Adam8888 Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 WitamChcialem wymienic sobie filtr oleju i przy okazji olejI nie wiem gdzie sie znajduje ten filtr olejuI jaki powinienem kupic olej i ile litrówProsze i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamońAMAtoR Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) W GS 500 jak dobrze pamiętam jest 1 wew. filtr. Znajduje się on za taką "okrągłą klapką" :icon_mrgreen: na 3 śrubach pomiędzy wtydechami z przodu silnika...(ale moge się mylić, pamieć już nie ta.. :icon_mrgreen: ) olej musisz kupić 10W-40 z filtrem wchodzi 2.9 L, a znając GSy i ich umiłowanie do oleju proponuje Motul 10W-40 4L. (będzie na dolewki)Jak przeszukasz 4um na temat oleju, to znajdziesz wiele wypowiedzi i każdą inną..ja jestem zwolennikiem oleji motocyklowych w motocyklach wiec polecam taki właśnie olej... Edytowane 4 Lipca 2006 przez GamońAMAtoR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Moim zdaniem też olej do motocylki powinno się lać, a nie samochodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Widze, że sam chcesz się wziąć za wymiane oleju i robisz prawidłowo, nie ma sensu za takie łatwe rzeczy wydawać kasy na serwis...Pozdrawiam i proponuje castrol 10W40 do motocykli oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8888 Opublikowano 4 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Ahaczyli najpier musze spuscic olej a potem wyciagnac filter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Opis co i jak zrobić ze zdjęciami. Po angielskuhttp://www.gstwin.com/oil_change.htm Cytuj Boniekgg 644826Yamaha TDM900Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamońAMAtoR Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 1. Kupujesz olej i filtr(wiesz jak i gdzie??)2. Jedziesz się przejechac ze 2 km żeby rozgrzać silnik.3. Wracasz...4. Stawiasz moto na centralnej podstawce.5. Odkręcasz śrube spustową oleju (ta na dole, taka duża)6. Jak zleci większość i bedzie sobie powolutku kapać to odkręcasz klapke z przodu silnika pod którą znajduje się filtr oleju (masz na fotkach z linka od Boniek'a).7. Zostawiasz moto tak rozkręcone na ok 1h aż cały olej zleci.8. Wracasz po ok. 1 h...9. Dokręcasz śrubę spustową i wkładasz nowy filtr, dokręcasz go. a). oczywiście wszystko wcześniej czyścisz!!10. Nalewasz 2.7-2.8 L oleju11. Odpalasz na chwile żeby zgasła kontrolka ciśnienia.12. Odczekujesz kilka min. żeby olej spłynął do miski13. Sprawdzasz stan oleju i w razie potrzeby uzupełniasz14. Możesz jeżdzić następne 6000km. ==używasz TYLKO kluczy nasadowych== ...uff..chyba o niczym nie zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8888 Opublikowano 4 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Dzieki za informacje :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroxxx7 Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 ==używasz TYLKO kluczy nasadowych== czemu nasadowych? ja uzywalem tylko serwisowych z GS bo jak probowalem nasadowych to śróba byla zbyt objechana i nie zabierała :/ naszczescie serwisowki daly rade i udalo mi sie odkrecic :icon_mrgreen: i jeszcze jednego zapomniales :icon_mrgreen: (w sumie malutki szczególik którego ja nie wiedzialem...)jak sie zabierzesz za odkrecanie filtra oleju to podstaw sobie tez tam jakas miske czy cos bo ja sobie caly garaz zasyfilem :/ myslalem ze jak sie cala noc wylewa olej z głównego zbiornika to ze przy filtrze juz nie bedzie zbyt wiele... ==> myliłem sie... zasyfiło mi dywanik ja nalałem castrol 10w40 3 litry i jeszcze mi troszke zostało ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panas Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Dobrze poczytac sobie o tym co i jak przy wymianie oleju... bo mnie tez czek to lada dzień!!! :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 7. Zostawiasz moto tak rozkręcone na ok 1h aż cały olej zleci.8. Wracasz po ok. 1 h... A klient wkur**ny pyta się gdzie byłeś w tym czasie :icon_mrgreen: . Na godzinę to by chyba musiał mazut być w silniku. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamońAMAtoR Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 czemu nasadowych? ja uzywalem tylko serwisowych z GS bo jak probowalem nasadowych to śróba byla zbyt objechana i nie zabierała :/ naszczescie serwisowki daly rade i udalo mi sie odkrecic :icon_mrgreen: Bo nasadowymi trudno objechać śrubę... :icon_mrgreen: A klient wkur**ny pyta się gdzie byłeś w tym czasie :icon_mrgreen: . Na godzinę to by chyba musiał mazut być w silniku. PawelPaweł, ale w serwisie to inaczej wygląda :icon_mrgreen: jak kolega Adam8888 sobie robi sam, to dlaczego nie może poczekac, aż cały olej dokładnie ścieknie...?? A im mniej starego oleju zostanie tym lepiej...chyba że się myle..??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8888 Opublikowano 5 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 a wlasnie chcialem sie jeszcze zapytac czy uszczelke mam tez kupic nowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamońAMAtoR Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 uszczelkę powinieneś dostac nową z filtrem, ale zdaza się że nie ma...więc pozostanie ci starą założyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxv Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 Chyba nie o tą uszczelkę mu chodziło ... :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi