zbyhu Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Czolem! Zastanawiam sie ciagle nad poprawa oswietlenia glownego w swoim motocyklu i wpadlem na pomysl, ze moznaby teoretycznie sprawic, by swiatla dzialaly "standardowo" - czyli swiecace obie lampy jednoczesnie, zarowno na swiatlach mijania, jak drogowych. W tej chwili za oswietlenie mijania robi jedna lampa, a za dlugie - druga.Pytanie brzmi - jak sie za to zabrac i czy to ma sens?Najwiekszym problemem wydaje mi sie znalezienie odpowiednich odblysnikow do lamp i mocowan zarowek...Jesli ktos sie w takie przerobki bawil, to chetnie poslucham rad i uwag :bigrazz:. Pozdrawiam PSA moze Xenon :crossy:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 kiedys chyba pipcyk pisal o tym jak przerobic swiatla w xtz. Na moj rozum to chyba podobnie jest Zbyhu i w twojej Tdm-ce, wiec mysle ze wal do pipcyka :bigrazz: Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 HejaW mojej supertenerce były tak przerobione światła (niemiec zrobił)Z początku myślałem że to normalne że się oba świecą, jednak po porównaniu z tenerą kolegi okazało się że jedna z moich lamp jest wymieniona na model z innego kraju (inne oznaczenie E) . Potem w owner manualu znalazłem informację że na różne kraje były produkowane z różnym typem oświetlenia - w jednych świeci 1 lampa a w innych 2 (te podwójne miały zalecane słabsze żarówki).Może w TDMce jest tak samo? Jeśli chcesz jutro wieczorem mogę popatrzeć i wrzucić informacje na jaki kraj jaka wersja była. pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Czolem! Zastanawiam sie ciagle nad poprawa oswietlenia glownego w swoim motocyklu i wpadlem na pomysl, ze moznaby teoretycznie sprawic, by swiatla dzialaly "standardowo" - czyli swiecace obie lampy jednoczesnie, zarowno na swiatlach mijania, jak drogowych. W tej chwili za oswietlenie mijania robi jedna lampa, a za dlugie - druga.Pytanie brzmi - jak sie za to zabrac i czy to ma sens?Najwiekszym problemem wydaje mi sie znalezienie odpowiednich odblysnikow do lamp i mocowan zarowek...Jesli ktos sie w takie przerobki bawil, to chetnie poslucham rad i uwag :bigrazz:. Pozdrawiam PSA moze Xenon :crossy:? Wrazliwym punktem w XTZ i TDM jest regulator napiecia. Czesto pada. Wiec ja bym wolal nie eksperymenowac z obciazeniem instalacji w motocyklu bo moze nie wytrzymac wlasnie regler. Ze znanych mi Supe Tenerek w ktorych ktos eksperymentowal z oswietleniem np. mocniejsza zarowka to padaly reglery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Wrazliwym punktem w XTZ i TDM jest regulator napiecia. Czesto pada. Wiec ja bym wolal nie eksperymenowac z obciazeniem instalacji w motocyklu bo moze nie wytrzymac wlasnie regler. Ze znanych mi Supe Tenerek w ktorych ktos eksperymentowal z oswietleniem np. mocniejsza zarowka to padaly reglery Owszem, ale od bodajże 94(95?) roku Yamaha montowała już inne modele,więc Zbyhowej TDM to nie dotyczy. Mi kiedyś po jeździe w tereniestopiła się plastikowa kostka wchodząca do reglera (on sam na szczęście nie zdążył). One po prostu przegrzewają się, więc warto ułatwić im oddawanie ciepła i pilnować czystości styków(na zasyfionych o wiele bardziej się grzeje). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Czolem! No bardzo chetnie, kazda informacja cenna :bigrazz:.Mam o tyle tez zagwozdke, ze moj bracki ma TDMke taka jak ja i wlasnie ma zainstalowanego Xenona :crossy:. Moglbym podpatrzec... :(. Ale to kosztuje...Dzieki za uwagi, czekam na wiecej! Zima idzie, bedzie dluga, moge kombinowac... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 2 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2006 Hej, wybacz że z poślizgiem, ale już przepisuję tabelkę z owner manuala :(się tyczy 3LD) Kraj(e)L: lewa żarówka(+pozycja) P: prawa żarówka+pozycja Hi: która lampa działa na długich Lo: która lampa działa na krótkich Niemcy, Szwajcaria L: 55W P: 60/55W+4W Hi: L+P Lo: P, żarówka kwarcowa? (quartz bulb) AngliaL: 35/35W+3.4W P: 35/35W+3.4W Hi :L+P Lo: L+P, żarówka kwarcowa Finlandia, HolandiaL: 45/40W P: 45/40W+4W Hi: L+P Lo: P Belgia, SzwecjaL: 55W P: 60/55W+4W Hi: L Lo: P, żarówka kwarcowa (prawa mimo że dwuwłóknowa nie świeci na długich - ? ) FrancjaL: 55W P: 60/55W+4W Hi: L+P Lo: P, żarówka kwarcowa WłochyL: 35/35W+3W P: 35/35W+3W Hi:L+P Lo: L+P Hiszpania, Dania, NorwegiaL: 45/40W P: 45/40W+4W Hi: L+P Lo: L+P Pozycja zawsze świeci się przy włączonych światłach. Mam nadzieję że się przyda,pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Ja ćwiczyłem temat zrobienia podwójnego świecenia w XTZ660. Sek w tym że reflektor do krótkich ma fatalne pole świecenia na długich (żarówka H4), a reflektor do długich ma żarówkę jednowłóknową (D-ileśtam.) Poprzestałem na założeniu żarówki H4 Philipsa "+50%". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Możesz śmiało przerabiać na święcący podwójnie.Jest to możliwe. Nie wiem jednak czy w reflektor TDM da się wsadzić dwie H4 w XTZ była H4 i H3 albo H1 bodajże.Należy także OBOWIAZKOWO zamontować przekaźniki przy takiej przeróbce. Fabryczna instalacje jest z dosyć cienkich kabli i spadki napięcia sa rzędu 2V.Polecam także żarówki Tungsram Megalight +50 %Święcą naprawdę jasno.Ksenonów bym nie montował do świateł mijania bo mogą być kłopoty z policją ( typ reflektora nie przystosowany do takiego źródła światła może znacznie oślepiać innych kierowców ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi