maciulak Opublikowano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2006 Witam! Mam problem. Mianowicie... klamka hamulca przedniego, jest pomiędzy dwoma blaszkami (pompą hamulcową). Dzisiaj zaliczyłem glebe na torze, delikatnie w piach, ale niestety ułamało mi się górne mocowanie klamki w pompie hamulcowej. Klamka nie ruszona, tylko mocowanie klamki w pompie poszło. Tak się dzieję, jak się nie ma Handbarów :) Niestety moto nowe i dopiero przechodziło testy, więc jeszcze nie zamówiłem handbarów do niego. SCHEMAT : - <=to się ułamało od pompy====== <=klamka hamulca przedniego - <=dolne mocowanie pompy Proszę mi powiedzieć, Ci którzy takie coś przeżyli lub mieli doświadczenie z taką sytuacją. Czy pospawanie tego załatwi sprawę? Wiadomo, tamta część jest bardzo wytężona. Szczególnie w jeździ CROSS. Wytrzyma takie obciążenia? Do tego oczywiście kupie od razu handbary. Ale z hamulcem nie ma przelewek, to jest jedna części w motorze, która po prostu nie ma prawa zawieść! Boję się trochę takiego eksperymentu. Wiecie, za ile można kupić pompe hamulca przedniego do SUZUKI RM 125 '97? Czy ktoś zna kogoś, kto zajmuję się handlem części używanych i mógłby mieć taką pompę do RM? Jeszcze raz sorry, że zamieszczam to w tym dziale ale oczekuję szybkiej, fachowej porady. PozdrawiamMaciulak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 4 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2006 w rm masz pewnie hamulce nissin, więc poszukaj takich pomp na allegro, równie dobrze mozesz kupić pompe brembo itd byle by była na plyn DOT4, pompy hamulcowe z różnych motocykli enduro nie różnią sie prawie niczym, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 4 Czerwca 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2006 Nie pospawasz tego, a przynajmniej będzie bardzo trudno. To są jakieś stopy magnezu, do tego jest bardzo mało miejsca. Spawanie = wielki problem., Ja połamałem takie mocowanie pompy w 520 w górach w Rumunii. Musiałem zastosować patent, wypiłować elementy obudowy i dorobić mocowania z blachy. Kilka godzin kombinowania i roboty, ale działa. Odpukać, jeżdżę już tak ponad pół roku... Koszt nowej pompy ok. 1300 złKoszt używanej pompy ok 600 zł, ale bardzo trudno znaleźć pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciulak Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Dzięki za porady. Udało się przymocować na grubą blaszkę. Przewierciłem pompe kawałek za mocowaniem przymocowałem klamkę na grubej blaszce i pięknie trzyma. Już po testach, wszystko gra :icon_mrgreen: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 28 Czerwca 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Dzięki za porady. Udało się przymocować na grubą blaszkę. Przewierciłem pompe kawałek za mocowaniem przymocowałem klamkę na grubej blaszce i pięknie trzyma. Już po testach, wszystko gra Widać zrobiłeś podobnie jak ja u siebie :icon_mrgreen: przy czym ja dałem dwie blaszki równolegle do siebie, aby mocniej trzymało. To wymagało wypiłowania mocowania, zeby blaszki zmieściły się między nie. Ale jak ktoś nie wie, co jest grane to się nawet nie zorientuje, że coś było nie halo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2006 Koszt nowej pompy ok. 1300 złKoszt używanej pompy ok 600 zł, ale bardzo trudno znaleźć pzdrto ceny chyba u dilera?? :icon_mrgreen: bo brembo pompy radialne na necie sprzedaje po ok 200$ Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi