Skocz do zawartości

problemy z zapłonem - jawa 350

Rozio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wygląda następująco - po przejechaniu ok1000 km od wymiany świec zaczęły się problemy - dopóki silnik nie jest mocno rozgrzany (w praktyce przez pierwsze 10km) nie trzyma wolnych obrotów, jeden gar przerywa, jak sie już nagrzeje wszystko wraca do normy. W poprzednim sezonie też tak miałem, myślałem że przez zle ustawiony zapłon, ale teraz jest poprawne wyprzedzenie zapłonu jak i przerwa na platynkach, a problem nie zniknął. Po wymianie świec jest ok, ale tylko przez 1000-1500km a potem znowu przerywa.

Co powinienem zrobić, aby nie musieć co chwila kupować nowych świec, dać zimniejsze?? a może cieplejsze??

Mam założone F95, mają IMHO właściwy kolor.

Edytowane przez Rozio

W mojej jawie też jest coś takiego. Po odpaleniu pracuje tylko prawy gar lewy załącza się po 10s. W sumie mi to nie przeszkadza bo i tak chodzi na ssaniu które po 10 sekundach wyłączam i sinik chodzi na wolnych ( 1000obr/min).

Świece mam iskra 100 ale je troche zamula, wiec niedługo zastosuje świece iskra 80 lub ngk b7hs. Moja jawa ma cylindry do szlifu wiec myśle że to normalne.

Wytrzymałość świec 1000km to bardzo mało chyba że jeździsz na krótkie trasy.

Leje półsyntetyka z orlenu 1:40

W jakiej proporcji lejesz olej i jaki?

A mieszanka dobrze ustawiona?? JAki masz kolor świec po tych 1500 km?? Możliwe też że masz zapchaną dyszę wolnych obrotów. Ja na twoim miejscu bym dokładnie wyczyścił gaźniki

Świeca na piskowy kolor, we wszystkich znamych mi źródłach podawany jako właściwy

Wina leży ewidentnie po stonie układu zapłonowego - po wymianie świec jest wszystko ok (ale tylko na chwile)

posmaruj czasem filc zapobiegajacy scieraniu tych plastikowych elemenrtow wspolpracujacych z krzywka ... moze to jest przyczyna ?

Nasmarowany przed sezonem :cool:

Wytrzymałość świec 1000km to bardzo mało chyba że jeździsz na krótkie trasy.

Leje półsyntetyka z orlenu 1:40

W jakiej proporcji lejesz olej i jaki?

Jakby była wystarczająca to by nie powstał ten temat :icon_razz:

olej to Mixol S 250ml/10l benzyny czyli 1:40

BTW: polećcie jakis wytrzymały łańcuch do jawy. Kupiłem w agmocie i już 1/2 zakresu regulacji

zużyte (po 1500km) :P :banghead:

Rozio miałem podobny problem. Zmieniłem SPRAWNY przerywacz na inny SPRAWNY przerywacz i problem zniknął. To tyle co mogę dodać.

Moim zdaniem na mixolu 1:40 to trochę za ubogo, sugeruję 1:30

Edytowane przez Browarny

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Dobrego łańcucha to i ja dłuuuuuuuugo szukam :crossy: i chyba się już przyzwyczaiłem do ciągłej regulacji.

Najgorzej jest w długiej trasie jak moto załadowane nie ma dostępu do nakrętki osi a tu trzeba po 500km podciągać łańcuch.

Kiedyś w dłuższej trasie to nawet myślałem, że będę musiał skracać łańcuch bo regulacji już zabrakło ale jakoś się dokulałem do domu :bigrazz:

A tak w ogóle to najbardziej mi "podchodzą" czeskie łańcuchy z Favorita bo dobre i niedrogie.

Ale może ktoś zna lepsze :icon_rolleyes: jeśli zna to niech się pochwali :icon_rolleyes:

Mieszankę do Jawy to od lat i kkm stosuję 1:40 (Miksol) i jest super żadnych problemów nawet w "tropikach"

W innych krajach to kupuję takie ze "średniej półki" i też jest ok.

Pozdrawiam :banghead: