Skocz do zawartości

Statystyka wypadków

johny
 Udostępnij

Wypadki  

94 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy po zakończeniu podstawowej nauki jazdy miałeś wypadek:

• Szlif
      47
    • Dzwon
      15
    • Gleba parkingowa
      18
    • Nigdy nie miałem wypadku
      14
  2. 2. Szlif lub dzwon miał miejsce

• w 1 roku jazdy
      52
    • w 2 lub 3 roku jazdy
      16
    • w 4 roku jazdy
      3
    • Później
      23
  3. 3. Gleba parkingowa miała miejsce

• w 1 roku jazdy
      57
    • w 2 lub 3 roku jazdy
      9
    • w 4 roku jazdy
      1
    • Później
      27

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem wczoraj trochę czasu na przemyślenia oraz dyskusję z przyjacielem.

W mojej ocenie, w warunkach polskich, odsetek motonitów którzy nigdy nie zaliczyli dzwona, szlifu lub chociażby gleby parkingowej nie przekracza max 15 %.

Proponuję ankietę, która może pozwolić na uzyskanie wiedzy dot. momentu kiedy występuje największe prawdopodobieństwo zagrożenia wypadkiem (ciekawe jak się to będzie miało do danych amerykańskich np. z "Motocyklisty doskonałego"?).

Definicje (lekko zmodyfikowane na potrzeby ankiety):

Szlif - samodzielne położenie motocykla lub uderzenie w przeszkodę bez udziału osób trzecich (jedyny winny, to ten którego twarz widzisz w lustrze no i oczywiście liście, słoneczko,plamka oleju, piaseczek na poboczu, drogowiec który zrobił zakręt nie w tym miejscu co powinien itp. :) ).

Dzwon - wszelkie wypadki które nastąpiły z udziałem osób trzecich (w tym zarówno jako - chociażby pośrednich - sprawców, jak i ofiar),

Gleba parkingowa - skutki całkowicie samodzielnej inwencji podczas manewrów parkingowych :banghead:

W przypadku gdy ktoś wsiadł na motor po długiej przerwie, proponuję samodzielną ocenę stopnia umiejetności i odczucia, czy liczy lata jazdy od początku, czy jako kolejny np. trzeci rok.

Jeżeli ktoś miał więcej niż jeden wypadek, niech w pierwszym pytaniu wpisze ten poważniejszy a w kolejnych pytaniach najwcześniejszy.

Edytowane przez johny

Hmmm ... miałem glebę parkingową, miałem szlifa, miałem nawet dzwon ... a mogę zaznaczyć tylko jedną opcję.

dopisane

miałem różne przygody :) w różnych okresach więc zaznaczyłem po 4 latach ale to w pewnym sensie oszustwo. Było po roku, było po dwóch i było po więcej niż cztery.

Jako glebę parkingową przyjęłem wyłożenie się na postoju czy podczas jazdy z szybkością bliską zeru. Np. z założoną blokadą na koło :banghead: :) .

Edytowane przez Zbycho

Hmmm ... miałem glebę parkingową, miałem szlifa, miałem nawet dzwon ... a mogę zaznaczyć tylko jedną opcję.

Wiem, wiem, ale nie wpadłem na to wcześniej.

Czy ktoś zna sposób na rozbudowanie ankiety po jej wysłaniu np. zmodyfikowanie treści? (w edycji nie mogę nic zdziałać...).

Edytowane przez johny

Ankieta domaga się zaznaczenia odpowiedzi do każdego pytania, a więc nie można wybrać dzwona bez gleby lub odwrotnie :banghead:.

pzdr

Znawcy mówią, że znacznie zabawniej jest najpierw się kochać, a potem zadawać pytania.

Ankieta domaga się zaznaczenia odpowiedzi do każdego pytania, a więc nie można wybrać dzwona bez gleby lub odwrotnie :(.

pzdr

No cóż, to wpisujemy jak powyżej :( :(

Jak na razie mam rację - średnia poniżej 15 %.

A jak wynika ze statyski, jak wyjdziesz cało z 1 roku, to już nieźle, a gdybyś także nie "skusił" w drugim lub trzecim, to jedynie rutyna może cię zgubić. :cool:

Wychodzi na to, że jedynie 6 z 50 motonitów się "uchowało" bez przygód. :(

ale szlify i gleby należy traktować jako dobrą lekcję, czasami i drogą (zwłaszacza gdy się nic nikomu nie stało), bo sprzęt można naprawić, a człowieka trochę trudniej

przyznaję Ci rację, sam na początku swojej motocyklowej kariery gdy jeszcze dosiadałem ssimka mialem szlif; ulica wyłozona brukiem, wąski zygzak troche piasku, ja gaz opór, pochylony a tu bah :lalag: całe szczescie nic sie nie stalo motocyklowi, mi zresztą też. ale ciesze sie ze mialem taki "miniszlif" nauczyło mnie to pokory :icon_twisted: pozdro :icon_razz: ;) :buttrock: :buttrock:

Mam pytanie do 1 pytania z sondy. Wypadek to zdarzenie w wyniku którego uczestnicy ponieśli obrażenia, lub zgineli?

Troche się wahałem nad tym. Myśle, że trzeba sprecyzować pytanie ;)

Jak zginełeś to już nie musisz wypełniać tej ankiety :D

Bardzo fajna ankietka tylko dlaczego muszę zaznaczać i dzwona i parkingówkę ciekawi mnie jakby miały się do tego przebiegi jeźdźców - podejrzewam że jak w auto najgorzej w okolicach pierwszych 20 tys. ( osobiste doświadczenie :rolleyes: )

Faktycznie, dane będą zafałszowane. Miałem szlif, ale nie miałem nigdy gleby parkingowej - a w 3 pytaniu musiałem odpowiedzieć, kiedy ją miałem..

pozdr

LYsY

własnie łysy ma racje ja też miałem szlif a nie mialem gleby parkingowej :icon_biggrin: A wyszło na to że miałem i teraz nie moge powiedzieć że nigdy nie kłamałem ponieważ własnie to zrobilem :banghead: hehe

Faktycznie, dane będą zafałszowane. Miałem szlif, ale nie miałem nigdy gleby parkingowej - a w 3 pytaniu musiałem odpowiedzieć, kiedy ją miałem..

pozdr

LYsY

właśnie idiotycznie tak samo mam :icon_razz: - czas na zmianę ankiety :)

zdravim horko