CosmoSquig Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Paru znajomych motonitów z Zachodu rzuciło mi ostatnio taką sugestię, że chcieliby sobie polatać po Polsce z przewodnikiem - ot turystyka. Podjąłem wyzwanie i zabrałem się za organizację tygodniowej imprezy. Plan jest następujący - spotykamy się dokładnie w połowie PAŹDZIERNIKA w Krakowie, po czym jedziemy w Bieszczady, a następnie wzdłuż wschodniej granicy na północ - na Mazury, po czym wracamy do Krakowa. Zamierzam jeszcze w sierpniu myknąć na szybko tę traskę celem załatwienia hoteli, knajp, wyszukania fajnych tras i obiektów itp., niemniej zwracam się do Was drodzy Forumowicze z prośbą o sugestie i wskazówki :icon_mrgreen: Czy wg. Was nie zamarzniemy? W październiku jeszcze chyba da się fajnie polatać? Ja jeżdżę w trybie całorocznym, ale tak obiektywnie jak to wygląda? Jakie miejsca odwiedzić na Wschodzie? Moje pomysły:Bieszczady - Solina, Ustrzyki Górne, i?Roztoczański i Poleski Park NarodowyBiałowieżaNa Mazurach Galindia, może Kętrzyn, Karczma Pod Psem... Co jeszcze? Macie jakieś namiary na fajne traski szutrowe (itp) gdzieś po drodze. Warunek - każda z tych trasek musi mieć jakiś cel (może być też skrót od jednego asfaltu do drugiego). Drogi w stylu '5km piachu i na koniec pole ziemniaków' nas nie kręcą. Jakieś fajne hotele/knajpy/zameczki po drodze? Jeszcze jedna kwestia - wypożyczenie motocykli. Z Moto4fun już rozmawiałem, ale oni mają tylko 2 motocykle, być może będzie potrzebne więcej. Udało mi się też wstępnie zorganizować dwie sztuki KTM 950, ale to może być wciąż mało. Potrzebny jest też jeden niższy enduracz dla kobiety - najlepiej F650GS. Macie jakieś namiary? Ew. źródło z którego można by skołować dodatkowe kufry, tankbagi, sakwy... Dzięki z góry! Nie wstydźcie się, piszcie :icon_rolleyes: ps. Jeśli ktoś chce się dołączyć, to zapraszam. W czasie wycieczki obowiązuje język angielski. Inne wymagania to duża dawka pozytywnej energii i entuzjazmu. No i sprzęt, którym da się pokonać szutrową drogę, czy dłuższy odcinek w deszczu. Koszty szacuję na ok. 1200 pln od osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltecek Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 ja bym poradził kilka obiektow sakralnych na mazurach Sw Lipka Gietrzwałd niedaleko gietrzwałdu jest olsztynek (piekny stary skansen)okolice krakowa to moze ojcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdubis Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Jakie miejsca odwiedzić na Wschodzie? Moje pomysły:Bieszczady - Solina, Ustrzyki Górne, i?Roztoczański i Poleski Park NarodowyBiałowieżaNa Mazurach Galindia, może Kętrzyn, Karczma Pod Psem... Co jeszcze?W Bieszczadach Muczne, Siekierezada w CisnejPrzemyśl i Forty wokół miastaZ Ustrzyk Dolnych można dojechać do Przemyśla przez mało uczęszczaną i podobno marnej jakości drogą przez Arłamów ewentualnie zachaczając o Kalwarię Pacławską.Mielnik nad Bugiem i Grabarka (na wschód od Siemiatycz) Mam (niestety nie przy sobie) atlas "Polska niezwykła" wydany przez Demart (klik), gdzie są opisane miejsca ciekawe, również te mniej znane - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Mielnik nad Bugiem i Grabarka (na wschód od Siemiatycz) I dalej idąc tym tropem, Hajnówka i Białowieża a potem na PŁN. i całe Mazury aż do Augustowa :) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek69 Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Jakie miejsca odwiedzić na Wschodzie? Moje pomysły:Bieszczady - Solina, Ustrzyki Górne, i?Roztoczański i Poleski Park NarodowyBiałowieżaNa Mazurach Galindia, może Kętrzyn, Karczma Pod Psem... Co jeszcze? Jakieś fajne hotele/knajpy/zameczki po drodze? ps. Jeśli ktoś chce się dołączyć, to zapraszam. W czasie wycieczki obowiązuje język angielski. Inne wymagania to duża dawka pozytywnej energii i entuzjazmu. No i sprzęt, którym da się pokonać szutrową drogę, czy dłuższy odcinek w deszczu. Koszty szacuję na ok. 1200 pln od osoby. Pld-wschod - SANOK - skansen kultury lodow pogranicza - muzeum ikon, chaty lemkowskie, bojkowskie, etc. oraz kolekcja ubrazow BeksinskiegoPRZEMYSL - miniatura Lwowa Mazury - Eremy oraz klasztor kamedulow nad WIgramiPrzystan Mamry i stocznia remontowa u-bootow nad kanalemSwieta Lipka - Sanktuarium Maryjne Bialostockie - Kruszyniany i Bohoniki - tattarskie meczety Bialowieza - Szczekotow - cmentarze staroslowianskie, cerkiwe w Bialowiezy, Chajnowce, Narewce, Losince, i Nowym Erezowie zachaczylbym tez o Biebrzanski Park Narodowy- 4 km kladki przez srodek mokradel i tyle, z glowy :) A o ile nic sie nie przytrafi- bardzo chetnie