LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Witam! :icon_exclaim: Każdy z nas zna ten moment (przychodzący po tygodniu używania motocykla :icon_exclaim: ), kiedy stwierdzamy, że albo nam motocykl zamuliło, albo on już się tak nie zbiera jak na początku ;) Stan ten pogłębia się i pod koniec sezonu mówimy: "kurde, brakuje mi mocy..." Tymczasem ujeżdzamy właśnie - przykładowo - 90-konny motocykl, który ma 3,5 do setki. Zaczynamy kombinować jak koń pod górę, zamiast pracować oglądamy sprzęty na allegro i napalamy się jak szczerbaty na sucharek na nowe moto. Oczywiście mocniejsze :icon_exclaim: . Powstaje pytanie: czy rzeczywiście jest nam ono potrzebne? W ilu procentach, waszym zdaniem, wykorzystujecie swój motocykl? Proponuję małą sondo-ankietę. Podajcie, czym jeździcie, ile to coś ma mocy, i w ilu procentach waszym zdaniem wykorzystujecie:1. przyspieszenie - również chodzi o to, czy bylibyście w stanie wykręcić przyspieszenie fabryczne w waszych motocyklach, zważywszy, że trzeba w tym celu dobrze puścić sprzęgło i w odpowiednich momentach umiejętnie zmieniać biegi (to ostatnie nie dotyczy tych, którzy 100 osiągają na jedynce :icon_exclaim: )2. możliwości składania się w zakręty3. możliwości terenowe4. możliwości "stuntowe" (guma, stoppie, itp)5. ogółem EDIT: Proponuję dopisywać jeszcze do Waszych ocen jeszcze jedną rzecz: "motocykl mi wystarcza czy czuję, że czas na zmiany?" W moim przypadku:Yamaha TDM 850, 80 KM.1. 60%2. 50%3. w zasadzie po terenie nie jeździ, ale nawet tych skromnych możliwości nie wykorzystuję w 20%4. 5%5. 35% EDIT: Motocykl na pewno mnie jeszcze przerasta, nie zmieniam :icon_exclaim: pozdr LYsY Edytowane 7 Lutego 2007 przez LYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Cagiva River: 1. 50%2. 30%3. Ze 2x jechałem ale nie wiem, jak to "uprocentować"4. 0% nie interesuje mnie to5. 40% pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Honda MTX 125 1.85%2.50%3.35%4.5%5.44% Pozdro Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foks Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Dodaj punkt 6 pt lans, bo moja honda sluzy mi glownie do doczlapywania sie pod jakas modna knajpe i czeka na mnie przed ogrodkiem grzecznie ;P Daje tam 95% Hehe a serio to temat nadawalby by sie bardziej do "przy piwie" bo jak miarodajnie ocenic czy wykorzystuje 40% czy 53% ? :icon_rolleyes: Cytuj Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Hehe a serio to temat nadawalby by sie bardziej do "przy piwie" bo jak miarodajnie ocenic czy wykorzystuje 40% czy 53% ? :icon_rolleyes: No jeśli moderator tak uzna, to temat tam przeniesie - pewnie "w piwie" będzie miał większą "czytalność". A mi chodzi o zastanowienie się, czy rzeczywiście, obiektywnie, brakuje nam tej mocy czy tylko się przeceniamy :flesje: Może dojdziemy do jakichś wniosków. A oceniać oceniamy subiektywnie. Jasne, że 42 albo 43% to żadna różnica, ale 5% a 80% - to już coś. Proponuję dopisywać jeszcze do Waszych ocen jeszcze jedną rzecz: "motocykl mi wystarcza czy czuję, że czas na zmiany?" pozdrLYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 motorynka mega wypas, 5789548,54 KM.1. 184%2. 500%3. -45878%4. 9574%5. 1458,85% wartosci podane w przyblizeniu bo korniki zjadly mi liczydlo :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 moim zdaniem temat nie ma sensu, bo nie ma mozliwości, aby to jakoś wyliczyć, bo ktoś moze nawet nie wiedzieć, na co stać jego moto, a w tedy ni hu nie da się obliczyć na ile % się wykożystuje sprzęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 moim zdaniem temat nie ma sensu, bo nie ma mozliwości, aby to jakoś wyliczyć, bo ktoś moze nawet nie wiedzieć, na co stać jego moto, a w tedy ni hu nie da się obliczyć na ile % się wykożystuje sprzęta. jak to nie ma mozliwosci? zobacz jak ladnie koledzy to wyliczyli. jak nie umiesz liczyc to sie nie wtracaj do dyskusji :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 moim zdaniem temat nie ma sensu, bo nie ma mozliwości, aby to jakoś wyliczyć, bo ktoś moze nawet nie wiedzieć, na co stać jego moto, a w tedy ni hu nie da się obliczyć na ile % się wykożystuje sprzęta.Jednak się da. Ja swojego w 100% i jeszcze mi mało :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) motorynka mega wypas, 5789548,54 KM.wartosci podane w przyblizeniu bo korniki zjadly mi liczydlo :banghead: Heh, jak się nie potrafisz a) bawić, b) zastanowić, na ile Twoim własnym, subiektywnym zdaniem wykorzystujesz motocykl, to przykro mi :evil: Subiektywny - to słowo-klucz do całej zabawy. Każdy z nas się ocenia jako np. dobrego albo średniego kierowcę - a też nie mamy jasnych kryteriów, punktów odniesień, dyplomów ze szkół jazdy ze szczegółowymi ocenami itede. Wydaje mi się po prostu, że często jest tak, że kupuje się nowe moto, podczas gdy starego nie wykorzystujemy nawet w 50%. A jeśli temat jest głupi (to możliwe :buttrock: ), to równie bez sensu były zatem tematy typu: "ile najszybciej jechałeś" albo "jak oceniasz swoje umiejętności". A jednak ludzie oceniali :buttrock: LYsY PS WykoRZystuje. eRZet. Edytowane 7 Lutego 2007 przez LYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna 83 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 R1 w 200% bo jest strasznym mułem i sie na niej nudze, pierdolona motorynka, a nowy zygzak czy haya sa za wielkie i preclowate pozostaje mi wstawic silnik z nowego zygzaka + turbinka. a TDM to na L ce powinny jezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 moim zdaniem temat nie ma sensu, bo nie ma mozliwości, aby to jakoś wyliczyć, bo ktoś moze nawet nie wiedzieć, na co stać jego moto, a w tedy ni hu nie da się obliczyć na ile % się wykożystuje sprzęta.jak to nie ma mozliwosci? zobacz jak ladnie koledzy to wyliczyli. jak nie umiesz liczyc to sie nie wtracaj do dyskusji :icon_rolleyes:Ale Wy jesteście śmiertelnie poważni. Przecież temat jest chyba lekko z przymrużeniem oka. pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Jeżeli nie chcecie odp na pytanie Lysego to nie piszcie w ogóle. Bo wydaje mi się, że w momencie zakładania tematu nie chodziło mu o waszą krytykę, a o odp na pytanie. Pozdro :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek8104 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 1. W czasie gwałtownego przyspieszania lub gdy chcę poszaleć to 85%, ale w normalnej jeździe to 30%.2. 60 %3. 5 - 10 % 4. 1 % czasami niechcący ruszę z uślizgiem koła :icon_rolleyes: :lalag: :bigrazz: 5. 25%6. (lans) 0,00009 % :clap: :biggrin: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ale Wy jesteście śmiertelnie poważni. Przecież temat jest chyba lekko z przymrużeniem oka.widzisz smiertelna powage w moim poscie? :icon_rolleyes: :lalag: :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi