Skocz do zawartości

Zdejmowanie wachacza w WFM M06

toowdie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z remontem mojej WFMki będe co jakiś czas was zamęczał swoimi pytaniami.

Na dzisiaj przewidziałem jedno: Jak ściągnąć wahacz?? Tam jest nagwinowane z obu stron, ale co dalej?? Zakontrować i spróbować wykręcić?? Czy może wybić?? Młotkiem próbowałem, ale nie chciałem za mocno zeby gwintu nie sklepać. wahacz muszę ściągnąć, bo łańcuch trzeba ściągnąć, a przy malowaniu by tylko przeszkadzał.

wahacz muszę ściągnąć, bo łańcuch trzeba ściągnąć, a przy malowaniu by tylko przeszkadzał.

A nie lepiej rozpiąć łańcuch ??

Wiem że w WSKach trzeba było wybić ośkę wachacza, ale przeważnie jest ona zapieczona i ciężko ją wybić a za to łatwo uszkodzić gwint. Podejżewam że w WFMkach jest tak samo.

Zalej naftą, spróbuj popukać przez drzewo albo zakontrować i pokręcić oścką.

Łańcuch mam zakuty, albo ślepy jestem i nie mogę namierzyć zapinki.

A ściągam nie tylko ze względu na łąńcuch. Doszedłem do wniosku ze jak już malować to porządnie, bo jakiś wieśniak go razem z płotem pojechał na zielono. Całość robię na oryginał.

Łańcuch nawet jak jest zaklepany to nie jest trudny do zdjęcia.

Sposób pierwszy wybicie ogniwa – wybijak, młotek

Sposób dwa oszlifowanie szlifierką kontową wybranego czpienia łańcucha na gładko i wybicie jak wyżej – idzie łatwiej

Sposób trzeci przecięcie w piz... szlifierką

Sposoby może mało wyrafinowane ale na cholere Ci stary łańcuch skoro chcesz odrestaurować motocykl.

Z wahaczem to jak już koledzy napisali.

Spróbuj obruszyć oś i zalej ja dużą ilością specyfików typu nafta lub WD-40 i zostaw w tej kąpieli na noc.

Na drugi dzień powinno wybić się bez większych problemów.

Jeśli jednak to nie pomoże to poszukaj jakiegoś warsztatu gdzie mają jakąś średniej wielkości prase – będzie to chyba najbezpieczniejszy i najprecyzyjniejszy sposób wyjęcia osi – wyciśnięcie jej.

Siema :icon_rolleyes:

Co za problem wybic żeby gwintu nie uszkodzić? Dorób sobie odpowiedni trzpień i poprostu wal ile wlezie! Jeśli będziesz uderzał trzpieniem w sam środek ośi to nie uszkodzisz gwintu. Oczywiście mile widziane wszelkie specyfiki smarujące lub WD-40:) Ja w swojej WSK M06 Z tez wybijałem oś i wybijałem ją odpowiednim trzpieniem i jeszcze dodatkowo podłożyłem podkładkę z gumy żeby nie kaleczyć osi! i oczywiscie wybiłem bez większych problemów!

Powodzenia - Julas`

Żeby było zabawniej, dzisiaj też musiałem wybić oś wahacza z ramy WFM :icon_rolleyes:

(Rama już jest w piaskowaniu)

Na szczęście oś nie była strasznie uparta a jeśli chodzi o sam przyrząd do wybijania to ja przygotowałem sobie trzpień z małym stożkiem na czubku, stożek ten wchodzi lekko w małą dziurkę na środku osi wahacza – nie ma ryzyka uszkodzenia gwintu.

http://www.bikepics.com/pics/pics/wsk-wsk1...pics-557213.jpg

Edytowane przez PROC

Żeby było zabawniej, dzisiaj też musiałem wybić oś wahacza z ramy WFM :banghead:

(Rama już jest w piaskowaniu)

Na szczęście oś nie była strasznie uparta a jeśli chodzi o sam przyrząd do wybijania to ja przygotowałem sobie trzpień z małym stożkiem na czubku, stożek ten wchodzi lekko w małą dziurkę na środku osi wahacza – nie ma ryzyka uszkodzenia gwintu.

http://www.bikepics.com/pics/pics/wsk-wsk1...pics-557213.jpg

Hehe, dokładnie to miałem na mysli :icon_rolleyes: Sworzeń z małym stozkiem, który wejdzie w otworek w osi i nie ma prawa sie uszkodzić gwint :icon_rolleyes:

Pozdro!

Edytowane przez kobuz1

Widze ze to większość miała problem z wyciągnięciem ośki. Nie ukrwając ja również. Ja to musiałem zrobiś ponieważ ośka miała luzy w ramie. Sprawdz to u siebi, żeby nie wyszło tak że pomalujesz a tu okarze się że ma luz i wahacz chodzi na boki.