Skocz do zawartości

Klucz dynamometryczny i klucz do filtra

skoal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim...mam pytanie...gdzie moge kupic klucz dynamometryczny o zakresie 5-25Nm? Czy jestescie wstanie podac linki do sklepow internetowych sprzedajacych takie klucz? Mam jeszcze jedno pytanie. Jestem posiadaczem cbr600f4 z 99r. i zastanawiam sie ktory klucz do filtra oleju bedzie pasowal? 65mm?? 67mm?? A moze jakis inny??

polecam kupic uniwersalny, paskowy. zreszta, jak ja zmieniam olej to filtr dokrecam reka, a odkrecam czasem i tez reka. i nigdy nic nie cieknie.

Tak i mnie kiedyś uczyli - filtr mocno dokręcać "ręcznie", nie zapominając o naolejeniu uszczelki i dokladnym wytaciu gniazda. Tak stosuję i nic nie cieknie.

A klucze o takim zakresie widziałem w którymś markecie, ale to były klucze tzw. "wychylne" - niezbyt precyzyjne, kosztowały chyba z 15 zł. No i jeśli chcesz stosować do filtra, to filtr musi mieć "końcówkę" do klucza albo mieć taki zmyślny klucz do filtra.

jak ja zmieniam olej to filtr dokrecam reka, a odkrecam czasem i tez reka. i nigdy nic nie cieknie.

Zgadzam sie z Toba ze mozna odkrecic reka ale ostatnio tak sie nameczylem przy zmianie filtra ze powiedzialem kupuje klucz. Filtr byl tak mocno dokrecony ze musialem uzyc mlotka i to w sumie nic nie dalo. W ostatecznosci filtr przebilem na wylot srubokretem i odkrecilem ale cale kolektory i silnik byl upackany olejem.

No i jeśli chcesz stosować do filtra, to filtr musi mieć "końcówkę" do klucza albo mieć taki zmyślny klucz do filtra.

No tak ale wlasnie pytam sie jaki kupic... o jakiej srednicy ten klucz...czy 65mm a moze 67mm czy inny. Potrzebyje go do odkrecania bo zakrecac tak jak mowisz powinno sie recznie. W ostatecznosci kupie uniwersalny z mozliwoscia ustawienia srednicy.

Jestem posiadaczem cbr600f4 z 99r. i zastanawiam sie ktory klucz do filtra oleju bedzie pasowal? 65mm?? 67mm?? A moze jakis inny??

Pasuje 65mm. Co do klucza opaskowego to nie zawsze jest wystarczająco miejsca żeby nim operować także wolałbym jednak nasadowy.

Ciekawe kiedy wszyscy producenci filtrów wpadną na pomysł umieszczania na obudowie filtra "nibynakrętki" na jakiś normalny rozmiar klucza :biggrin:

No tak ale wlasnie pytam sie jaki kupic... o jakiej srednicy ten klucz...czy 65mm a moze 67mm czy inny. Potrzebyje go do odkrecania bo zakrecac tak jak mowisz powinno sie recznie. W ostatecznosci kupie uniwersalny z mozliwoscia ustawienia srednicy.

Do odkręcania, to chyba najlepszy paskowy albo łańcuchowy - przydają się też czasem do odkręcania słoików. :biggrin: Jeśli są problemy z odkręceniem nawet kluczem, a bywają takie przypadki (np. ostatnia wymiana filtra siedem lat wcześniej), najprościej jest wbić w filtr na wylot tęgi śrubokręt i wtedy idzie. Reasumując też polecam klucz paskowy lub łańcuchowy.

Pozdrawiam