vampir Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Witam, jestem "wampir", jak widać jestem nowicjuszem i zdecydowałem się niedawno na kupno mojego pierwszego prawdziwego motocykla. Ma to być HONDA CBR F2 lub jak będę miał więcej środków to może F3. Mam 23 lata i w sumie już prawie poukładane w głowie, więc proszę mnie nie ostrzegać przed skutkami wyboru. Chciałbym, żeby ci co już gdzieś kiedyś nabyli jakieś moto, lub przyprowadzili z zagranicy napisali coś od siebie, na co zwracać uwagę itp. Jestem nowicjuszem, mam niewielu znajomych, kolegów motocyklistów i chciałbym, żeby ten temat był pewnym przewodnikiem dla takich osób jak ja a jest ich z pewnością mnóstwo. Teraz WAŻNE: Wybrałem model motocykla, co dalej? 1. Gdzie, przez co, w jakich czasopismach, portalach internetowych, giełdach itd. szukać motocykla w kraju i zagranicą. Proszę o podawanie nazw czasopism, portali z linkami itd. (byle by, były wartościowe) 2. Jak na odległość wyczuć sprzedającego, o co pytać, na co zwracać uwagę podczas przeglądania zdięc, rozmowy na odległość ze sprzedającym? (Jest to imho bardzo ważne pytanie, gdyż od znajomości odpowiedzi na nie, można zaoszczędzić na podróżach do potencjalnych sprzedawców.) 3. O co pytać, na co zwracać uwagę, gdy już się wybierzemy na obdukcję organoleptyczną motocykla? 4. Jak zbijać cenę, gdy już zdecydujemy na kupno motocykla, jakie sztuczki zastosować itd.? 5. Rejestracja, przegląd, robota papierkowa. Co jak, gdzie, z czym? W przypadku sprowadzenia moto z zagranicy np. Niemiec proszę podawać koszty takiej imprezy. Proszę o niewypowiadanie się osób które gdzieś coś zasłyszały i mają niewielke pojęcie o tych sprawach!!! Dodam, że to iż pytam o pewne sprawy wcale nie oznacza, że ich nie wiem, chodzi mi głównie o dopełnienie mojej wiedzy i pomoc ludziom zagubionym w sieci. Jeśli ktoś ma chęc odpowiedziec na pytania niech to zrobi, ale rzeczowo lub nie odpowiada wcale, obejdzie się.Ps. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak na forum ścigacz.pl gdzie banda dzieciaków zbeształa mnie za zadawanie pytań do których odpowiedzi można znależc na ich portalu czy google, mi chodzi o stworzenie piguły z samymi konkretami dla poszukujących informacji. Będę bardzo wdzięczny za konkrety!Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris02 Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Uuu. Widzę że ostry jesteś i chcesz tutaj wprowadzić swoje zasady. Jeśli chodzi ci o pigułkę wiedzy to zasięgnij trochę informacji z archiwum. Tam jest sporo spraw poruszonych które cię interesują. Pozdrawiam i nie siej grozy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Ja Ciebie przekieruję do tematu: Poradnik Kupowanie Motocykla. Mi to bardzo pomogło co tam czytałem. Oraz tutaj: Poradnik Sprowadzane moto z UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 Uuu. Widzę że ostry jesteś i chcesz tutaj wprowadzić swoje zasady.Z czasem życie wszystkich nauczy pokory. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 "piguły" są praktycznie w każdym miejscu, gdzie piszą motocykliści o motocyklach. na przykład tu: http://www.riders.pl/wacko/wakka.php?wakka...ykloweFAQ&v=qvjprzy okazji jest tam też coś-niecoś o przeszukaniu i przeczytaniu archiwum i faq nim się zada pytanie. z doświadczenia wiadomo, że spora część pytań posiada już swoje opublikowane odpowiedzi... :/jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania byly i to na forum. Nie szukaj na google ale w wyszukiwarce u gory strony i bedziesz wszystko wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi