Skocz do zawartości

Alpinestars SM-X Plus VS. Sidi Vertigo Corsa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie proszę o wskazanie obuwia godniejszego zakupu Buciki będa wykorzystywane w czasie dalszych i nieco bliższych wypadów zlotów niekiedy również poza moto:) Generalnie żadne wyczynowe śmiganko tory usw. Cena obuwia nie odgrywa większej roli przy wyborze

No skoro podkreślasz fakt że nie planujesz śmigania po torze to na cholere ci strikte torowe buty?

Tez mi sie wydawalo ze na plastiku lepiej bede sie prezentowal w kowbojkach z jakas mega blyszczaca sprzaczka... :)

karol1001 chodziło chyba o to że masz do wyboru jeszcze buty sportowe(np.Sidi Veritgo)które nie są typowymi torówkami więc są wygodniejsze w chodzeniu.

oraz na przyklad "zwykłe" SMX, które w niemcowni krążą obecnie w promocyjnych cenach i z których w pierwszym sezonie użytkowania (sport-turyst.) jestem bardzo zadowolony :)

Jarekk oczywiście twój pomysł jest świetny, jednak mi chodziło dokładnie o to co napisali Domel i Bandzior :) Ja ostatnio kupiłem SMX-4 za 700 zł, SMX-3 można w Be-motorze wyrwać za jeszcze mniej. Trzewiczki są jak najbardziej na moto sportowe, a przy tym są praktyczne w użytkowaniu na codzień.

pzdr.

karol1001 chodziło chyba o to że masz do wyboru jeszcze buty sportowe(np.Sidi Veritgo)które nie są typowymi torówkami więc są wygodniejsze w chodzeniu.

Domel, czytaj uważniej, w temacie jak byk Sidi Vertigo Corsa - różnią sie od Sidi Vertigo.

Corsa ma dodatkową regulację na stopie.

Ja obecnie używam Vertigo Corsa - nie jeżdżę po torze tylko miasto i niedalekie wypady - buty spisuje się znakomicie. Wygoda i doskonałe czucie motocykla na najwyższym poziomie, nawet na mokrych podnóżkach buty nie ślizgają się.

Wyszedłem z założenia, że lepiej mieć coś lepszego niż gorszego :crossy: Jak cena nie gra roli ...

Edytowane przez rommi

Napiszę o swojej przygodzie z zakupem obuwia,

Dziś byłem pewien że do kombinezonu który posiadam jak i rodzaj moto buty sidi b2 będą nalepszym rozwiązaniem.

Po wizycie w sklepie i przymiarce butów, doszedłem do wniosku że do turystyki są jak najbardziej odpowiednie, lecz spodziewałem się buta bardziej sztywnego :icon_mrgreen:

W B2 można było by i na pielgrzymkę iść :icon_mrgreen:

i zaczołem się rozglądać za butami bardziej sportowymi, prawdobpodobnie Alpinestar może wspomniany wcześniej SMX (dużo bardziej sztywna noga ale da się chodzić;-))

Jutro będe w inter motors na Jagielońskiej i zobacze co uda mi się dobrać.

Pozdro 600!

titto

"Hejka!Wydaje mi sie,ze jezeli porownywac Sidi Vertigo Corsa to chyba raczej z Super Tech-ami Alpinestars-a, niz z Smx-ami..."

Zgadzam się.

Pierwowzorem były buty Sidi B2 jednak w końcowej rozgrywce wygrały SMX-R (całe czarne szyte czeroną nicią) Buty zdecydowanie sztywniejsze z system wentylacji, mam nadziej że wybur okarze się trafiony :icon_twisted: .

Pzdr.

titto

Tez stoje przed takim dylematem i porownywalem sobie ostatnio Alpinestarsy z Sidi.

Vertigo Corsa to buty z wyzszej polki niz SMX-Plus. Alpiny wygladaja przy nich jak kalosze - ale to oczywiscie kwestia gustu.

Porownujac topowe modele czyli Corsy i Supertechy:

Wedlug mnie Supertechy nadaja sie tylko i wylacznie na tor! Zalozenie buta trwa 15 minut - oczywiscie brak wprawy, ale pieprzenie sie ze skarpeta, sznurowkami, potem wpychanie tego w twardy but - straszne.

Za to Sidi - rozpinasz suwaczek, luzujesz sciagacze - myk i juz na nodze.

Poza tym w sidi jak masz wysokie, albo niskie podbicie, to sobie dopasujesz, regulacja lydki. Dzieki temu nie bedziesz "człapał".

Ile ludzi tyle opinii - mysle, ze bez przymiarek i obmacania nie ma co kupowac butow na motocykl.

Co do SuperTecha zgadzam się w 100% ;)

Podczas zakładania tego modelu na nogę odechciało mi się ich kupowac.

Jeszcze jedna kestia, która u mnie przewżyła szale,chyba SMX i SMX-R są ciut tańsze Vertigo.

Jeśli bym miał kase napewno nie miał bym jednej pary butów :clap: bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :flesje: albo turystyka albo sport

(czyt. bezpieczeństwo)

titto

• 1 rok później...

Witam,

niebawem motobazarek w Łodzi i zamierzam skompletować sobie ubranko. Na samą górę będzie pewnie Nolan N 84, kombi Tschula, rękawice też pewnie wezmę od razu Tschula i został dylemat z bucikami. Do wyboru dwa modele z tematu. Sidi nieco lepiej leżą na mojej stopie ale róznica jest minimalna, wręcz nie warta uwagi. Alpinestars (bez plus) mogę mieć kilka złotych taniej niż SIDI. Co mnie najbardziej interesuje to trwałość i komfort przy dłuższym użytkowaniu. Butki typowo do jazdy, po miescie troche w trase, spokojna jazda na nakedzie. Czasem do przejscia kawałek asfaltu od dystrybutora do kasy na stacji :D

za wszelkie opinie z góry dziękuję

Panowie, co Wy tu za bzdury wypisujecie odnośnie Supertechów. Zakłada się je w kilkadziesiąt sekund tylko trzeba mieć wprawę. Nie są też tak sztywne i niewygodne do chodzenia jak piszecie. Ja na co dzień posuwam w nich i czasem przechodzę kawałek i nic takiego nie odczułem. A wyjmowany but wewnętrzny to tylko zaleta.