Skocz do zawartości

jak to jest na mz w dwie os? nie chodzi o sex... :)

YAGO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czy wasze mz bezproblemu wkrecaja sie na max obroty w dwie osoby- np dwuch typow wsumie 150kg

ja mam zebatke 19 i mam problemy zeby ruszyc pod wiekrza gurke w dwie os(etz 250)

cos jes nie tak czy podobnie jest u was?

Usługi IT - www.tricori.com

• 2 lata później...

Mimo iz moja Mz sie juz od przebiegu rozsypala, dobrze wspominam jak wyciagala mnie (70kg) i moja dziewczyne(60) + ubrania, na ostrych podjazdach w Odrzykoniu. Do 2tys. jechala tak samo jak ogar... wystarczyl lekki ruch sprzeglem i zaraz dostala swoje obroty i przyspieszala jak szalona :lol: I silnik nie czuje tak drugiej osoby, bo 21koni to wcale malo nie jest. :) Wazne jest aby Mz utrzymac w granicy 3-6tys. RPM, a wyjedzie wszedzie (na tyle na ile pozwoli przyczepnosc). Ma duzy moment obrotowy, bo az 25Nm tyle ze dopiero przy 5200 co nie wplywa dobrze na ruszanie do gory. Sprzeglo na tym sie szybciej zuzywa.. ale reszte zostawiam dla wlasnego osadu.. Pozdro

Wazne jest aby Mz utrzymac w granicy 3-6tys. RPM,

Najwiekszy moment obrotowy występuje przy 5.5 tys.obr/min.Aby uzyskać małe spalanie, dobre przyśp.należy podszas jazdy utrzymywać takie obroty(w nowszych motocyklach MZ TS i ETZ były po to obrotomierze)

pzdr.

:)

Spalanie jednostkowe jest najnizsze pomiedzy najwyzszym punktem wykresu momentu obr. i najwyzszym punktem wykresu mocy. Ukazuje to wykres M N ge. Gdybym mial skaner to bym to pokazal. W Mz jest pomiedzy 5tys a 5,7tys. Ale Mz wystarcza juz 3tys. do dobrej dynamiki. Ponizej juz jest z tym kiepsko.. silnik zaczyna sie trzasc krztusic i szarpie lancuchem.. Sprawdzalem i z tego co widzalem, ponizej 2tys. ma moc rzedu 2-5KM co jest kiepskim wynikiem, ale wystarczy juz 2700 i dynamika az rozpiera silnik i z takich obrotow mniej-wiecej powinno sie ruszac... ale oczywiscie ja nikomu nie bronie ruszac z wyzszych od 3,5 tylko wtedy kolo wystrzeliwuje w gore, co wplywa niekorzystnie na mocowanie silnika.

Ps. na obrotomierzu czerwonym polem zaznaczone sa obroty uzytkowe.. Pozdro