ViragoYama Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witam, Zastanawiam się nad zainstalowaniem czujnika temperatury i wskaźnika pomiędzy zegarami.Znalazłem fajny wskaźnik temperatury w sklepie http://www.moto-akcesoria.pl/ link do wskaźnika: http://www.moto-akcesoria.pl/product_info....oducts_id=19203 Do tego wskaźnika należy dokupić czujnik, tu podano mi kilka rodzajów M 10 X 1, M 16 X 1,5, M 14 X 1,5 M 12 X 1,5. Rodzaj prawdopodobnie zależy od rozmiaru gwintu. Sam czujnik montuje się zamiast korkaspustu oleju. Nie wiem jaki jest tam rozmiar gwintu? Widziałem też rozwiązania, że czujnik teperatury oleju był zamontowany zamiast korka wlewu oleju i to mi się wydaje bezpieczniejszym rozwiązaniem.Szukam opinii na ten temat i rzucam pytanie czy ktoś coś takiego instalował w swojej virażce i czy to działa? Pozdrawiam,ViragoYama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 ło matko ale cena !! no tak do motocykla to musi być drogo,nie wiem dlaczego ale jeśli coś jest custom lub tuning to cena X2 co do mocowania czujnika to ja planuje zrobić tak :wykręcę śrubę spostową oleju i u tokarza wykonam identyczną tylko z otworem przelotowym w osiw ten otwór wprasuję ( wlutuję )rurkę miedzianą zaślepioną na końcu i do niej wprowadzę czujkę tempkoniec tej miedzianej rurki będzie zanurzony w oleju i będzie mierzył temperaturę nie chce mi sie tego rysować teraz jak zrobię ( do tygodnia ) to cyknę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodman Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Tu chyba jest ciut taniej taki gadżecik termometr oleju :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 tak , tylko zwróć uwagę że w Virago 750 wlew oleju jesttak usytuowany że po wkręceniu zamiast niego czujnika nic nie zobaczysz , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 tak , tylko zwróć uwagę że w Virago 750 wlew oleju jesttak usytuowany że po wkręceniu zamiast niego czujnika nic nie zobaczysz ,Kumpel ma taki czujniki w 1100 i działa :notworthy: Nie widziałem go wykręconego, ale widocznie konstrukcja jest taka, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViragoYama Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Dzięki Wszystkim za podpowiedzi, Ja zamierzam zainstalować zegar temperatury pomiedzy zegarami więc problem braku widoczności odpada. Zastanawiam się natomiast nad miejscem instalacji samego czujnika z którego wyjdą kabelki do zegara temperatury. Moim zdaniem bezpieczniej jest zainstalować w miejsce korka wlewu oleju a nie zamiast korka spustowego. Jest to miejsce mniej narażone na wodę i kamienie.Czy są takie czujniki, które pasują gwintem do korka wlewu? PozdroVY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Kumpel ma taki czujniki w 1100 i działa :notworthy: Nie widziałem go wykręconego, ale widocznie konstrukcja jest taka, że działa. tak ale z miejsca kierowcy nie widzać co działa , nie można odczytać temperatury bo nie widać cyferblatu. Moim zdaniem bezpieczniej jest zainstalować w miejsce korka wlewu oleju a nie zamiast korka spustowego. Jest to miejsce mniej narażone na wodę i kamienie. tylko umieszczając czujnik w korku wlewu musisz tak umieścić żeby był zanurzony w oleju w przypadku czujnika w korku spustowym , mamy gwarancje że w oleju zanurzony jest co do wody i kamieni to nie rozumiem , cam czujnik i tak jest wewnątrz silnika a kabelek ?no cóż dołem silnika idzie wiele kabelków i nic in się tam złego nie dzieje ale każdy robi jak uważą , ja zrobie po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x. Maślak Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) ale każdy robi jak uważą , ja zrobie po swojemu Narzuca się w takim razie pytanie, Kolego, po co ruszać całą kwestię? Termometr oleju jest potrzebny wtedy, gdy coś nie gra. Zapaliła się słynna czerwona lampka (braku) smarowania. Zatrzymujesz się - bo może być ryzykowne kontynuowanie jazdy. Rzut oka na termometr - nie masz przegrzanego silnika. Zaglądasz w okienko poziomu oleju - mieści się miedzy max. i min., więc nie musisz uzupełniać. Znaczy: znowu zawiesił się ten paskudny czujnik serii większych XV/XVS!W tych motocyklach przegrzanie nie następuje nigdy podczas normalnej jazdy - jeśli sie zdarza, to przez zbyt długie przestoje z włączonym motorkiem, albo podjazdy w górach na zbyt wysokim biegu.Uważam dlatego, że termometr wkręcony w miejsce korka w zupełności wystarcza. Jeśli ktoś lubi gadżety i choinkową koncepcję motocykla, a już zabrakło pomysłów na zrobienie maszynie sensownego prezentu, można i na kierownicę, i prowadząc kolejne przewody przez najmniej pewne konstrukcyjnie okolice, i kusząc zlotowo-parkingowych złodziei.Czujnik nie musi być zanurzony w oleju, wystarczy, że jest wewnątrz karteru silnika (obryzgiwany zresztą skutecznie). Edytowane 19 Stycznia 2007 przez x. Maślak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViragoYama Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 A czego nie robi się z miłości.... do motocykla? Miłość jest ślepa a ważnym jest pomóc odnaleźć drogę ślepemu.Dzięki Wszystkim za radę, koniec z czujnikiem temperatury, montuję zaje..... lightbary. Czekam na ostatnie części (stelaż, przekaźniki, przełącznik) i do roboty. To się bardziej przyda a kasa ta sama. Do zobaczenia, może w Kletnie...? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszJ Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 jak juz bedziesz mial to przeslij foty jak wygladai licze, ze w kletnie sie spotkamy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi