Skocz do zawartości

stukanie w silniku

Gość krissr114
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krissr114

dziś jadąc swoją Dt 80 miałem może jakieś 60km/h i było good.nagle po chwili coś zaczeło mi walić jak skurwe***** w silniku!!motor zgasł.pierwsze co mi przyszło na myśl to to że pękł pierścień lub tłok...wykręciłem świece przeczyśćiłem,zapaliłem i było normalnie.no to jade do domu spr co sie stało.w czasie tej właśnie trasy stało sie to samo!dodam też że dwa razy mi wyskoczyły biegi!okropnie coś jakby tarło i stukało w silniku.ściągłem głowice i tak patrze a tłok cały i cylinder prawie jak nowy.więc to moge wykluczyć!śćiągłem kosz sprzęgłowy i tam od strony kapy jest wszystko oki!ale ta ośka do której jest przykręcony kosz jak nią kręce to coś mi trze!!co to może być?jakieś łożysko czy co?czy moze zębatka pękła jakaś czy jak??spotkał sie z tym ktoś?za pomoc w tej sprawie wielkie dzięki.pozdro

p.s bez rozpołowiania silnika chyba sie nie obejdzie co?help :buttrock:

Gość krissr114

biegi wchodzą normalnie!!mi sie wydaje że to coś tam w środku zgrzyta!!!ehh.pomocy...silnik dopiero po świętach bede rozbierał!!ma ktoś schemat silnika do YAMAHA DT 80 LC 2???????????

Gość krissr114

dziś ściągłem pokrywe od magneta i wziąłem śrubokręt i ruszałem tym magnetem na boki!podczas ruszania lewo-prawo,gora-dół----wał się ruszał też.czy tam ma być jakiś luzz czy też łożysko do kitu?pozdro

a co ma magneto do tego? to musisz wymienic lozyska nawale jesli Ci magneto chodzi na boki. Kosz sprzeglowy jesli tez ma luzy tez do wymiany lozysko

:wink: Najpierw piszesz co ma do tego magneto a w drugim zdaniu masz napisane ze skoro sie rusza to do wymiany lozyska... Troche niescisle sie wypowiadasz, zreszta jak zawsze :wink:

Co do problemu to mozesz juz zaczac rozpolawiac silnik by wymienic te lozyska ;) POZDRAWIAM

Pozdrawiam.

jesli rozpolawiasz silnik to na twoim miejscu odrazu wymienil bym to lozysko igielkowe na korbowodzie (regenerezaja walu) to chyba tak sie fachowo nazywa, bo jesli padly ci lozyska na wale to pewnie i tamto nie jest w za dobrym stanie ale to nie musi byc norma

Jeżeli ruszasz magnetem i czujesz wyraźny luz to raz dwa rozpoławiaj silnik i wymieniaj łożyska na wale! A propo twojego problemu to tam tez prawdopodobnie ci jakies łożysko sie rozsypało, ale niczego się nie dowiesz póki nie rozpołowisz silnika. A do rozpołowienia silnika dt 80 nie potrzebny ci jest schemat :icon_razz: bardzo prosta konstrukcja :flesje:

Gość krissr114

spoko dam rade.....mamy warsztat więc nie bede miał problemów:))narzędzia są no i praktyke też mam :flesje: nie jestem aż takim ulungiem!!pozdro

a jakie najlepiej kupić łożyska...ale takie aby mi trzymały jak najdłużej??chodzi mi o wał korbowy!te dwa główne i igiełkowe.

Gość krissr114

serdeczne dzięki ;)

macie jakieś linki do sklepów internetowych gdzie mógłbym kupić łożyska teflonowe na wał do YAMAHY DT 80/100(polinii) LC 2 92 rok?????????????????????????????? :)