kwas Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Witam, mam problem z przednim zawiasem w motocyklu aprilia rx 125, jest to upside down bez regulacji firmy paioli, kiedy kupiłem motocykl zawieszenie było opadnięte i nie było w nim w ogóle oleju, rozebrałem je wyczyściłem wszystkie elementy (nic nie wyglądało na zużyte lub uszkodzone), sprężyny są w dobrym stanie, przynajmniej tak mi się wydaje, wsadziłem nowe uszczelniacze, złożyłem zawias i zalałem olejem 10w motul, wlałem na lage ok. 450ml oleju. Myślałem ze po tych zabiegach zawias będzie pracował dobrze, a tu lipa, zawieszenie troche opada pod masą samego motocykla, jak troche je wciskam to nie chce zabardzo odbijać tylko zostaje w takiej pozycji w jakiej zostało wciśnięte, dopiero kiedy zostaje mocno wciśnięte to cośtam odbija, ale nie do końca.Może tak się dziać dlatego że wlałem za duzo oleju? Licze na waszą pomoc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeq Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) ja stawiam na sprężyny ,spróbuj moze je rozciągnąc na gorąco,co do tego oleju to moze troche przy dużo jak do jednej lagi ?? ja do hondy w jedną lage wlewam 350ml a laga 40mm srednicy,wiec moze za duzo,ale wątpie zeby to był powód nie odbijania , jeszcze raz stawiam na spręzyny Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez seba_VF750FR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 ja stawiam na sprężyny ,spróbuj moze je rozciągnąc na gorącohmm... z całym szacunkiem, ale to chyba nie najlepszy pomysł.. (wykres żelazo-węgiel i takie tam bzdury :) ) a może poprostu kolega kwas ma lagi deko skrzywione i się widelec zacina na panewkach? Czy jak miałeś to wszystko rozkręcone, to na laga chodziła luźno w goleni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Z tego co kolega pisze to widelec chodzi ale jest "opadniety" :)a to z powodu zuzytych i za krotkich sprezyn.Wymien na nowe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ojej, nowe sprężyny do mojego zawieszenia to bardzo duzy wydatek... czy mozna zrobić jakies podkładki zeby usztywnić sprężyny czy cos takiego? aha jeszcze jedno pytanie jak bedzie pracowało zawieszenie kiedy wleje się za duzo oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S?AWO-CBR Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Po 1 sprawdz w sewisowce jakiej długosci maja byc spręzyny i porównaj ze swoimi. no i sprawdz czy wszystko masz dobrze złozone i nie brakuje czegoś.. Mi w serwisie żle zlozyli zupełnie zawieche i dopiero Pipcyk mi poskladał tak jak ma byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Siema. Ja miałem podobną sytuacje. Okazało się że to padnięte sprężyny. W serwisie zawołali 400zł za sztuke :crossy: , ale oczwyiście poszukałem, popytałem, podzwoniłem i mam dwie sprężyny za 80 zł z przesyłką już :) . Jeśli chcesz namiary to daj znać na PW. A co do tego, że jak wciśniesz to sie klinuje to obawiam się ze może być krzywa laga...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 A może problem jest w montażu . Np. rury są nierównoległe względem siebie , lub jedna wsunięta głębiej w półkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Lagi są 100% proste, jestem przekonany że złożyłem wszystko dobrze- chyba ze poprzedni właściciel zle poskładał. Dzisiaj troche pojeździłem motocyklem i musze powiedziec ze wybiera ładnie, zawias ogólnie podczas jazdy pracuje dobrze, no ale jest troche opadnięty. znalazłem takie lagi na allegro, moze uda mi się je kupic za dobrą cene... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 przeciez w kazdym motocyklu amortyzator ugina sie pod ciezarem motocykla. Jest to tak zwany sag lub tez ugiecie wtepne. Jest ono po to zeby przy wpadaniu w dziure amortyzator wyprostowal sie ile moze aby motocykl jak najbardziej pozostal w poziomie. Gdybys mial tak twarde sprezyny ze nie byloby ugiecia wstepnego to motocykl na kazdej dziurze wierzgalby pod toba jak dziki kon :crossy: Masz regulacje napiecia sprezyn i tlumienia powrotu??? Oleju wlej tyle ile przewiduje serwisowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 No wiem że zawias troche musi się uginać pod ciężarem motocykla, ale u mnie ugina się za mocno, a serwisówki nie mam- ciężko do tego modelu znaleźć cos w necie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 powinien sie ugiac na ok 10-20% skoku o ile sie nie myle. Ja mam 150mmskoku i spokojnie na 3-4cm sie ugina jak na nim siedze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi