Skocz do zawartości

M1 Rossiego

Dominik Szymański
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ta desmosedici jest przepiękna... Z tego co słyszałem, cena wstępnie ustalona na ok. 250.000 zł.

pzdr

Ten motocykl jest niesamowity. Podobieństwo do maszyny MotoGP jest niesamowite, szczególnie jeśli chodzi o przód ale tył także jest fantastyczny. No i ten wydech... kosmos!

Pierwszeństwo przy składaniu zamówień na limitowaną serię RR mają nabywcy najdroższej wersji 999 więc maszyna rozejdzie się z pewnością niczym świeże bułeczki.

Co ciekawe. Informacje prasowe nie zawierają informacji o wadze motocykla a kiedy zapytałem managera zespołu Marlboro Ducati, Livio Suppo ile waży RR, odpowiedział "Nie wiem". Biorąc pod uwagę 400 wyprodukowanych sztuk wystarczającą do uzyskania drogowej homologacji w World Superbike możemy podejrzewać, że Ducati jest przygotowane na odmowę wprowadzenia w WSB dwucylindrowych 1200cc. Ciekawe czy za rok dwa zobaczymy RR w mistrzostwach produkcyjniaków, tak jak Foggy Petronasa FP1.

Pamiątkowe zdjęcie. Szkoda, że schowali za "szkłem" bo nie dało się pomacać ;-).

http://www.mick-f.com/images/mickiduc.jpg

Wracając do tematu tarcz hamulcowych. W MotoGP korzysta się z tarcz karbonowych (wszyscy zawodnicy, wszystkie teamy - bez wyjątku) ale w razie deszczu/zimna stosuje się stalowe (które łatwiej rozgrzać u utrzymać temp. Zresztą wówczas stosuje się też specjalne osłony na tarcze aby nie traciły ciepła). W 250 i 125 tylko stalowe. Desmosedici RR na drogę nie będzie jednak miało karbonowych dysków bo po prostu nie da się ich wystarczająco rozgrzać na drodze.

Edytowane przez mick