lukasz-aprilia Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Jeżeli po pijanemu jedziesz np. rowerem a masz prawo jazdu to ci je zabiorą i cześć pieśni Ale mozesz jechac pijany jak meserszmit wierzchem na koniu i zadnego prawka Ci za to nie zabiora :wink: . Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stary Sierżant Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Pod warunkiem , że koń jest trzeźwy , he he he .Niestety tak nie jest - koń lub zaprzęg również jest w pewnym sensie pojazdem , jeśli porusza się po drodze publicznej. Jeśli są znaki zakazujące wjazdu zaprzęgom , to oznacza iż są one pełnoprawnym użytkownikiem.PS. Mam własne konie , ale do dzisiaj nie wiem gdzie koniowi zrobić badania techniczne - weterynarz nie chce tego zrobić , bo twierdzi , że nie ma uprawnień, he he he . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 To ja mam takie pytanie apropo tematu.... Znajomy (17lat) jechał w zimie autem bez prawka na łuku wpadł w poslizg wyleciał do rowy skasował lekko auto i rozwalił brame gosciowi, gdy auto stało w rowie , skoczył do domu po starego zeby wyciągnąć auto.... gdy wrocili na miejscu byla policja wszystko wyjasnili ....... kumpel mowi do policjanta ze skoczył do domu po ojca a ten zapisał ze uciekł z miejsca zdarzenia :wink: , sprawa w sadzie ma byc za miesiąc , ale raczej pewne jest ze bedzie miał odroczke prawka na 3 lata ( tak mu powiedziala znajoma policjantka), problem polega na tym ze podobno tez nie moze jezdzic motorowerem i rowerem :) , ama teraz takie pytanko jezeli zatrzyma go policja na rowerze i sprawdzą jego dane to czy cos mu mogą zrobic ? (dzieki za odp, kumpel sie boi rowerem jezdzic :cool: ) Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 raczej pewne jest ze bedzie miał odroczke prawka na 3 lata ( tak mu powiedziala znajoma policjantka), problem polega na tym ze podobno tez nie moze jezdzic motorowerem i rowerem :wink: , ama teraz takie pytanko jezeli zatrzyma go policja na rowerze i sprawdzą jego dane to czy cos mu mogą zrobic ?Na 99,99% ujdzie mu płazem.Swoją drogą, zawsze mnie zastanawiało, jak to jest z tymi zakazami prowadzenia "wszelkich pojazdów mechanicznych". Gdzieś kiedyś czytałem interpretację prawnika, który twierdził, że rowery i motorowery pod ten zakaz nie podpadają. Byłoby to nieco dziwne, tak jak to, że motorowery nie zaliczają się do pojazdów silnikowych (w naszym orzecznictwie wszystko jest możliwe :) ); z drugiej strony zabronienie komuś uprawiania sportu, jakim jest jazda na rowerze, zakrawałoby na naruszenie elementarnych praw człowieka. :cool: Tak samo, dziwnym by było, gdyby na skuterze 50 ccm mogła jeździć pełnoletnia osoba nieposiadająca żadnych uprawnień (karta (moto)rowerowa, prawo jazdy), mająca blade pojęcie o ruchu drogowym, a nie mógłby nań wsiąść człowiek, któremu zdarzyło się prowadzić samochód na podwójnym gazie. I myslisz ze by ich nie zatrzymali?Zdecydowanej większości na pewno nie. A przecież nie o rozpętanie wojny tu chodzi, lecz o zgodną koegzystencję cywili z nie-cywilami, nieprawdaż? Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 polskie prawo jest tak dziurawe, ze zawsze mozna cos wykombinowac zeby uniknąc kary lub ewentualnie ja zminieszyć, mam na myśli przypadki nietypowe, np jazda na hulajnodze p opijaku czy na koniu. :) Przypomnial mi sie taki przypadek kilku pasjonatów rowerkow jednokołowych ( nie pamietam jak sie nazywaja te rowery), byli dreczeni przez wrednego dzielnicowego, poniewarz gdzies tam jest napisane ze na rowerze nie wolna jedzic na jednym kole w miejscach publicznyh, ... finalem sprawy ponoc byla sprawa w sadzie i zakfalifikowanie roerow jednokołowych jako pojazdow o przeznaczeniu sportowym. Do polskich realiow najlepiej pasuje chyba lekko zmnienione powiedzenie "... dajcie mi paragraf a ja go ominę..." :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Pod warunkiem , że koń jest trzeźwy , he he he .Niestety tak nie jest - koń lub zaprzęg również jest w pewnym sensie pojazdem , jeśli porusza się po drodze publicznej. Jeśli są znaki zakazujące wjazdu zaprzęgom , to oznacza iż są one pełnoprawnym użytkownikiem.PS. Mam własne konie , ale do dzisiaj nie wiem gdzie koniowi zrobić badania techniczne - weterynarz nie chce tego zrobić , bo twierdzi , że nie ma uprawnień, he he he . Kon jest pojazdem???? :wink: Pojazdem jest bryczka, zaprzeg czy inne jeszcze ustrojstwa "przylaczone" do konia. Kon z siodlem (lub bez) i pijanym "kierowca" absolutnie nie jest pojazdem i absolunie nie mozna stosowac do nich art. 178a kk. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stary Sierżant Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Ale nie wolno być na bani kiedy się jeżdzi konno.Prowadzic również go wtedy nie wolno. Zatem jak potraktowac takie wykroczenie ???Chyba , że koń odpowiada za jeżdżca , he he he .A jak koń się przestraszy głośnego tłumika i jeździec spadnie to co ??? Jak zakwalifikować takie zdarzenie , bo nikt nie ma wpływu na płochliwosć zwierzecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Prosty rolnik pewnie odpowiedzialby, ze w takiej sytuacji kon i tak wie lepiej jak jechac i gdzie jechac :rolleyes: . Ale rzeczywiscie na gruncie prawa problem jest nieco dziwny. Skoro nie mozna tego zakwalifikowac z art. 178a kk to ja bym to kwalifikowal pod przepis o stwarzaniu zagrozenia na drodze - tam fakultatywnie mozna orzec zakaz prowadzenia pojazdow mechaniczny [ktory znowu i tak nie bedzie dotyczyl jazdy wierzchem na koniu :) ]. Bledne kolo... PS> dzis "wybronilem" kolesia od udzialu w bojce, a ten na koniec mi mowi, ze ma kolejny "problem" - zgarneli go przy jezdzie rowerem po pijaku.... :icon_twisted: . Ale do sadu przyjech oczywiscie rowerem (dobrze, ze chociaz tym razem byl trzezwy). Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi