baxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 witam jestem nowym czytelnikiem tego forum jezdze CBR 900RR z 97 roku, i najprawdopodobniej czeka mnie regulacja zaworów, a przynajmniej jednego bo strasznie hałasuje, wie ktos jak to zrobic ? czy trzeba zwalac glowice i dostane sie do nich tylko po zdemontowaniu kapy od gory ? ma moze ktos jakies info na ten temat ? dzieki za odpowiedzi pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 RR powinien tylko szumieć, jeśli coś się tłucze to napewno nie luzy zaworowe, stawiam na napinacz łańcucha rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 moj brat mial F2 z rozwalonym napinaczem lancuszka roz. i to byl troche inny dzwiek, mozesz mi napsiac czy mozna to jakos sprawdzic ustalic dokladniej ? zwlaszcza ze wydaje mi sie ze dzwiek ten jest bardziej slyszany w lewej strony silnika, a lancuszek jest z prawej chyba, zastanawialem sie nad panewka, ale glosno jest w gornej parti silnika i motor ma moc, wiec panewka raczej odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Robisz pomiary, ściągasz wałki i znów robisz pomiary, co i jak zrobić, jak pomierzyć to obszerny temat, oddaj do zaufanego mechanika i przygotuj pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Moze to i najlepsze co mozesz zrobic, ale w teorii tak by to wygladalo: - mierzysz luz na wszystkich zaworach i zapisujesz, - kupujesz plytki dla zaworow ktore sie nie mieszcza w prawidlowym luzie, lub tak przekladasz plytki aby uzyskac jak njmniejsza liczbe zaworow ktore wymagaja zakupu nowych plytek i wowczas dopiero kupujesz, - Spuszczasz plyn chlodzacy , - zdejmujesz napinacz lancucha rozrzadu - zdejmujesz walki zaznaczajac ich polozenie w stosunku do walu korbowego, - wymieniasz plytki na nowe, - zakladasz walki pamietajac o oleju lub smarze ( zaleznie co zaleca serwisowka przy skladaniu walkow ) w lozyskach walkow, - ustawiasz rozrzad zgodnie ze znakami, - zamykasz silnik.Skladasz szystko w kupe i odpal. Adam M. Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psh Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 mi w F2 cos zaczelo klekotac z prawej strony na zimnym silniku,jak sie rozgrzeje to ustaje. czy to zawory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nie.Jak coś klekocze to zaraz muszą byc zawory?! Naprawdę nie wiem skąd się bierze ten mit. Pamiętam lata dziewięćdziesiąte, kiedy to 1/3 ogłoszeń o sprzedaży, miała obowiązkowy zapis "zawory do regulacji" dzwoniło się i pytało skąd to wiadomo i się słyszało, bo coś tam puka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psh Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 racja..moglem napisac: mi tez klekocze w F2. Co to moze byc? ..ale to brzmi jeszcze gorzej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nie wspominam już o tym, że Hondy na ogół mają bardzo małe odchylenia od norm, nawet po kosmicznych przebiegach. Kiedyś robiłem CBR 600 F2 nieruszaną pod tym względemi przez 50 tys km i ... 1 zarów miał luz poza normą (lekko za luźno). Poczytaj jeszcze tutaj : http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,3175470.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi