Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Witam. Mam Yamahe DT 80 LC 2 - przód tarcza. Skończyły się klocki i czas na zmiane. Wszystko pięknie, ładnie: nowe klocki GoldFren, nowy płyn hamulcowy, nowy odpowietrznik(stary był złamany :/), nowa pompka hamulcowa(stara przestala działać :/). Tarcza w dobrym stanie, przewody też. Układ odpowietrzony a nie ma hamowania, jest tylko spowolnianie :/. Klamka jest miękka, ale gdy podpompuje to NIE robi się twardsza więc nie jest zapowietrzony(odpowietrznie zrobili mi w servisie). I teraz pytanie: dlaczego nie hamuje?? Zauważyłem ze da się ustawiać odległość klocków od tarczy(chyba) może to mieć jakiś wpływ?? Proszę o pomoc, od tygodnia jestem uziemiony przez ten hamulec :icon_razz:. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Witam, wg mnie to mimo tego co piszesz to masz zapowietrzony uklad. Czas bys sie tym sam zająl, jak to zrobic znajdziesz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Pewnie, ale po całym dniu prób odpowietrzania i zerowym efekcie stwierdziłem ze podjade do servisu i oni to odpowietrzyli takim dziwnym czymś(jakies urządzenie) - zrobili to 2 razy i ciągle to samo.... :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypek41 Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 A może stało się coś z tymi zaciskami tam przy kole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Witam. Mam Yamahe DT 80 LC 2 - przód tarcza. Skończyły się klocki i czas na zmiane. Wszystko pięknie, ładnie: nowe klocki GoldFren, nowy płyn hamulcowy, nowy odpowietrznik(stary był złamany :/), nowa pompka hamulcowa(stara przestala działać :/). Tarcza w dobrym stanie, przewody też. Układ odpowietrzony a nie ma hamowania, jest tylko spowolnianie :/. Klamka jest miękka, ale gdy podpompuje to NIE robi się twardsza więc nie jest zapowietrzony(odpowietrznie zrobili mi w servisie). I teraz pytanie: dlaczego nie hamuje?? Zauważyłem ze da się ustawiać odległość klocków od tarczy(chyba) może to mieć jakiś wpływ?? Proszę o pomoc, od tygodnia jestem uziemiony przez ten hamulec :icon_razz:. pzdr Czyściłeś i smarowałeś prowadnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Nie..To jest w zackisku tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Nie..To jest w zackisku tak? Przeczytaj poniższy link. http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2172820.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Wielkie dzięki bodek_o :icon_razz:"Skuteczność hamulców na początku jest bardzo mała, a klamka jest jakby bardziej miękka - to normalne."Mozliwe ze to jest u mnie teraz? DOcieranie klocków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Pewnie tak, cytat idealnie odzwierciedla twoja sytuacje. Jesli napewno uklad jest dobrze odpowietrzony to poprostu klocki sie musza dotrzec zeby dobrze wspolpracowaly z tarczą! Pozdro! Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Wielkie dzięki bodek_o :icon_razz:"Skuteczność hamulców na początku jest bardzo mała, a klamka jest jakby bardziej miękka - to normalne."Mozliwe ze to jest u mnie teraz? DOcieranie klocków?? Prawdopodobnie. Pojeździj trochę i zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Po takiej robocie przydało by się odtłuścić tarczę hamulcową . Możliwe że nowa pompa nie jest fabrycznie nowa ? Klamka odbija z powrotem do końca ? Tłoczek też ? Spróbuj prześledzić drogę płynu hamlcowego i pochyl motocykl tak ,żeby powietrze samo znalazło sobie ujście do góry ,np przez noc . To może nie pomóc jeśli przewody masz w stalowym oplocie Mój motocykl myję szamponem z woskiem i po myciu daje się odczuć pogorszenie hamowania .Dlatego teraz zasłaniam tarcze podczas mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Tarcze odtłuściłem, klocki też. To jest enduro więc błoto, woda i piach nie powinny mieć negatywnego skutku na hamowanie, tak producent zapewniał przy tym modelu klocków...Myślę że to sprawa dotarcia, na opakowaniu pisało ze 100 mil należy, a ja dopiero jakieś 20 pare kilometrów zrobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusgsx Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Tarcze odtłuściłem, klocki też. To jest enduro więc błoto, woda i piach nie powinny mieć negatywnego skutku na hamowanie, tak producent zapewniał przy tym modelu klocków...Myślę że to sprawa dotarcia, na opakowaniu pisało ze 100 mil należy, a ja dopiero jakieś 20 pare kilometrów zrobiłem... A czy tarcze przypadkiem nie są zużyte i nie sporych rantów na których opiera się nowy klocek? Jeśli tak to może pomóc :a) wymiana tarcz (jeśli osiągneły już grubość minimalnę)b) podpiłowanie klocków na brzegach żeby mogły ułożyć się na rancie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 A czy tarcze przypadkiem nie są zużyte i nie sporych rantów na których opiera się nowy klocek? Jeśli tak to może pomóc :a) wymiana tarcz (jeśli osiągneły już grubość minimalnę)b) podpiłowanie klocków na brzegach żeby mogły ułożyć się na rancieTo odpada, tarcze są w dobrym stanie. Pozostaj mi tylko jeździć i docierać klocki - 100 mil to będzie jakieś 184 km...Pzdr & dzięki za pomoc. W razie problemów będe pytał :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 100 mil morskich 10 ok 180km a normalnie to 160km ;) Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi