Skocz do zawartości

Zdjecia i opisy waszych WSK M06Z, M06L, M150, M06B1

kobuz1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chromowany dekiel przy bębnie hamulcowym występował tylko w kołach M06Z (19 calowe koła na pełnym bębnie)

Motocykle z płaską kanapą były już tylko na 18 calowych kołach

Siodło stopniowane starego typu było w wersjach na 19 oraz 18

Lampy tylne w pierwszych Zetkach były mała (kanciate)

Dzisiaj postaram się porobić obiecane zdjęcia swoich elementów i jeszcze jednej M06Z2

Pioter, wcale nie odbiegniesz od oryginału;) Smialo możesz faliste siedzenie zakładac i lampke ze starszych modeli WSK (taka jak w Junaku). Co do tych boczków to sam szukam.. Niestety w mojej nie było jak ja kupiłem... Proc, pokaże CI jedna fotke wersji M06B1 z falistym siedzeniem i przyjrzyj sie bebnowi z przodu;)

http://img88.imageshack.us/img88/9581/m06b1lewastrona8yq.jpg

tak sie cos swieci jak chromopwany dekielek;) wiem że te dekielki były w kołach 19cali, ale moze ta wersja tez takie miała w kołach 18cali;)

Pozdrawiam

tak chyba sie pokusze na taka falowana kanape i na ta tylna starsza lampke :) bo ta w metalowej obudowie wcale mi sie nie podobaja :) . kurde ja rowniez kupilem Wuesie bez tych boczków :l .. bylem na zlomowisku pelno tam bylo wszystkiego :) ale tylko jeden taki boczek (lewy) był;)

co do tej lampki tylnej i płaskiego siedzenia, to mi osobiscie sie podoba, a to dlatego że mam w sumie 3różne WSK 125, jedna M06Z, druga M06Z 150, oraz własnie M06B1, modele M06Z obie maja siedzenia faliste, tak wiec chciałbym żeby ta trzecia miała płaskie;) taki kaprys...

Jak kto woli;P A jesli o te boczki chodzi to przegladaj czesto allegro, co jakis czas widze jak ludzie wystawiaja takie boczki, albo pojedynczo albo w komplecie. Serio, najpredzej chyba na allegro kupisz;D

Masz i licytuj: http://allegro.pl/item112555593_oslona_boc...wsk_m06b1_.html

Pozdro

Edytowane przez kobuz1

noo, ale wiesz że ta cena na złomie to jak za free, a na allegro ludzie mniej/wiecej wiedza co po ile stoi i wystawiaja przedmioty w cenach w jakich te przedmioty sa warte;) nawet za te 20zl chyba sie opłaci;)

Pozdro i powodzenia w kompletowaniu pieknej WSK;) może jakies foty zapodasz??

Swgo czasu chodziłem po złomach szumać jakiś motrów oraz częci do nich. Raz zaszedłem a tam stała WSKa M06 B1 w oryginale, chromy juz pordzewiałe oraz silnik zaśniedziały. Miała pare braków ale to nic. Co się okazało nie moża było jej kupić bo ktroś chciał ja wyrejesrować i poprostu zezłomował.

W taki właśnie sposób uratowałem jedna z moich -W-F-M-ek. Gośc chciał ją juz wywieść na złom ale zdążyłem i zabrałem ją.

Edytowane przez GaCek

NIe wiem jak to było z latami produkcji, ale M06B1 z płaskim siedzeniem która miał kiedys mój dziadek miała chromowany wydech a była z 1971roku;) Tak wiec ta z falistym siedzeniem jako że mogli ja produkowac wczesniej niż te z plaskim siedzeniem tez mogła miec chromowany wydech. Zreszta przypuszczam że były wersje bogatsze i uboższe które mozna było kupic taniej, czyli wersja uboższa nie miała chromowanych felg oraz chromowanego wydechu tylko malowane;)

Pozdro

Hmm.... Przez ladnych pare lat grzebania w motocyklach i literaturze doszedlem do wniosku ze w zasadzie ksiazki to czasami jedno a rzeczywistosc drugie - chodzi mi wlasnie o takie szczegoly wyposazenia w polskich motocyklach - to tak jak z podzialem na Junaka m10 i m07 a pomiedzy nimi tzw. przejsciowki - u nas bylo raczej tak ze motocykle skladalo sie z tego co wlasnie lezalo w magazynie i stad zdazaja sie takie wlasnie niescislosci. to ze literatura mowi ze np. w roku takim a takim wprowadzono to i to nie znaczy ze nie zdazyla sie ani jedna sztuka po tym wlasnie roku z innym wyposazeniem..

Sory za dluga odpowiedz ale takie sa moje doswiadczenia w tej dziedzinie

Pozdro dla wlascicieli WSK!

Pod koniec roku 69 wprowadzono do produkcji nieco zmodernizowaną WSK M06 B1.

B1 przed 70 rokiem: tłumik czarny, bagnet w silniku, dzielona tylna oś koła, stary typ lampy tylnej.

Po modernizacji: oś tylna jednolita, nowy typ lampy tylnej, nowe siedzenie, tłumik chromowany, zamiast bagnetu śrubka w bocznym deklu.

Moze i było wiecej róznic, ale ja niestety nie pamiętam wiecej. Można sobie porównać B1 oraz 64 w ksiazce o wsk chyba kulkewicza.

noo, ale wiesz że ta cena na złomie to jak za free, a na allegro ludzie mniej/wiecej wiedza co po ile stoi i wystawiaja przedmioty w cenach w jakich te przedmioty sa warte;) nawet za te 20zl chyba sie opłaci;)

Pozdro i powodzenia w kompletowaniu pieknej WSK;) może jakies foty zapodasz??

dzieki napewno uda mi sie ja skompletowac :) duzo tam nie brakuje. moja WSK aktualnie stoi (lezy) caluska rozkrecona, jesli chcesz moge sie psotarac o fotki i wyslac ci na gg bo nie bardzo umiem je wrzucic.

Moja WSK-a miala tlumik malowania czarnego i jest z 1970r.

Gośc chciał ją juz wywieść na złom ale zdążyłem i zabrałem ją.

to tak jak ja :flesje: zdarzylem ja uratowac bo tak zostala by pocieta i zezlomowana z tego co ten stary gosc mi pierd**** :) za przeproszeniem. ...zal mi takich ludzi.. wyobrazcie sobie ze on mi powiedzial ze mieli junaka na tym swoim zlomie i go pocieli ;) i roznie inne jak simson sr2 czy rowniez inne wsk jak i DKW. odrazu przykazalem ze jak beda cos mieli niech dzwonia do mnie!

pozdrawiam pioter_gpz !

Buuu, Pioter, też nienawidze takiego pierdolenia że mieli to i tamto i na złom oddali..albo na aluminium pocieli;(( Aż mnie krew zalewa, ostatnio sie dowiedizałem że kumple mojego kumpla wywiózł Junaka na złot i dostał za niego 100zł... Wtedy sie serio wkurzyłem.. No ale co zrobic...

Jak chcesz wrzucic fotki to wchodzisz na te stronke i tutaj wrzucasz, a potem bierzesz link który jest na samym dole i zapodajesz na forum:

http://www.imageshack.us/

A tak przy okazji to potrzebuje kupic tłumik do WSK 125, nie ważne czy malowany czy chromowany-ważne żeby nie był nigdzie wgniecony! Jesali ktos z was ma taki to bardzo prosze o odpowiedz;)

Pozdrawiam

Edytowane przez kobuz1

Kobuz1 teraz nie mam za bardzo jak, zadko bywam na kompie z powodu remontu mieszkania ;/ ale jak to sie tylko wszystko uspokoji zrobie miala sesje ;) i pokaze co nieco :flesje:

... tlimik mam ale z dziura ;/ ... to cie napewno nie zainteresuje ;) ... jesli bys potrzebowal czegos innego pisz moze cos bede miał!

pozdrawiam!