scitro Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Może Ci gościu klin blokuje dosunięcie koła magnesowego do końca??? Mi się tak parę razy zdarzyło, że się źle ułożył i tylko trochę magnesy zachodziły na cewki. Może masz za wąski rowek w kole magnesowym??? Sprawdź ile wchodzi z klinem a ile jak nie założysz klina. Cytuj www.ducati-klub.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Może Ci gościu klin blokuje dosunięcie koła magnesowego do końca??? Mi się tak parę razy zdarzyło, że się źle ułożył i tylko trochę magnesy zachodziły na cewki. Może masz za wąski rowek w kole magnesowym??? Sprawdź ile wchodzi z klinem a ile jak nie założysz klina. i z klinem i bez klina wchodzi prawie że tyle samo.Chyba jest za "ciasna" tulejka....???? :bigrazz: Może tak też być prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scitro Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Zrób mały test. Naklej na ten wystajacy cycek plastelinę i załóż koło bez klina zobaczysz czy w ogóle wchodzi on do rowka. Jak nie to już wiesz co jest!Pozdro Cytuj www.ducati-klub.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Nie znam oczywiscie tego wloskiego wynalazku ale wydaje mi sie ze ten cycek jest elementem ukladu zaplonowego - zbiera impulsy przy obrotach walu dzieki magnesom wewnatrz kola, natomiast magnesy zewnetrzne pracuja jak normalny rotor alternatora.Jezeli iskra pokazala sie to znaczy ze namagnesowanie kola jest OK, mozliwe ze masz gdzies niekontaktujaca mase, czy przerwe w obwodzie i to powoduje brak iskry. Niestety zeby to sprawdzic to potrzebujesz podstaw elektrotechniki i miernika - bez tego ani rusz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Nie znam oczywiscie tego wloskiego wynalazku ale wydaje mi sie ze ten cycek jest elementem ukladu zaplonowego - zbiera impulsy przy obrotach walu dzieki magnesom wewnatrz kola, natomiast magnesy zewnetrzne pracuja jak normalny rotor alternatora.Jezeli iskra pokazala sie to znaczy ze namagnesowanie kola jest OK, mozliwe ze masz gdzies niekontaktujaca mase, czy przerwe w obwodzie i to powoduje brak iskry. Niestety zeby to sprawdzic to potrzebujesz podstaw elektrotechniki i miernika - bez tego ani rusz. Adam M. jutro ściągne kolezke to mi pomierzy prąd i napięcie Zrób mały test. Naklej na ten wystajacy cycek plastelinę i załóż koło bez klina zobaczysz czy w ogóle wchodzi on do rowka. Jak nie to już wiesz co jest!Pozdro obejdzie sie bez plasteliny bo w ko,e z przodu są dwa otwory i widać przez nie czy ten cycek wchodzi w rowek czy nie.otóż nie dochodzi do rowka troszeczke mu brakuje.To jest za mała tulejka jak mówiłem.Jutro musze wyciągnąć silnik i pojdzie do poprawki całość.Mysle że iskry nie było bo koło nie wchodzi wystarczająco głeboko na cewki. scitro, Adam M. i inii dzięki za pomoc :bigrazz: :crossy: Edytowane 30 Października 2006 przez crossowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scitro Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 I sam sobie odpowiedziałeś na problem (mam nadzieję, że to jest to!) Cycek powinien być w rowku, bo inaczej po co by był rowek i po co ten dodatkowy magnes!? Pewnie tokarz zrobił zmały stożek o kilka dych i dlatego nie dochodzi do końca! Jak ruszysz dalej to dawaj cynk.Pozdro Cytuj www.ducati-klub.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 I sam sobie odpowiedziałeś na problem (mam nadzieję, że to jest to!) Cycek powinien być w rowku, bo inaczej po co by był rowek i po co ten dodatkowy magnes!? Pewnie tokarz zrobił zmały stożek o kilka dych i dlatego nie dochodzi do końca! Jak ruszysz dalej to dawaj cynk.Pozdro będę informował na bierząco o postepach.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tm85 Opublikowano 31 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Według mnie (zresztą tak jak już to koledzy wcześniej zauważyli) przyczyną braku iskry jest to że koło kręci się "za daleko" od cewek i w związku z tym indukują się tam zbyt małe napięcia. Aby to potwierdzić podłożyłbym pod stator z cewkami kilka podkładek w celu odsunięcia od karterów i poruszał kopniakiem. Bez odpalania, tylko do sprawdzenia iskry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 31 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Według mnie (zresztą tak jak już to koledzy wcześniej zauważyli) przyczyną braku iskry jest to że koło kręci się "za daleko" od cewek i w związku z tym indukują się tam zbyt małe napięcia. Aby to potwierdzić podłożyłbym pod stator z cewkami kilka podkładek w celu odsunięcia od karterów i poruszał kopniakiem. Bez odpalania, tylko do sprawdzenia iskry. tak pewnie to jest przyczyna.Ta opcja z podkładkami już nie wypali bo dzisiaj wyciągnąłem silnik z ramy.Pojedzie do poprawki i zobaczymy czy pomoże.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokodyl Opublikowano 2 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2006 http://www.ktm495.mxbikes.com/index.htm?RE...rts_manual5.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 http://www.ktm495.mxbikes.com/index.htm?RE...rts_manual5.htm dzieki wielkie :( :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi