billy Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 witamchodzi mi o moto MZ ts250/1 .oborty w niej są ustawione nisko bardzo. i pytanie - czy bardzo niskie obroty w MZ mogą mieć jakiś negatywny wpływ na wał czy na inne rzeczy ??Koleś powiedział mi że od tego silnik się niszczy .z kolei mechanik dwusówowy mówi że to nie prawda. Gdzie leży prawda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SizeeR Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Siemka...Wydaje mi sie ze przy zbyt malych predkosciach obrotowych na wal dzialaja dosc duze przeciazenia dzieki czemu moze dojsc do jego pozniejszego uszkodzenia lub wczesniejszego zuzycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
billy Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 ale przecież gdy silnik jest na luzie to pracuje swobodnie... , to czy wtedy też to może szkodzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Znacznie większe obciążenia działają na silnik (układ korbowo-tłokowy) na wysokich obrotach i podczas jazdy niż na luzie i bez obciążenia. Jedynie elastyczne zawieszenie silnika może bardziej cierpieć od silniejszych drgań. Obroty BJ mają byc ustawione na ok. 1200/min i u mnie tak jest. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
billy Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 niestety nie mam oborotomierza... ale wole już troche trzymać gaz ( zresztą i tak się boje że zgaśnie :wink: ) i mieć pewność że się nic złego nie dzieje. dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2003 W takim razie tak ustaw obroty jałowe, żeby silnik pracował spokojnie i by nim nie szarpało. To akurat bardzo wyraźnie widać w MZcie. Ustaw obroty tak jak chcesz, w najgorszym razie będziesz trochę więcej gazów do atmosfery emitował, w konsekwencji czego ich ogólna zawartość wzrośnie o 0,00000000000000000003 % w skali globalnej. Poza tym nic zlego sie nie stanie. :-D Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2003 MZ powinna mieć nickie obroty przy których cały motocykl drga a lusterka machają jak skrzydła.Ja w ETZ miałem coś koóło 1500 obr. W tedy ładnie brzmiał, dzyn dzyn dzyn...Od takich obrotów nic się nie stanie, niekożystne moze być jeżdżenie MZ na bardzo niskich obrotach na wysokim biegu, gdy motor już szarpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 20 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2003 a ja was zadziwie - jeśli silnikiem rzuca jak świnskim ryjem po korycie to niszczą sie łozyska na wale korbowym :wink: Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Kiki ma racje.Jak mialem Etke 250 to niskie obroty mialem ustawione na 2000-2200 obr. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Cze...Ja schodziłem w TS 250/1 na 800 obr./min !!! (gaźnik BING mocowanie silnika zmienione prawie sztywne)To poezja, ale po co? Przy tak wolnych obrotach jak coś ci nie wyjdzie pod światłami podczas ruszania to silnik odbije w drugą stronę i obciach (a ludzie patrzą) Silniki o stopniu sprężania 10 (zapłon tylko statyczny 2,5-3,0 mm gdyby był regulator odśrodkowy tak jak w starych Jaskółkach to można by się pobawić) nie przepadają za taką pracą jak opisaliście w postach wyżejMoim zdaniem 1200 - 1500 to optymalne rozwiązaniePozdr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Nieno-w sumie przesadzilem,raczej wachalo sie to miedzy 1800-2000;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micek Opublikowano 29 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2003 sa qrwa podkrec co to ku*wa za pedal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi