy orientuje się ktoś jak jest z obowiązkiem homologacji? Jakiś czas temu wszędzie w mediach było głośno o wprowadzeniu nowego obowiązku przeprowadzania homologacji dla wszystkich pojazdów spoza UE w tym motocykli z USA. Czy orientujecie sie na jakim jest to etapie? Czy złodzieje z sejmu już to uchwalili? Ktoś ma doświadczenia ze sprowadzeniem motocykla z ostatnich dni? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek75dora75 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam. Poszukuje kto wie jakie firmy albo osoby sciągaja za przystępne ceny motocykle z kanady lub usa. Chodzi mi o to że jak bym znalazł sobie sam takowy motocykl to kto mi i za ile przywiezie pod drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaY Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam. Poszukuje kto wie jakie firmy albo osoby sciągaja za przystępne ceny motocykle z kanady lub usa. Chodzi mi o to że jak bym znalazł sobie sam takowy motocykl to kto mi i za ile przywiezie pod drzwi. http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=...14c8d63148f9fd3 http://www.google.pl/#hl=pl&biw=1152&bih=5...14c8d63148f9fd3 Cytuj Motocykle to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilQ_21 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam odkopuję temat bo mam pytanie odnośnie rejestracji uszkodzonego motocykla z USA. Jeśli chodzi o dokumenty są odprawy celne itd, ale nie mam aktu własności czy jakoś tak. Sprzedający mówi że został ponieważ motocykl brał udział w wypadku. Jak by został zrobiony przegląd w USA to ten akt został by zwrócony, ale motocykl obecnie jest w Polsce i nie ma możliwości żeby mieć ten akt. I tutaj pytanie czy jest możliwość rejestracji takiego motocykla ?? czy zostaje tylko rejestracja na SAM-a ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocnymar29 Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Ja ma mam pytanie takie jężeli motocykl ze stanów jest sprowadzony uszkodzony to czy ma w jakichś dokumentach zaznaczone że jest uszkodzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 "salvage title" albo "destruction title"-parts only , czerwona pieczatka na akcie wlasnosci , takie akty wlasnosci pochodza z ubezpieczalni/aukcji rozbitkow, jak kupisz od prywatnego moze byc bez adnotacji jezeli szkody niezglosil albo odkupil od ubezpieczalni niedajac im "title" Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi