Skocz do zawartości

Dalszy wypad skuterem 70ccm (350km)?

mateusz kurowski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam skuter Piaggio Typhoon 70ccm, i mam pytanko, jaka jest szansa ,że mój sprzęt pokona trasę około 350 km?.Maksymalna prędkość mojego "piździka" wynosi 75km/h.Z tego powodu ,że skuter jest chłodzony powietrzem, mam zamiar zrobić kilka przystanków.

http://members.lycos.co.uk/kuramateusz/piaggio/

Tu są fotki mojego skuterka :icon_twisted:

Tu jest plan jaki przygotowałem za pomocą Auto Mapy:

http://kura998.webpark.pl/wyjazd2.JPG

Wyjeżdżam z Myszkowa, zatrzymuje się u rodziny w miejscowości Borzykówka, po czym następnego dnia mam zamiar ruszyć w trasę pokazaną na powyższej mapie.

Jest też spora ,szansa ,że pojadę razem z 3 innymi "skuteromaniakami", jeden Peugeot SpeedFight2(vmax 85) , i 2 jakieś koreańce.Jadę z plecaczkiem.

Nie muszę jechać koniecznie do Białegostoku, z wielką chęcią zwiedzę inne warte odwiedzanie tereny Polski.Więc jak masz jakieś propozycje miejsca, napisz :buttrock:

Pozdrawiam Mateusz Kura998 Kurowski

Edytowane przez mateusz kurowski

A dlaczego nie? :icon_twisted:

Pokona tylko nie, będzie to super szybka wycieczka, ani też super komfortowa :biggrin:

A jak, będziesz robić przerwy to tym bardziej spoko :buttrock:

Witam!

Pewnie ze pokona ta trase! Jezeli dbasz o poziom oleju itd. to nie powinno byc zadnych klopotow. Predkosc nie musi byc wystrzalowa. Ja jezdzilem Pannonia TLF 250, predkosc okolo 60km/h w porywach nawet 80km/h i frajdy mialem co niemiara

Pozdrawiam i powodzenia.

Sosen

Myślę, że przy twojej przelotowej powinieneś omijać gierkówkę i inne "szybkie" trasy. Nawalczysz się z tirami. Zero przyjemności i ryzyko spore. Śmignij bocznymi drogami, będą krótsze i bezpieczniejsze

co ty gadasz frajda jak nic jak miałem squty to tez wliłem nimi trasy wazne zebys nie przegrzał fury i lał dobry olej najlepiej jakiegos syntetyka

P.S jezeli masz 70cm3 to twoj typhon powinien miec Vmax znacznie wiekszy

a za[pomniałem rob przystanki po ok 60km a predkosc przelotowa utrzymuj na ok 10km/h ,mniej niz vmax to powinno dobrze chłodzic silniczek i w miare szybko smigac

powodzenia

zoltecek

P.S jezeli masz 70cm3 to twoj typhon powinien miec Vmax znacznie wiekszy

Wiem ,że powinien byż nacznie większy... ale niestety nigdzie nie mogę spotkać Większej dyszy paliwowej.Skuter zyskał dużo na mocy (wcześniej musiałem się zaprzeć nogami ,żeby na koło szedł), teraz bez problemu idzie na kółeczko, przyspieszenie ma bdb(biorę peugota speedfighta2 :P co prawda na dystanse 300-500metrów ,ale to starcza ).Skuterek ma 12 lat, a to też robi swoje ;]

Gregor

Myślę, że przy twojej przelotowej powinieneś omijać gierkówkę i inne "szybkie" trasy. Nawalczysz się z tirami. Zero przyjemności i ryzyko spore. Śmignij bocznymi drogami, będą krótsze i bezpieczniejsze

Też o tym myślałem, bo po 1 nie można wjechać na Trasę szybkiego ruchu pojazdem silnikowym o poj 50ccm (tyle mam w papierach), a nie powiem ,że mam 70ccm, ponieważ nie mam prawa jazdy A1(karta motorowerowa, A1 nie robię za rok zrobie A).Hmm, spróbuje znaleźć trasę na około :crossy:, a wie ktoś jak do WaWy dojechać , omijając Trasy szybkiego ruchu?

BTW:Gdzie radzilibyście jechać , tak żeby było Tanio i Fajnie ^^, chciałbym Wawę zwiedzić, ale boję się ,że zginę w gąszczu ulic.Ostatnio byłem prawie w Łodzi <lol> :clap: ale chce pojechać gdzieś dalej na 2 dni.(Bardzo dobrze mi się jeździ w nocy więc będzie git).Może w Góry?? Zaproponujcie coś Ciekawego :)

Z poważaniem Kura998

mysle ze problem nie polega w dyszy paliwowej bo skoro mowisz ze teraz idzie bez problemu na koło to moc jest

moze to byc wina przełozen albo jest gdzies zablokowany jeszcze twoj skqt a jak dobrze pamietam typhoony maja blokade na wariatorze tłumiku

czy zmieniałes rolki w wariatorze po zmienie cylindra?? jezelio nie to zmien je na 0.5g cieższe to pedzie jezdził szybciej

co do gor to ja bym sobie odpuscił gdyz pod gorke twoj sqt bedze za wolny i tiry moga cie spychac

moze mazury?? moze morze ??

Edytowane przez zoltecek

zoltecek Skuter nie posiada żadnych blokad, wszystkie zostały zdjęte.Co do rolek, to nie zmieniałem.

Orientuje się może ktoś ile ważą standardowe rolki ,oraz gdzie mogę takie zakupić, i czy muszą być one przeznaczone do konkretnego modelu skutera??Oraz jaka marka jest najlepsza.Ile według was mój skuter powinien jeździć po zmianie rolek ?

OK Znalazłem takie coś http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?p...c520463dcc40880 teraz mi tylko powiedzcie o jakiej wadze powinienem zakupić :P

Znam ludzi, którzy na skuterach 50 ccm pokonywali trasę np. z Warszawy do Lęborka, ale ja bym chyba wymiękł. Nie wyobrażam sobie uprawiania turystyki na skuterach innych niż maksi. Przynajmniej nie w naszych realiach.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Mam Hondę DAX 70 i jezdziłem nią po 300 , 400 kilometrów dziennie po drogach południowej Francji w upale ponad 34 stopnie. Motorek świetnie się spisywał. Jazda z prędkością 50-60 daje możliwość lepszej obsarwacji otoczenia.

Mam jeszcze ETZ 251 i w niedzielę wróciłem z podróży do Rumuni i Bułgari (5000 km), myślę że gdyby udało się zrobić tą trasę na DAXie to by dopiero było COŚ.