Skocz do zawartości

retbike vs metro

melon19
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że tematydotyczące retbike i metro już się często pojawiały i nie zjebcie mnie odrazu za to że znowu zakładam o nich temat, bo z materiałami na ich temat się już zapoznałem.

Ale teraz interesuje mnie porównanie kurtki metro short i retclassic. Nieukrywam że bardziej pod względem estetycznym podoba mi się metro. I czy w kurtkach tych da się wyciągnąć wszyskie ochraniacze i używać je przez zime jako kurtki do chodzenia na codzień?

P.S. prosiłbym o odp tych którzy posiadają owe kurtki lub mieli z nimi doczynienia. :biggrin:

Z góry dzięki :buttrock:

pzdr

prosiłbym moderatorów o usunięcie jednego tematu gdyż przypadkowo założyłem go dwa razy tzn dwarazy nacisnąłem przycisk załóż nowy tamet

Nie znam firmy METRO, RETBIKE znam natomiast bardzo dobrze i jak do niedawna zazwyczaj chwaliłem produkt, to teraz muszę powiedzieć, że spodnie przetarły się w kroku od siedzenia :buttrock:

Faktem jest, że spodnie te są z pierwszej serii produkcji RETBIKE. Kupiłem ostatnio spodnie HAIN GERICKE i powiem tak, że różnica w jakości, komforcie i izolacji jest bardzo duża na korzyść HAIN GERICKE. Wniosek z tego, że nie ma co oszczędzać, odłóż więcej i kup produkt renomowanej firmy. Zima idzie i czasu na zakup masz sporo. Pewnie będą również wysprzedaże w okresie zimowym, gdzie będzie można trafić na coś ciekawego za dobrą cenę. Nie ucz się na swoich błędach jak możesz na cudzych :biggrin:

Ja pomijając wszystkie inne tematy musze napisać jasno ze metro to gówno. Jedyna sytuacja gdzie "jakoś" zdaje egzamin to jest w niej w miarę ciepło w zimne dni. (Okolice zera) deszcze już niestety bardzo psuje ten efekt... Na motocykl sportowy żadne metro na pewno sie nie nada. (Na moją cbr się nie nadaje).

Dodam jeszcze tylko ze 600zl wydane na nowy komplet metro było po 400zł wydanych na Lazera lz6 najgorszą inwestycją zwiazana z motocyklizmem od 4 sezonów jakie już śmigam... pozdro.

no to mnie troche mati1411 zaniepokoiłeś, bo czytałem testy tej kurtki i nie były takie złe, podobno tylko okolice kieszeni przemakają, a konserwowałeś swoją jakimiś preparatami do textyliów? i czy konserwacja tymi "szprejami" coś da

Ja mam kurtke motorbike i spodnie od tej short. I kurtka jest gówniana spodnie zreszta też. Naprawde kup cokowiek byle firmowego ale uzywanego. (Ja tak własnie zrobie :buttrock: [chcesz kupic zestaw metro??]). Niczym jej nie smarowałem i wątpie zeby to coś dało.. pozdr.

Zarowno w Metro jak i w Retbiku wszystkie ochraniacze sie wyjmuja.

Czy da sie w tym chodzic na codzien? Trudno powiedziec - zapewne wiesz, ze kurtki takie maja dluzszy rekaw niz standardowa odziez. Do tego w Metro rekawy maja kroj owalny - typowy dla pozycji rak ulozonych na motocyklu.

Jesli jednak juz chcesz w tym chodzic to pod wzgledem materialu Metro wyglada bardziej cywilnie.

Co do zarzutow Mati1411: trzeba zdawac sobie sprawe, ze kazda odziez kiedys przemaka - nawet skora. Nie bez powodu ktos wymyslil kombinezony przeciwdeszczowe...

Trudno tez mowic, ze kurtki obu tych firm to odziez typowo sportowa - jesli ktos lata na sportowym motocyklu z duzymi predkosciami to powinien dobrac odpowiednie wdzianko. Pewnie, ze kurtki te maja wieksze lub mniejsze wady - ale dlatego cenowo przedstawiaja sie duzo lepiej niz zachodnie firmowe ubrania.

Nie znam firmy METRO, RETBIKE znam natomiast bardzo dobrze i jak do niedawna zazwyczaj chwaliłem produkt, to teraz muszę powiedzieć, że spodnie przetarły się w kroku od siedzenia

U mnie podobnie. Wytarla sie jedna antyposlizgowa naszywka na dupie i wyraznie widac, ze material jest juz tam bardzo cienki. W sumie sluza mi praktycznie dzien w dzien od 3 sezonow. Zmeczenie materialu czy moze jednak te naszywki antyposlizgowe zostaly blednie zaprojektowane?

