widget Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam,Mam pewien problem. Kupiłem dwa dni temu Suzuki DR350, motocykl sprowadzany, stał w polsce bez rejestracji 1 rok. Nie ma VAT-24. Dostałem też jedynie kserokopię umowy niemca z handlarzem od którego kupiłem moto. Dzisiaj się pytałem o wszystko i powiedzieli, że będę musiał mieć orginał umowy kupna/sprzedaży. Ale handlarz radził mi, żebym przepisał umowę kupna/sprzedaży tak jakbym ja kupił ten motor np. wczoraj od tego niemca. Lepiej będzie jak poproszę o orginał umowy KS, czy przepiszę ją na nowo, jakbym ja kupował motor od niemca? Czy rejestrując ten motor nie będę musiał płacić żadnej kary w urzędzie skarbowym albo w zakładzie ubezpieczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Heh - czyli tak jak większość spraw tego typu w tym kraju. Co drugi handlarz tak radzi. Twój wybór. Ja nie kupiłbym na takich warunkach moto (ani nic innego) - ludzie kupują takie rzeczy a później się dziwią że mają kłopoty w urzędzie.Kiedy dokładnie został sprowadzony ten sprzęt? Kupiłeś od niego od tak bez żadnego kwitka (faktura, umowa)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widget Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 umowa z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 umowa z nim Jeżeli masz umowę z nim to powinieneś od niego jeszcze dostać VAT-25. Badanie techniczne możesz sobie sam zrobić chociaż lepiej byłoby gdybyś dostał już od niego. Skoro on sprowadził to moto to powinien on załatwić wszystkie papierki potrzebne do rejestracji (badanie techniczne, tłumaczenia, VAT-25). Jeżeli kupiłeś od niego bez tych papierków to znaczy że on Cie po prostu naciąga na dodatkowe koszta i stratę czasu. Ty kupując moto od handlarza powinieneś już mieć wszystko do rejestracji. No chyba że jest tak jak napisałem wyżej: kupujesz pojazd, fałszujesz umowę, i idziesz dalej po urzędach łatwić papierki. Wtedy to nie jest kupowanie od handlarza tylko od chandlarza :icon_biggrin: Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widget Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 kupujesz pojazd, fałszujesz umowę, i idziesz dalej po urzędach łatwić papierki. Czyli jeśli sfałszuję umowę i napiszę np. wczorajszą datę (żeby nie płacić kary w US) to nie ma szans, żeby coś wyniuchali i dopatrzyli się fałszerstwa albo sprawdzili prawdziwą datę, prawdziwej umowy z niemcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Do tej pory znamy tylko jeden przypadek w którym panowie z UC postanowili sprawdzić legalność umowy. Ale co do przepisywania umowy żeby nie płacić kary w US to możesz mi powiedzieć o jaką karę chodzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widget Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ale co do przepisywania umowy żeby nie płacić kary w US to możesz mi powiedzieć o jaką karę chodzi? Chodzi o przepis który mówi, że trzeba 'zarejestrować' umowę KS (opłacić 2% podatku) w urzędnie skarbowym do 15 dnia następnego miesiąca, bo inaczej naliczane są odsetki. Wyczytałem to z forum i właśnie nie wiem czy dotyczy to również motocykli sprowadzanych? Ostanio też mnie tym wujek straszył, że parę osób płaciło kary bo się spóżniło ileś tam dni (nie znam szczegółów) z wybraniem się do US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ostanio też mnie tym wujek straszył, że parę osób płaciło kary bo się spóżniło ileś tam dni (nie znam szczegółów) z wybraniem się do US. No, właśnie! To jest ciekawy wątek..... Też mnie to bardzo interesuje. Niektórzy mówią, że można olać sprawę i na pół roku i nikt nic nie zrobi, a ostatnio czytałam, że ktoś tam spóźnił się 2 tygodnie i rok później dostał wezwanie i musiał zapłacić 200 złotych kary za to 2-tygodniowe opóźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) 2% podatku opłaca się w przypadku sporządzenia umowy na terenie Polski (jak kupujesz już sprzęta zarejestrowanego od Polaka). Jeżeli masz umowę z zagranicy (z Helmutem) to wtedy nie płacisz tego podatku tylko wypełniasz druk VAT-24, płacisz 150PLN na konto urzędu i po jakimś czasie otrzymujesz druk VAT-25, z którym to musisz zjawić się do rejestracji. Co do tych kar to ja sam nie wiem dokładnie jak to jest. Kiedyś zadzwoniłem z ciekawości do US i się spytałem jakie to są kary. Pan wpierw się spytał o jakie auto chodzi, powiedziałem że o malucha rocznik osiemdziesiąty któryś tam, pan na to odparł że to są groszowe sprawy :) Tylko dla jednego 200PLN to są grosze a dla drugiego 200PLN to 1/4 wypłaty. Ale nie radzę przepisywać umów polak<->polak - może się w niezłe bagno wpakować. Pozdrawiam Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widget Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Mam jeszcze takie pytanie, chciałem przepisać umowę, ale nie mogę dokładnie doczytać się jakie jest miasto podpisania umowy, czy jeśli zamiast tego miasta napisałbym np. Berlin to może mi coś grozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Nie ważne co wpiszesz, ważne żeby ta miejscowość była poza granicami Polski.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micza 125 Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Podłącze się do tematu, kupiłem moto z niemiec, mam brief, wymeldowanie i umowę spisaną bezpośrednio z niemcem (po niemiecku) i nic więcej, co teraz musze zrobić po kolei żeby zarejestrować sprzęta, tylko nie mówcie że to już gdzieś było bo nie moge znaleźć, jesli ktoś wie to niech poprostu napisze co i jak albo niech poda link, z góry dzięki Podłącze się do tematu, kupiłem moto z niemiec, mam brief, wymeldowanie i umowę spisaną bezpośrednio z niemcem (po niemiecku) i nic więcej, co teraz musze zrobić po kolei żeby zarejestrować sprzęta, tylko nie mówcie że to już gdzieś było bo nie moge znaleźć, jesli ktoś wie to niech poprostu napisze co i jak albo niech poda link, z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 micza 125 - w skrócie:- tłumaczysz dokumenty na polski- robisz badanie techniczne- idziesz do skarbówki wypełniasz VAT-24, wpłacasz 150PLN i za jakiś czas (powiedzą Ci kiedy) wracasz po VAT-25- bierzesz 200PLN w kieszeń i idziesz rejestrować moto.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agabusa Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Rowniez kupilam moto od polaka,ktory przez rok nie rejestrowal motocykla tutaj.teraz ja bede go rejestrowac pierwszy raz w polsce.Mam pytanie dostalam od niego te dokumenty o ktorych piszecie,ale nie mam vatu25(tylko ten 24 ) i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Agabusa - a umowa na kogo jest wypisana? Na Ciebie czy na tego kogoś od kogo kupiłaś? Bo jeżeli na tego kogoś no to on musi odebrać w US VAT-25. Innego wyjścia nie ma.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi