Dybcio Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ...Zamiarem resortu finansów jest zastąpienie akcyzy podatkiem ekologicznym, pobieranym od właścicieli wszystkich pojazdów przed pierwszą rejestracją w Polsce... Tutaj jest całość: http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/11.html?...6.1.4.2.0.1.htm Miejmy nadzieję, że jest to tylko jakaś kaczka dziennikarska w wykonaniu gazety prawnej :) Jeżeli jednak okaże się to prawdą to wtedy znacząco spadnie opłacalność sprowadzania moto - w tej chwili od motocykli nie płaci się akcyzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 od stycznia tego roku sprowadzajac samochod placisz 500zl oplaty ekologicznej ale motocykla to nie obowiazuje. Ta cala oplata to latanie dziury po tanszej karcie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) bekriss mylisz dwie różne sprawy: opłata recyklingowa to jest to co napisałeś wyżej i dotyczy tylko samochodów osobowych i ciężarowych do 3,5tony; natomiast podatek ekologiczny tak jak zacytowałem wyżej będzie dotyczył wszystkich pojazdów. A tak poza tym to mnie teraz naszło, że skoro ten podatek będzie naliczany na podstawie pojemności silnika i emisji spalin to w takim razie jak go będą liczyć dla przyczep :) ;) To tak na marginesie :) Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik101 Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 o co chodziło gościowi z tymi normami unijnymi?mam to rozumiec w ten sposób , Że jeżeli moto spełnia wszystkie normy , nie emituje dużej ilości spalin i ma niewielką pojemność silnika np. jakieś 250 to moja opłata "ekologiczna" beędzie "mała" tak , ale jezeli moto ma silnik 1,2l emituje od ch**a zanieczyszczeń i dodatkowo jest starsze od mojego dziadka to tak mi dopieprzą ,że sie nie podniose z łóżka przez miesiąc tak? czy o to im chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witas Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Slyszalem juz o tym jakis czas temu i czytalem bodajze w gazecie wyborczej, niestety rafik dobrze rozumiesz tak to wlasnie bedzie dzialac, a chodzi o to zeby nie sprowadzac starych (czyt. tanich) pojazdow :/Dodatkowo w GW napisali ze podatek ekologiczny od 10 letniego pojazdu, czyli z '96 r bedzie kosztowal pare tysiecy zlotych! niejednokrotnie przekraczajac wartosc pojazdu :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 niezupełnie :icon_exclaim:zgodnie z wytycznymi unijnymi tego typu opłata musi dodatkowo być uzależniona od wieku, tzn odzwierciedlać spadek wartości pojazdu. czyli z wiekiem rośnie, ale słabiej niż liniowo o ile dobrze pamiętam. z resztą wszystko jest opisane wzorami w publikacjach dot. tego złodziejskiego pomysłujsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario33 Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 chlopaki chlopaki... spokojnie... troche sie zagalopowaliscie - i to niezbyt zgodnie z literą prawa... Opłata recyclingowa jest odpowiednikiem opłaty za wydanie karty pojazdu. Ma charakter ołaty administracyjnej. Podatek ekologiczny planowany ma zastąpić inny podatek, AKCYZĘ, a nie co innego. Akcyza musi zniknąć, bo jest niegodna z przepisami UE, a poza tym miesza szyki producentom samochodów z innych krajów UE :icon_exclaim: Podatek ekologiczny ma być pobierany na takich samych zasadach jak akcyza, tj. motocykle mają z niego być zwolnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 W pałni się zgadzam z przedmówcą. Motocykle najprawdopodobniej będą zwolnione z w/w oplaty Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi