Skocz do zawartości

Zatarty Silnik

bOreK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Rozkręciłeś silnik zupełnie, tzn. rozpołowiłeś go czy tylko zdjąłeś cylinder? "tłok nie chce się kręcić na wale" - masz na myśli łożysko korbowodu? Korbowód to ramię, które łączy tłok (za pośrednictwem sworznia) z wałem. Jeśłi łożysko korbowodowe jest zatarte to nic sam nie zrobisz, trzeba wyjąć wał i go przynajmniej zregenerować, tzn. wycisnąć przeciwciężary na prasie i wymienić łożysko. Tylko warsztat, który robi wały do dwusuwów, może Cię uratować. Możesz też zapytać o nowy wał - cena coś ok.200 ~ 300 zł.

Gość kiwigips

a bo ja wim, wal niemiecki to chyba jakies 600pln. tlok kupuj tylko niemiecki. pozatym to kurna ci ktorzy chca robic takie rzeczy niech jezdza wskami, taniej i bez obawy ze cie nazwa pierdolcem, bo wsk to wiadomo. (Popieram Polska motoratyzacje i wsk sie staje zabytkiem, ale trzeba przyznac ze nie byla najlepszym sprzetem.) pozatym to kurna kazdy musi lapy w dobry sprzet wsadzic i zrobic wiejski remont, do cholery jak sie nie znacie nie wsadzac lap i nie piepszyc dobrych silnikow.

• 1 miesiąc temu...
...zalalismy za 25zl :wink: i zapomnielismy wlac oleju... a ja zawsze biegi przerzucam bez sprzegla :lol: ...

I z czego ty sie tak cieszysz :lol: :lol:

Mahahahahahahahhhh... A w wiekszosci JAw i CZ tylo przy ruszaniu uzywasz sprzegla, bo sie wlacza samo. :D A tak w zasadzie jak masz dobre wyczucie w nodze to mozesz nawet ruszac bez sprzegla. No ale BOrek ma MZ wiec ma gorzej. Tamten drugi pewnie zmienia bez wysprzeglenia.

Gość Krzysztof

Cześć.

Jeżeli komuś przytrafi sie podobny problem czyli pchać 10 km czy jechać bez oleju to z dwojga zlego poprostu wlejcie jakikolwiek olej do paliwa. Oczywiście nie znaczy to że jakiś tam superol czy hiopol dziala tak samo jak olej do 2 suwu ale napewno te lepiej jechać na takim niż na żadnym. Ważne żeby go było więcej niż 1:50 i jechać raczej ostrożnie.

Niech powyższy przyapadek będzie przestrogą.

Pozdrawiam.

Ja mialem podobny przypadek. Ale....olej byl, orlenowski Mixol ! I to nawet ciut wiecej niz 1:50.

Przejechalem kilkadziesiat kilometrow i wszystko ok. A tu nagle bum i ....te same objawy, silnik zgasl i koniec. Nie ruszy go.

Juz uporalem sie z remontem, ale nie wiem do dzis co moglo byc przyczyna.

Czy jest to mozliwe, zeby paliwo bylo takie podle, ze zawiera jakies rozpuszczalniki ktore w jakis dziwny sposob zneutralizowaly olej ?

Druga mysl to dodatkowy filtr paliwa - jako ze zbiornik zaczela lapac korozja, poprzedni wlasciciel zalozyl dodatkowy filtr - czy moze on byc powodem zlego smarowania ?

Gdyby ktos z Was mial jakies pomysly o co tu moglo chodzic, bede bardzo wdzieczny, bo na razie to boje sie nim gdziekolwiek w dalsza trase ruszac.

Pozdrawiam.

Możliwe, że benzyna nie ta. Na różnych stacja różnie się nazywa, a za granicą to już kosmos 8O Z resztą spytajcie Mariana (sorry Marianku, ale trzeba uświadamiać...). Ja jak nie znam, pytam obsługi co lać do 2T tak długo, aż mają mnie dość :twisted: . To znak, że wybór będzie dobry :wink:

Możliwe, że benzyna nie ta. Na różnych stacja różnie się nazywa, a za granicą to już kosmos 8O Z resztą spytajcie Mariana (sorry Marianku, ale trzeba uświadamiać...). Ja jak nie znam, pytam obsługi co lać do 2T tak długo, aż mają mnie dość :twisted: . To znak, że wybór będzie dobry :wink: