Yosarian Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam, mam pytanie dot. łożysk wału korbowego w moim Kacie. Chodzi o to, że nowe łożyska różnią się trochę od starych i chciałbym się dowiedzieć od Was czy ma to jakieś znaczenie. Różnice jakie ja zauważyłem: - liczba wałeczków: stare: 13, nowe: 12- koszyk w starych nie jest jednakowy kształtem po obu stronach (NJ) natomiast w nowym po obu stronach ma ten sam kształt (NU)- pierścień wewnętrzny jest taki sam w obu przypadkach (NJ)- ogólnie inna budowa tych koszyków (dobrze widać na foto) Fotki obu stron łożysk.fot 1fot 2Te nowe łożyska mogę wymienić jakby co, i stąd moje pytanie do Was czy jest to konieczne? Dzięki za odp. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 spokojnie zakładaj łożysko, u mnie w ktm też było wsadzone z zewnetrznym pierscieniem NU i wytrzymało spory przebieg, teraz podczas remontu wpakowałem NJ tylko ze z tym czarnym masywnym koszyczkiem. Powiem ci ze ten czarny koszyk wygląda porządnie, bo ten drugi to na jakis taki kruchy i niesolidny wyglada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek s Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Podzielam zdanie Kwasa.Jak dobrze widzę wybrałeś SNR-gratuluję dobrego gustu, mam pełne zaufanie do tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Na oko to chlop w szpitalu umarl.Aby odpowiedziec, na twoje pytanie trzeba znac parametry techniczne lozysk. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 poprzednik ma racje, dobrze by było porównać parametry pracy tych łożysk.Z drugiej strony, ryzykujesz, tylko tym, że długo nie pociągną i będziesz musiał znowu rozbierać silnik.Ja bym mimo wszystko założył te nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Powiem ci ze ten czarny koszyk wygląda porządnie, bo ten drugi to na jakis taki kruchy i niesolidny wyglada...Też odnosze takie wrażenie, ale takie łożyska montowane były seryjnie... Jednynie mam małe wątpliwości, czy ta grubszy koszyk nie oznacza gorszego smarowania, ale wydaje mi się to malo uzasadnione. Jak dobrze widzę wybrałeś SNR-gratuluję dobrego gustu, mam pełne zaufanie do tej firmy.Thx, tak to SNR. Wydawały się odpowednie na wał.Na oko to chlop w szpitalu umarl.Aby odpowiedziec, na twoje pytanie trzeba znac parametry techniczne lozysk.Tych niestety nie znam:/Ja bym mimo wszystko założył te nowe.Tak też zrobię. Dzięki za odpowiedzi :icon_twisted: Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Yosarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magik8888 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) ile m/w kosztują takie łożyska ??? Kupiłeś je w servisie ktm'a czy w jakijś hurtowni z łożyskami ?? Edytowane 5 Stycznia 2007 przez Magik8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ok. 90 zł za sztukę w hurtowni. Oryginały są za bodajże 160zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltecek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 wiesz ja bym sie przejmował najbardziej iloscia wałeczkow bo ja napisałes stare miały 13 a nowe maja 12 czyli ta sama siła jest rozkładana na mniejsza ilosc wałkow => kazdy wałek musi przeniesc wieksze siły => teoetycznie szybciej sie zuzyja ale to tylko moja przed chwila wymyslona teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Też o tym myślałem, ale wydaje mi się że te 12 wałeczków ma minimalnie większe rozmiary niż te 13. Poza tym wierze marce SNR :wink: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi