aker6 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) WitamZastanawiam sie nad załozeniem tłoka i cylindra po szlifie który był robiony kilkanaście lat temu.Problem jest taki ze ten tłok ma o połowe cieńsze scianki niż nominalny. Czy nie będzie to przeszkadzać w pracy silnika. Chodzi o Jawe 250. Edytowane 16 Czerwca 2006 przez aker6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 jezeli jest z dobrego materialu to nie ma prawa spuchnoc.Chyba ze odlewany z lyzeczek :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zysio Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 jak twoj byl kup sobie jakies dobrej firmy tlok a nie powino mu sie nic dziac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 Witam, "zysio"-napisales żeby "aker6" kupił sobie tłok dobrej firmy to nie bedzie puchł.. A powiedz mi skad wziac do Jawy tłok dobrej firmy?? Przecież do takich weteranów jak Jawa 250 tłoki produkuja tylko prywaciarze.. co jest jednoznaczne z byle jakim wykonaniem tłoka. No chyba że "akerowi6" uda sie kupic oryginalny tłok do Jawy 250, wtedy nie ma prawa spuchnac jak sie go dobrze dotrze:) A jesli nie jestes pewien co do jakosci tłoka i boisz sie że spuchnie to podobno możesz wygotowac tłok w oleju.. ale nie jestem pewien tego zabiegu, i założyłem temat o gotowaniu tłoka, ponieważ też mam problem z nieoryginalnym tłokiem do swojej Pandemoni:) wiec jak coś to zapraszam tu: http://forum.motocyklistow.pl/Gotowanie-ni...eju-t49598.htmlPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek775 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 Witam, "zysio"-napisales żeby "aker6" kupił sobie tłok dobrej firmy to nie bedzie puchł.. A powiedz mi skad wziac do Jawy tłok dobrej firmy?? Bo ta dobra firma to wlasnie Jawa - oryginal zawsze najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 Też słyszałęm o tym gotowaniu tloków w oleju... Podobno pomaga i podobno w ruskach to stosują. Ale jak piszę "podobno"... Nie stosowałem więc się nie wypowiadam. Moim zdaniem, w twoim przypadku, dobrym rozwiązeniem byłoby znaleść oryginalny używany tłok i zrobić pod niego szlif. Oczywiście tłok w dobrym stanie (nieprzytarty itp). Tłok jest elementem który zużywa się znacznie mniej niż gładź cylindra i pierścienie. W produkcję rzemielśniczą raczej bym się nie pchał. Cholera wie z czego oni to odlewają i jedynym podobieństwem do orginału są zazwyczaj tylko wymiary, oczywiście gdy tłok leży jeszcze w sklepie na półce :icon_mrgreen: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 No też uważam że znalezienie używanego tłoka (oryginalnego) i zrobienie pod niego szlifu bylo by dobre.. tylko tu sie rodzi problem- zazwyczaj jak już sie uda dokupic używany tłok który nie jest przytarty to ma on juz luzy na rowkach pierscieni. A zrobienie szlifu dla tłoka który bedzie potem słychac w cylindrze z powodu luzów na pierscieniach jest bezsensowne troche. No ale t moja opinia, niektórzy wogule nie zwracaja uwagi na luz który jest miedzy rowkami pierscieni a pierscieniami... Pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 gotowanie bedzei za dlugo trwalo, ja zawsze odwracam tlok zeby fartuchem byl do gory wlewam denaturatu i go podpalam czekam az sie wypali i ostygnie tlok i nie ma prawa wtedy spuchnac poniewaz tlok sie rozszeszyl i wrocil do normlnych rozmiarow powiem Ci ze nie wiem ale ja bym wsadzal ten orginalny tlok zaryzykowal bym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 gotowanie bedzie za dlugo trwalo?? Chlopie, jak nam zależy na dopbrym efekcie to mozna przy tym nawet caly dzien spedzic:) przynajmniej ja tak mysle. Polecam to gotowanie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.