Tomek Kulik Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Humor mi dopisuje, bo odkopano temat z wakacji, gdy byłem zbyt zajęty dokładnym czytaniem forum, o odpisywaniu nie wspominając. Z uwagi na chęć pójścia spać, pozwolę sobie jedynie na odpowiedź na pytanie nurtujące Ciebie.Otóż, o ile dobrze pamiętam budowę i organizację ruchu na wspomnianym rondzie w Wyszkowie, dochodzą tam po dwa pasy wyznaczone i odchodzą także po dwa wyznaczone. Zaś na samym rondzie pasy ruchu nie są wyznaczone. Zwróciłeś uwagę na fakt zajeżdżania Ci drogi (próby zepsucia Twoich lewych drzwi i nie tylko) przez auta opuszczające rondo. Jeżeli z prawego pasa przed rondem, zamierzasz pokonać skrzyżowanie w lewo, to popełniasz wykroczenie. W lewo skręcamy z pasa lewego. Tak samo, wykroczenie popełniają kierujący zajeżdżający Ci drogę w momencie opuszczenia skrzyżowania przez nich, gdy Ty kontynuujesz jazdę po rondzie. Tyle faktów.Pozostaje mi jedynie, zaproponować Ci rozpoczynanie skrętu w lewo lub zawracania na rondzie, tylko z lewego pasa, trzymając się bliżej wysepki do momentu gdy znajdziesz się o ćwiartkę ronda przed jego opuszczeniem. W tym momencie włączasz prawy kierunkowskaz, zmieniasz położenie na bliżej zewnętrznej i opuszczasz rondo.Celowo nie wspominam teraz o wszystkich aspektach kierunkowania na rondzie, bo jest to materiał na elaborat niczym o przegazówce. Idę spać. Pozdrawiam serdecznie.Najspokojniekszy Instruktor We Wsi :icon_mrgreen: Edytowane 7 Lutego 2007 przez Tomek Kulik Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 No to teraz mam niezły mętlik :icon_biggrin: . Mnie na wszelkich kursach dokształcających uczono nieco inaczej - że skręt w lewo z prawego pasa (oczywiscie w przypadku ronda) jest dozwolony a co więcej, że jest to najszybszy sposób pokonania takiego skrzyżowania. Zwłaszcza w przypadku jazdy czymś co waży kilkanascie ton i ma długość kilkunastu metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joniec Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Tomek coś chyba żle zrozumiałem. Nie wolno mi zająć przed rondem pasa prawego chcąc skręcic na rondzie w lewo?? Wjeżdzając na Rondo wolno mi zająć każdy pas ( oczywiście jeśli nikomu nie utrudnie lub nie spowoduje zagrożenia). Zjeżdzając z Ronda pierszeństwo ma ten który zajmuje prawy pas ruchu. Czyli lepiej zająć od poczatku prawy pas i jechac nim na zewnętrznym pasie ruchu. Tak będzie bezpieczniej. Można również pokonać do pewnego stopnia rondo na pasie lewym a póżniej zmieniać pas i zjechac z ronda ale czasem można się zdziwić jak ktos inny będzie jechał pasem prawym wkoło ronda. Co do sygnalizowania zamiaru zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy to mozna i przed rondem a w momencie zjeżdzania z ronda wrzucić prawy albo tylko w momencie zjazdu z ronda. Nigdzie nie jest nakazane, że trzeba tak czy tak. jest tylko zapis, że przy każdej zmianie pasa lub kierunku jazdy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ostan Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 a ja zawsze idę po rondzie na kolano, i w dupie mam kierunkowskazy, bo zanim jakaś pała je zobaczy, i tak jestem dawno za rondem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbej Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 ostatnio dorobiłem sobie literke D do prawka duzo kręciłem po rondach i niektore zajmowałem prawie całe :clap: , mój instróktor właśnie na to był uczulony jeśli ktos jechał po rondzie bez kierunka i miał zamiar skręcać w lewo nawet przy zawracaniu kazał mi sie pakować autobusem w sam środek tamtego :icon_mrgreen: używając przy tym doś niewybrednych słów-jego zdaniem jazde na rondzie trzeba cały czas sygnalizować a jazda bez kierunu jest jazdą na wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Mnie na kursie nauczyli wlaczac te kierunki w lewo przy skrecaniu w lewo i zawracaniu na skrzyzowaniu o ruchu okreznym :) Tak na egzaminie robilem i zdalem. Co jednak chcialem powiedziec. Z wlasnych obserwacji - o ile nie denerwuje mnie, ze ktos nie daje kierunku w lewo, to sa tacy, ktorzy daja ten kierunek w lewo, a wylaczaja dopiero po zjechaniu juz z ronda !! :) O prawym kierunku to oni chyba nie slyszeli nigdy. I to wcale nie jest incydentalne zachowanie, a dosc duzo slupskich kierowcow tak postepuje... Do czego to prowadzi chyba nie musze pisac... Pzdr Cytuj Simson SR 50 > Honda Transcity NX 125 > Honda XL 600 RM > Honda CBR 1000f SC 25 > Suzuki GSX-R 750 K1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatajacek Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 swierzak to ja jestem motocyklowy tylko.1/ wjazdu nikt nie sygnalizuje bo innego wyjscia wjezdzajacy nie ma. poza tym, na niektorych rondach, moze to byc odebrane jako, zbyt wczesna, sygnalizacja zjazdu z niego.2/ sygnalizowanie zjazdu ulatwia zycie tym za Toba i jest sensowne z tego wzgledu. jak nie zasygnalizujesz to nie skrecisz? ale w d00pe ci moga wjechac bo mysleli ze prosto(?) polecisz.3/ sie wynalazly ronda ktorych nie ma praktycznie, tak male sa i nawprost mozna je przeleciec, i na nich to ja lewy kierunkowskaz zawsze przy skrecie w lewo. jak na skrzyzowaniu.4/ moze nie zalapalem, ale przy zmianie pasa, ZAWSZE, kierunkowskaz wczesniej.5/ dobrze kukac w lusterka bo wiekszosc nie umie sie na rondzie znalezc i mysli tylko jak skrecic na droge do domu (pracy) i z wewnetrznego pasa wali nawprost. i z lewego pasa mozesz goscia wpoprzek zalapac. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi