Skocz do zawartości

zbyt niskie oborty ??

billy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chodzi mi o moto MZ ts250/1 .

oborty w niej są ustawione nisko bardzo. i pytanie - czy bardzo niskie obroty w MZ mogą mieć jakiś negatywny wpływ na wał czy na inne rzeczy ??

Koleś powiedział mi że od tego silnik się niszczy .

z kolei mechanik dwusówowy mówi że to nie prawda.

Gdzie leży prawda ??

Znacznie większe obciążenia działają na silnik (układ korbowo-tłokowy) na wysokich obrotach i podczas jazdy niż na luzie i bez obciążenia. Jedynie elastyczne zawieszenie silnika może bardziej cierpieć od silniejszych drgań. Obroty BJ mają byc ustawione na ok. 1200/min i u mnie tak jest. Pozdro!

W takim razie tak ustaw obroty jałowe, żeby silnik pracował spokojnie i by nim nie szarpało. To akurat bardzo wyraźnie widać w MZcie. Ustaw obroty tak jak chcesz, w najgorszym razie będziesz trochę więcej gazów do atmosfery emitował, w konsekwencji czego ich ogólna zawartość wzrośnie o 0,00000000000000000003 % w skali globalnej. Poza tym nic zlego sie nie stanie. :-D Pzdr!

MZ powinna mieć nickie obroty przy których cały motocykl drga a lusterka machają jak skrzydła.

Ja w ETZ miałem coś koóło 1500 obr. W tedy ładnie brzmiał, dzyn dzyn dzyn...

Od takich obrotów nic się nie stanie, niekożystne moze być jeżdżenie MZ na bardzo niskich obrotach na wysokim biegu, gdy motor już szarpie.

Cze...

Ja schodziłem w TS 250/1 na 800 obr./min !!! (gaźnik BING mocowanie silnika zmienione prawie sztywne)

To poezja, ale po co? Przy tak wolnych obrotach jak coś ci nie wyjdzie pod światłami podczas ruszania to silnik odbije w drugą stronę i obciach (a ludzie patrzą) Silniki o stopniu sprężania 10 (zapłon tylko statyczny 2,5-3,0 mm gdyby był regulator odśrodkowy tak jak w starych Jaskółkach to można by się pobawić) nie przepadają za taką pracą jak opisaliście w postach wyżej

Moim zdaniem 1200 - 1500 to optymalne rozwiązanie

Pozdr.....

• 1 miesiąc temu...