shipp Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam. W pokrywie plastikowej bocznej, zakrywającej akumulator, wyłamał się uchwyt. Takie plastikowe oczko trzymające, żeby dekiel nie latał. Nieszczęśliwie rozsypało się w drobny mak, więc spawanie ani klejenie nie wchodzi w rachubę. Nie chcę tam nic wiercić, żeby dorobić jakieś oczko trzymające, bo będzie paskudnie wyglądało. Zastanawiam się, czy za pomocą włókna szklanego i żywicy syntetycznej można odtworzyć odłamany kawałek tak, aby jak najbardziej przypominało oryginał? Z góry dziękuję za pomocne rady :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie. Daj od środka kolejno kilka warstw maty szklanej pokrytej żywicą i będzie ok. Tylko oczywiście najpierw trzeba troche podrapać tam papierem ściernym żeby się trzymało. Od zewnątrz szpachelek żywiczny a na to normalny dla wyrównania sprawy i potem możesz malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Moim skromnym zdaniem to nie bedzie dobrze trzymało. Juz kiedyś chciałem skleić owiewke w ten sposób i pomimo zadrapania powierzchni wcale nie trzymało. Dlatego plastiki sie spawa bo zywica słabo trzyma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 nie sprobujesz nie zobaczysz :biggrin: z doswiadczenia wiem ze szkoda czasu :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motodzik Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Kleiłem i kleję owiewki w ten sposób, trzeba nie tylko podrapać powierzchnię i odtłuścić - z obu stron, ale plastyk ma swą grubość - najczęściej ok 3-5 mm, trzeba te kanty zjechać w skos żeby były cienkie (ponieważ jak nie będą cienkie to będzie się owiewka łamać w tym miejscu gdyż warstwy nałożone z obu stron nie będą się trzymać) nałożyć żywicę z matą z obu stron następnie trochę zetrzeć i na to szpachla - na pewno będzie trzymać - powodzenia :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni22222 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Ja tez uwazam ze dobry pomysl ja ostatnio nawet pojemnik od plynu chlodzniczego uszczelnilem zywicą i nie cieknie ;) :bigrazz: :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Cholera, różne zdania..pół na pół..No to jak napisał cubamen, nie spróbuję nie zobaczę ;) Dzięki wielkie za rady i biorę się do roboty. O wyniku dam znać :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Nie chcę tematu dalej rozwiać, (przy dobrze przygotowanej powierzchni, będzie trzymać. --Przy tych obciążeniach to świat--) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Może źle się wyraziłem w pierwszym poście :buttrock: Nie chodzi o owiewkę tylko o małą, boczną plastikową pokrywkę. Nie ma na niej żadnych przeciążeń. To tylko dekielek, który trzyma się w trzech miejscach, w jednym jest przykręcony wkrętem, w drugim ma wciskaną w ramę główkę a na dole było oczko, w które wchodził mały metalowy bolec z ramy. I o to oczko mi chodzi. Odpadła cholera i dekielek lata. Muszę to zrobić zanim całkiem gdzieś się oderwie.Jeszcze tam jest mały myk, bo akurat w tym jest zamocowany zamek, którym otwiera się mocowanie siodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Właśnie o to chodzi że większość nie zauważyła że to nie owiewka a tylko boczna pokrywka. Z owiewką to się zgodze bo jest poskręcana i przyjmuje różne obciążenia i opory a boczna pokrywka trzyma sie sama dla siebie bez żadnego ciśnienia :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Jak to zrobicz konkretnie to na pewno będzie trzymać, jak na odwal no to się szybko rozleci. Żywica z matą muci się dobrze trzymać elementu do którego się ją dokleja. Żywicą robiłem dużo rzeczy. Można ją wzmocnić np. cienkim drutem stalowym lub czymś podobnym. Musisz trochę ruszyć głową, a wtedy wykonasz to oczko tak samo mocne jak orginał albo i mocniejsze. :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) mój brat (jakas tam 5 woda po kisielu ) kiedyś trudnił sie naprawą motocykli i skuterów- powiem szczerze-pracował zawsze zywicą. Efekty?? hmmm rózne- czasami było zajebiscie i trzymało sie przez długi czas i nic nie pekło a czasami pekało. Wynikało to z tego ze jak sie przyłozył i zrobił konkretnie to bylo super a jak zrobil popeline to wiadomo....Ot takie moje dywagacje na temat włókna :icon_mrgreen: Edytowane 16 Grudnia 2006 przez kiki Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi