Skocz do zawartości

z karteru cieknie POMOc/Y

radziok16
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam ostatnio troche mnie ponioslo na moto :flesje: i w skutek tego lancuch zerwal sie na 3 czesci :flesje: a co za tym idzie karter dostal po dupie i troche zniego cieknie odtluscilem to i skleilem klejem do metalu ale zle odtluscilem bo znajomy jak mi to kleił to mnie zje*al ze nitrem odtluszczalem.

I mam pytanie czy jest jakiś klej (moze poxipol) który by się sprawdził i nieciekł by mi olej, czy raczej myslec o innym karterze ?? :)

Ja tam zalatalem tlumik kawalkiem balszki i poxipolem. Nie daloby sie tego pospawac bo mocno przerdzewialo i co najwyzej moglbym wypalic wieksza dziure. Jakos blaszke dorobilem i nakleilem na dziure. Poxipol wytrzymuje do 120 stopni C wiec spokojnie daje rade.

Dobrze zmatowic, odtluscic i nakleic. Po 10min twarde jak skala. Daje sie malowac nawet :)

mysle ze silnik nagrzeje mi sie bardziej jak 120 chociaz nie wiem to nie jest komarek tylko MZ ES Trophy trudno do teog dostac karter ;/ a to z tego allegro to jak myslicie dobre to bedzie ?? bo to jest tylko taka szczelina dosyc dluga bo na jakies 6 centow zapodaje linka do tego jkby ktos niewiedzial o co mi chodiz http://allegro.pl/search.php?string=alumin...ie&category=156

Jezeli to nie przenosi zadnych obciazen, tylko ma byc szczelne to ten plynny metal (np dwuskladnikowy firmy Wurth) powinien wystarczyc. Kleilem tym m.in. zeberka alu w glowicy, krocce kranikow przy zbiornikach i trzyma bardzo dobrze.

to wlasnie ma byc tylko szczelne bo mi olej kapie bo to jest na samym dole karteru

Ten AluWeld i inne podobne "wynalazki" testowałen z pozytywnym skutkiem.

Trzeba mieć palnik na propan-butan i trochę treningu :)

Ja w "ramach treningu" najpierw próbowałem połączyć alumniniowy drut ze stalowym gwoździem i trzymało jak spawane.

Najważniejsze jest dobre oczyszczenie lutowanych powierzchni i możliwość mocnego nagrzania lutowanego elementu.

Tak więc aby dobrze polutować tym AluWeldem nie obejdzie się bez rozpołowienia silnika,tak przynajmniej uważam.

Ale jeżeli polutujesz to w miarę solidnie to będziesz miał spokój "na wieki"

• 3 lata później...

Musze polecić ten ,,płynny metal" permatrex http://allegro.pl/item710293905_permatex_p...93st_c_20g.html

kleiłem nim pęknięcie w miejscu gdzie przepływa olej przy głowicy(o zgrozo) i po 2k km trzyma...

Par montaignes et par valees

Et par forez longues et lees

Par leus estranges et sauvages

Et passa mainz felonz passages

Et maint peril et maint destroit...