Skocz do zawartości

poglosnic wydech

bekriss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie czy da sie poglosnic wydech poprzez nawiercanie. Nie chcialbym uzyskac efektu gwizdania tylko najnormalniej w swiecie zwiekszyc ilosc dB. Moja xjta jest bardzo cicha. Diversion mojego brata na standardowych wydechach jest sporo glosniejszy. Chce umilic sobie jazde doznaniami dzwiekowymi no i czuc sie troszke bezpieczniej przeciskajac sie pomiedzy puszkami.

No i najwazniejsze. Nie chcialbym musiec synchoronizowac gaznikow po tym. Chyba nie bedzie takiej koniecznosci??

Zamieszczam zdjecia z propozycja rozmieszczenia otworow (sorry za slaba jakosc)

propozycja nr 1

propozycja nr 2

moze tutaj lepiej widac jak zakonczony jest tlumik

Jak widac roznice sa niewielkie jdnak pozostaje jeszcze kwestia czy jest sens :)

Edytowane przez bekriss

o pustych wydechachc naczytalem sie zlych opini no i koniecznosc synchronizacji. W planie jest kolektor 4w1 z przelotowa koncowka sebringa (pare zdjec xjtek z takim dokladnie wydechem widzialem) ale poki co kombionuje.

Na rozpoczeciu sezony w Bedzinie widzialem diversionke z obficie nawierconym wydechem i pracowala calkiem fajnie.

Może na allegro cos znajdziez mozna fajny tłumik do 300zł dorwać.Czasami trzeba a czasami nie synchronizowac gazniki przy pustym wydechu.Osobiscie wywaliłem z kolega wszystko z łumika w F2 i nic nie trzeba było regulować.

Edytowane przez na koło

Widzisz ciezkie jest zycie studenta. Mam niby taka kase ale jest odlozona na paliwko :)

Wiem ze najskuteczniejszym sposobem byloby kupic przelotowe koncowki ale poki ce bede drazyl temat tych dziurek :crossy: Moze ktos probowal i wyszlo jak trzeba lub mial stycznosc z tak przerobionymi koncowkami.

heh tak tylko napisalem Male dziurki moglyby wydobywac z siebie gwizd ale to tylko przypuszczenia :)

Dobra to teraz sie zapytam inaczej. Moze dziurki cos dadza lub nie ale pytanie czy nie zaszkodza i spowoduja koniecznosc synchronizacji

Edytowane przez bekriss

takie dziorki w opcji 1szej dadza pozytywny efekt, u mnie tak jest zrobione, obecnie dziorki rozpilowalem i jest jeszcze wiekszy czad! a jakby co , zawsze mozna wkrecec srubkie w dziurkie i bedzie zpowrotem cicho....

http://www.bikepics.com/pictures/094031/

http://www.bikepics.com/pictures/094033/

slabo widac, ale dodatkowe dziurki som

. Moze dziurki cos dadza lub nie ale pytanie czy nie zaszkodza i spowoduja koniecznosc synchronizacji

Dziurawiac tylna przegrode nie powodujesz calkowitego rozwalenia tlumika ( jak to radosnie ci radzi "na kolo" ) i nie sadze ze jakakolwiek ingerencja w gazniki bedzie potrzebna.

Jednak synchronizacja gaznikow nie ma nic wspolnego ze zmianami w wydechu - pod wplywem tych zmian gazniki trzeba przeregulowac, a nie synchronizowac.

To ostatnie robi sie w celu ujednolicenia pracy cylindrow w maszynie wielocylindrowej.

Adam M.

W mojej XJ-ce tłumiki są inne niż u CIebie( inne końcówki), ale są nawiercone, chyba po 4 otwory średnicy jakieś 1 cm. , nie pamiętam dokładnie a moto stoi w garażu, ale powiem Ci że brzmi super. Taki odgłos, ze kiedy ją odpalam po postoju i muszę poczekać na rozgrzanie, a do tego czasu ma te 2000 obr na ssaniu, to kilku sąsiadów na pewno już nie pośpi. No i przy przyspieszaniu też efekt niezły. Pracę silnika i wydechów przestaję słyszeć dopiero około 120/140 km/h, bo wtedy huczy wiatr. No i nie zauważyłem też żadnych nieprawidłowości w pracy silnika, co prawda nie słyszałem też z bliska wydechów seryjnych, bo taką już kupiłem. Chyba jednak można polecać takie nawiercanie.