Skocz do zawartości

tarcza hamulcowa tył

mierzwa2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zauwazyłem że po zmianie klocków na nowe po przejechaniu tak ok 8 km taarcza zmieniła kolor, nie czułem zadnego "obciążeia" podczas jazdy czyli odbija wszystko ok, jak sam go prowadzę to tez nie czuje oporu, tak nie na całej długosci i szerokości tylko momentami, aha wczesiej używałem płynu w sprayu do "uwolnienia tłoczków" bo się zapiekły ale spray był do hamulców czy to wina tego sprayu? czy co?

Na jaki kolor tarcza zmieniła barwę? Może przetrzyj ją jakimś rozpuszczalnikiem na szmacie na próbę. Bo może jest jakaś ufajdana tym sprayem z dodatkiem pyłu z nowych klocków. Co do przegrzania to wątpie żeby Ci sie udało to zrobić, bo przecież tylny hamulec to dodatek.

Edytowane przez ventura

Klocki powinny mieć minimalny luz, ustalany przez "bicie" tarczy wynoszące kilka setek. Luz ten tworzy się w momencie poruszania się motocykla - tarcza odbija klocki. Jeśli po krótkiej przejażdżce zahamujesz tylnim hamulcem a przód dalej obciera, sprawdź czy nie są zapieczone tłoczki.

Jak sprawdzisz to dawaj dane to może coś wymyślimy

www.ducati-klub.pl

No więc chyba już wiem o co się rozchodzi w moim przypadku, rozkręciłem zacisk, tłoczki nie są zapieczone ale nie odbijają. Chyba mam za bardzo zjechane klocki i żeby docisnąć je aż do tarczy tłoczek musi za bardzo sie wysunąć, wysówa się tak daleko ze aż po za taką gumową uszczelkę i w tym momencie się blokuje i juz sie nie cofa, i hamulec pozostaje zacisnięty i obciera. Musze wymienić szczęki. (tak podejrzewam ;p )

Cofanie tłoczków wynika to z samej konstrukcji układu hamulcowego. Jak tłoczki chodzą prawidłowo (to znaczy zupełnie lekko) to widać jest, jak dociskają się do tarczy (nawet stojącej w miejscu) a potem cofają się wraz z puszczeniem klamki.