Dla jasnosci mowie tu o spodniach RetTouring z pierwszego tłoczenia (tzn. pierwszej serii - debiutu rynkowego).

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Ja też mam te same spodnie, używałem je również przez trzy sezony, mi niestety przetarły się całkowicie :buttrock: A o łatkach antypoślizgowych to już dawno zapomniałem :biggrin:

Teraz za namową Galara kupiłem HEIN GERICK model HG Cruise GORE-TEX i muszę powiedzieć, że do turystycznej jazdy spodnie są super. Niestraszny w nich wiatr i deszcz oraz chłód. W spodniach RETBIKE po przekroczeniu 120 km/h w chłodny dzień czułem potworny ból w kolanach z powodu przewiania.

Witam

Ja ma kurtkę metro motorbike i spodnie short

spostrzeżenia

- zarówno w kurtce jak i spodniach prują się końcówki rzepów

-ochraniacze w spodniach na kolanach nie leżą jak trzeba

- na tyłku wyciera się i pruje naszywka antypoślizgowa

- podszewka nie jest zbyt dobrze wszyta tzn. łatwo ją przypadkowo oderwać

no i plusy

- ciepło , sucho, tanio, w miarę wygodnie

moje spostrzeżenia są po jednym sezonie używania nowego kompletu ciuchów

- przejechane około 4000 km

kolega ma spodnie retbika - jakość wykonania podobna

pozdrawiam

Na motobajzlu jest chyba zawsze stoisko jednej firmy z Malborka bodajże...oni mają pełna ofertę HeinGericke, ponadto dużo ciuchów HG w modelach z zeszłych sezonów. Za pieniądze porównywalne z RetBike kupisz sobie i kurtke i spodnie HG.

Trudno tez mowic, ze kurtki obu tych firm to odziez typowo sportowa - jesli ktos lata na sportowym motocyklu z duzymi predkosciami to powinien dobrac odpowiednie wdzianko. Pewnie, ze kurtki te maja wieksze lub mniejsze wady - ale dlatego cenowo przedstawiaja sie duzo lepiej niz zachodnie firmowe ubrania.

coprawda nie latam sportowym motocyklem, ale kurtkę na ściga juz mam i teraz rozglądam się za czymś raczej uniwersalnym do pojeżdżenia po mieście i w niedaleką traske, o fajnym wyglądzie i żeby dąło się ją założyć na codzień. Czy to metro jest wystarczająco wygodne żeby się ją dało nosić przez zimę? I odrazu sprecyzuje - czy po wyciągnięciu protektorów kurtka jest luźna czy dalej taka sztywna że ciężko zgina się ręke w łokciach itd.

A rzuce tu rodzynkiem - kojazycie ciuchy Mottowear?

Jakosc, precyzja wykonania:

Mottowear >> redbike i reszta :buttrock:

Wybaczcie jesli to offtop.

Ale na ich stronce nie widziałem żadnych interesujących kurtek.

Na motobajzlu jest chyba zawsze stoisko jednej firmy z Malborka bodajże...oni mają pełna ofertę HeinGericke, ponadto dużo ciuchów HG w modelach z zeszłych sezonów. Za pieniądze porównywalne z RetBike kupisz sobie i kurtke i spodnie HG.

Chętnie bym się wybrał na jakiś motobazar gdyby nie to że mieszkam na takim zadupiu jak Rzeszów i najbliższy bazar jest ok. 200km odemnie.

uściślając chcę znaleźć kurtkę w której bede mógł przechodzić zimę i wcześnie zacząć sezon (zaraz jak stopnieje śnieg)

pzdr. i dzięki za odp

Edytowane przez melon19

coprawda nie latam sportowym motocyklem, ale kurtkę na ściga juz mam i teraz rozglądam się za czymś raczej uniwersalnym do pojeżdżenia po mieście i w niedaleką traske, o fajnym wyglądzie i żeby dąło się ją założyć na codzień. Czy to metro jest wystarczająco wygodne żeby się ją dało nosić przez zimę? I odrazu sprecyzuje - czy po wyciągnięciu protektorów kurtka jest luźna czy dalej taka sztywna że ciężko zgina się ręke w łokciach itd.

Ale na ich stronce nie widziałem żadnych interesujących kurtek.

Chętnie bym się wybrał na jakiś motobazar gdyby nie to że mieszkam na takim zadupiu jak Rzeszów i najbliższy bazar jest ok. 200km odemnie.

uściślając chcę znaleźć kurtkę w której bede mógł przechodzić zimę i wcześnie zacząć sezon (zaraz jak stopnieje śnieg)

pzdr. i dzięki za odp

po wyciągnięciu protektorów kurtka jest luźna

nie chodzę w niej tylko jeżdzę - nie wiem jak jest w codziennym chodzeniu

pozdr

zaczynałem w niej sezon przy około 0 st C i dało się jechać