Skocz do zawartości

Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co jest nie tak w przypadku gdy przednie hamulce nie działają ? płyn jest, przepływ pomiędzy zbiorniczkiem a zaciskiem jest napewno ponieważ sprawdzałem czy leci płyn przez otwór od odpowietrzenia po odkręceniu a nadal klamka od hamulca chodzi leciutko i niemoże się takjakby podpompować i zaciskać zacisk tarcze... odpowietrzałem poprzez odrkęcenie odpowietrzenia naciciskając klamke i następnie zakręcając odpowietrzenie, czyli takjakby płyn niedochodził do tłoczków ale czemu ?

Pozdr.

Edytowane przez mirooosss

witam kiedyś nie mogłem odpowietrzyć chamulców pomogło dopiero jak na odpowietrzniku zamontowałem rurke { przezroczysta} i wetknołem ja do zbiorniczka z płynem {tego przy kierownicy } na odkeconym odpowietrzniku przepompowałem i wyszło jeszcze sporo bombli poeietrz teraz często stosuje ten sposób wychodzi że jest skuteczny i nie marnuje sie tyle płynu ale najpierw poczekaj aż poziomy płynów sie same wyrównaja pozdro :D

Jeśli chodzi o hamulce motocyklowe to zwykłe pompowanie niewiele na początku pomoże. Załóż wężyk ze strzykawką na odpowietrznik i wyciągaj płyn tą właśnie strzykawą uzupełniając w między czasie poziom w zbiorniczku. Jeżeli już nie będzie bąbelków wtedy możesz zacząć odpowietrzanie przez pompowanie i odkręcanie odpowietrznika. Ważne aby na odpowietrzniku zawsze był wężyk i ważne jest też to że klamkę hamulca musisz puszczać tylko po zakręceniu odpowietrznika.

ODYS napisał:

witam kiedyś nie mogłem odpowietrzyć chamulców pomogło dopiero jak na odpowietrzniku zamontowałem rurke { przezroczysta} i wetknołem ja do zbiorniczka z płynem {tego przy kierownicy } na odkeconym odpowietrzniku przepompowałem i wyszło jeszcze sporo bombli poeietrz teraz często stosuje ten sposób wychodzi że jest skuteczny i nie marnuje sie tyle płynu ale najpierw poczekaj aż poziomy płynów sie same wyrównaja pozdro :D

czyli robie tak: odpowietrznik--> rurka--> zbiorniczek przy kierownicy i pompuje klamką non stop ? takie jakby obieg się robi ? na poziom płynów czekać po tym zabiegu czy przed ?

Adam M. napisał:

Moze byc tez ze pompa padla i zadne odpowietrzanie nie pomoze.

Adam M.

raczej nie ponieważ odkręciłem przewód przy zacisku i zaczołem pompować klamką i leciało z końcówki przewodu przy zacisku płyn czyli pompa działa.

ventura napisał:

Jeśli chodzi o hamulce motocyklowe to zwykłe pompowanie niewiele na początku pomoże. Załóż wężyk ze strzykawką na odpowietrznik i wyciągaj płyn tą właśnie strzykawą uzupełniając w między czasie poziom w zbiorniczku. Jeżeli już nie będzie bąbelków wtedy możesz zacząć odpowietrzanie przez pompowanie i odkręcanie odpowietrznika. Ważne aby na odpowietrzniku zawsze był wężyk i ważne jest też to że klamkę hamulca musisz puszczać tylko po zakręceniu odpowietrznika.

mniej więcej właśnie tak robiłem że dałem węzyk i odpowietrzałem poprzez naciskanie klamki i zakręcanie odpowietrzenia ale po pewnym czasie brakło już płynu w zbiorniczku.

urban napisał:

Możliwe że coś się stało z zaciskiem. Bo jeżeli wszędzie płyn jest a nie ma hamulca. A w ogóle hamulec jest jakiś, nawet denny?? Czy nie ma wcale??

chyba naprawiłem :D wkurzylem sie i pompowalem z 2 min non stop i stawał się coraz twardszy ( bez skojarzen) i juz działa.

mirooosss napisał:

mniej więcej właśnie tak robiłem że dałem węzyk i odpowietrzałem poprzez naciskanie klamki i zakręcanie odpowietrzenia ale po pewnym czasie brakło już płynu w zbiorniczku.

No bo zanim sie do tego zabierzesz to kupujesz plyn w butelce i go sukcesywnie uzupelniasz w zbiorniczku.

Jak zabraknie plynu w zbiorniczku to znowu zapowietrzasz uklad i tak w kolo Macieju.

Adam M.

Dobry sposób ODYS'a ale najpierw spróbuj odpowietrzyć samą pompę poluźniając śrubę przy klamce i przepompuj mi ciężko było w Hondzie odpowietrzyć sprzęgło a konkretnie pompę w klamce. Powodzenia