dolacze do grupy; spelniam kryteria mentalne :cool: sprzetowe ;) i jezykowe ;) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Dzięki za wskazówki, czekam na jeszcze ;) Piotrek69 - zapraszamy! Po tych kładkach w Biebrzańskim PN chodziłem pieszo sporo lat temu w ramach wycieczki szkolnej. Myślisz, że na moto się je przejedzie? ;) Trochę będzie trzeba pokombinować, bo większość z tych atrakcji będziemy oglądać w trasie, a więc w ciuchach moto, z obładowanymi motocyklami itp. Dlatego zbyt długich tras pieszych raczej nie możemy uskuteczniać. Ale 15-30 minutowy spacer jak najbardziej tak.Jedynie w Białowieży myślałem żeby zrobić taki myk, aby wybrać się przed opuszczeniem hotelu na poranne żubry (6 rano??). Potem śniadanie i dopiero wyjazd. Ale generalnie plany są jeszcze w fazie bardzo otwartej :cool:Z tego co widzę masz do Polski kawałek, więc gdybyś chciał, możesz przylecieć do Krakowa samolotem i skołujemy tutaj jakiś sprzęt do jazdy. Na chwilę obecną są dostępne Vstrom 650 i 1000 oraz dwa KTM950 Adv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek69 Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Dzięki za wskazówki, czekam na jeszcze ;) Piotrek69 - zapraszamy! Z tego co widzę masz do Polski kawałek, więc gdybyś chciał, możesz przylecieć do Krakowa samolotem i skołujemy tutaj jakiś sprzęt do jazdy. Na chwilę obecną są dostępne Vstrom 650 i 1000 oraz dwa KTM950 Adv. Z przyjemnoscia "obwieszczam" ze pod koniec sierpnia wracam wraz z rodzina i calym majdanem - rzecz jasna wlaczajac motocykle :cool: - do Kraju Ojczystegooo ;) "... z ziemi wloskiej do Polski...." bardzo sie ciesze - tu nie jest generalnie zle, ale... w domu najlepiej :) slowem do pazdziernika - bede juz mieszkac w Chojnowskim Parku Krajobrazowym, tak ze no problem z moto :D swoja droga chetnie przelece sie jakis kawalek na duzym adventure- dla porownania :P Cosmo, pisz na priv gdy cos nwoego bedzie wiadomo pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Git ;) Po nowości i aktualizacje zerkaj tutaj: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=153164 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drogowiec Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Cosmo widzę niezłą dziurę w planowanej trasie. Chcecie wracać 1 dzień z Mazur do Kraka? A nie szkoda odwiedzić traskę ze Świecia do Bydgoszczy? Zarąbiste widoki na dolinę Wisły. Twierdzę Grudziądz można zwiedza z przewodnikiem, mimo, że to wciąż jest obiekt militarny. Przelot przez Kieletczyznę też może być ciekawym pomysłem. Gdybyście zajechali w moje okolice (Łódzkie), to mogę się dołączyć na dzień-dwa i pokazać nasze tutejsze smaczki. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Drogowiec - dzięki! Właśnie miałem bolączkę z tym powrotem, bo w sumie te 600+ km to niedużo, ale jeśli pogoda nie dopisze, to się można umęczyć. Tak więc jakieś obiekty po drodze są mile widziane, co by rozbić to na 2 dni. Zaraz obczaję tę traskę, o której piszesz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Czy wg. Was nie zamarzniemy? W październiku jeszcze chyba da się fajnie polatać? Ja jeżdżę w trybie całorocznym, ale tak obiektywnie jak to wygląda?Teoretycznie też jeżdżę przez 12 m-cy w roku* (jak nie motocyklem, to skuterem), aczkolwiek mimo wszystko na Waszym miejscu starałbym się odbyć tę wyprawę miesiąc wcześniej. We wrześniu nie ma już dzikich tłumów w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych (i na trasach), a jest jeszcze całkiem ciepło (w październiku różnie to z aurą bywa, czasem lubi spłatać figla); poza tym dzień jest dłuższy. *Odróżniam jednak sezon użytkowy od sezonu rekreacyjno-turystycznego. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Teoretycznie też jeżdżę przez 12 m-cy w roku* (jak nie motocyklem, to skuterem), aczkolwiek mimo wszystko na Waszym miejscu starałbym się odbyć tę wyprawę miesiąc wcześniej. We wrześniu nie ma już dzikich tłumów w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych (i na trasach), a jest jeszcze całkiem ciepło (w październiku różnie to z aurą bywa, czasem lubi spłatać figla); poza tym dzień jest dłuższy.Też bym wolał miesiąc wcześniej, ale w tym przypadku sprawa ma się tak, że albo jedziemy w październiku albo wcale :biggrin: Przejrzałem różne moje fotki z październikowych wypadów z poprzednich lat i jeśli będziemy mieć szczęście, to będzie ok :crossy:A jak nie to mnie zlinczują :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Roztoczański i Poleski Park Narodowy.Dorzuciłbym Kazimierz Dolny i Zamość :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi