Skocz do zawartości

Rumunia w 2 tygodnie! (Czerwiec-Lipiec 2006)

ildiavolo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Aha... jeszcze jedno, moze troche "lajkonickie", pytanie:

Czy w Rumunii mają zasięg tel. komórkowe? :icon_mrgreen:

Rob

I jeszcze jedno:

Panowie i Panie, całkiem serio - jeśli Wy chcecie jechać w takie miejsca jak Urdele, to ja chyba podłączę się do IlDiavolo :icon_mrgreen:

No chyba, że jak ochotnicy będą zdobywac góry, to reszta będzie współnie z tubylcami degustować lokalnego browara :icon_mrgreen:

To nie jest trasa dla turystycznego "enduro" o wadze 400kg.

Poszukałem troche i oto jeden z opisów trasy na motocyklu, które znalazłem na necie. Jak dla mnie nadzwyczaj oddający "uroki" trasy :icon_mrgreen:

"Przełęcz Urdele - jedna z najwyżej położonych (Góra Urdele 2240 m.n.p.m.). Wiemy, że droga będzie kiepska... jednak to co się okazało było gorsze, niż przypuszczaliśmy ;). Ok. 30 km odcinek drogi 67c - mniej więcej od miejscowości Tau do Jeziora Oasa to tragedia! Asfalt z gigantycznymi dziurami (jedzie się bardzo wolno slalomem). Potem jest znacznie lepiej - po prostu asfalt się kończy ;) i droga staje się komfortowa (jak na enduro).

Po przejechaniu tego odcinka dojeżdżamy do skrzyżowania z drogą nr 7a . My jedziemy dalej - tym razem już na przełęcz. Przy wjeździe na drogę w góry duży znak, rozszyfrowujemy napis: "Droga zamknięta dla ruchu publicznego". Jedziemy. Jest fantastycznie, jednak polecam tylko dla enduro. Niestety z planowanego przejazdu na drugą stronę rezygnujemy, jest już za późno a nad górami przewalają się nieprzyjemne chmury..."

To jest mój pierwszy sezon na tym moto (po Virago 750) i nie dam się zabić i zeżreć przez rumuńskie niedźwiedzie :) :) :(

Poza tym jestem również odpowiedzialny za swoją pasażerkę zeby robic taki hardcore.

Poniżej link do stronki 4x4. Byli na trasie Transfogaraskiej, na Urdele i wąwozie Bicaz w maju tego roku!

http://rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=2...d8ace764f1b0dfe

Dla dociekliwych zbiór informacji o Rumunii:

http://www.odyssei.com/pl/travel/rumunia.php

Pozdro.

Aha... jeszcze jedno, moze troche "lajkonickie", pytanie:

Czy w Rumunii mają zasięg tel. komórkowe? ;)

Rob

Ja myśle że nie ma co liczyć na zasięg w górach i małych wioskach. W Austrii ciężko z tym jest a co dopiero w Rumunii. W ostatni łykent, byliśmy (ja i żonka) na małej przejażdżce (ok. 280km) w okolicach Wiednia a dokładnie przez tutejsze parki narodowe i :icon_mrgreen: górki :icon_mrgreen:

Dojechaliśmy aż do Schneeberg-u (oczywiście obowiązkowo przez "Hollental" - "piekielną dolinę") zakręty WSPANIAŁE! Wiem że tego nie będzie w Rumunii ale i tak już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję że chociaż widoki zrewanżują stan nawierzchni. A do czego zdążam... przez cały czas mieliśmy problemy z zasięgiem!

PZDR.

:icon_mrgreen: ZŁY BOB :icon_mrgreen:

Panowie i Panie, całkiem serio - jeśli Wy chcecie jechać w takie miejsca jak Urdele, to ja chyba podłączę się do IlDiavolo :icon_mrgreen:

...o rany... jeszcze nie wyjechalismy a juz sa podzialy i rozdzielanie sie?...hmmm :icon_mrgreen:

...ale w sumie nie o tym chcialem... prawie skompletowalem juz wyposazenie na wyjazd... i jako ze w ten w-end wybieram sie na mazury... postanowilem to, a takze zaladowany motocykl sprawdzic w praktyce... szczegoly tu: http://forum.motocyklistow.pl/WYJAZD-NAD-N...IEC-t49814.html

zapraszam... no i bedzie okazja coby sie poznac :icon_mrgreen:

pozdr,

w

rany... jeszcze nie wyjechalismy a juz sa podzialy i rozdzielanie sie

Wiesz - gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść! :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Aha...taka myśl mnie nawiedziła - PAMIĘTAJCIE O NAKLEJKACH "PL" na motocyklach. Zazwyczaj się ich nie ma, albo mysli się że PL-ka na rejestracji wystarczy. Rumunia nie jest w UE i naklejki obowiązują.

W ub. roku staliśmy 1,5 godz. między Łotwą a Litwą, bo celnik nie chciał przyjąć do wiadomości że Litwa jest w Unii i naklejka nie jest potrzebna.

Rozwiązaniem była łapówka (i natychmiastowa odprawa) lub telefoniczna interwencja w ambasadzie. Wybralismy to 2-gie, ale trwało zdecydowanie dłużej :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: ;)

rob_rocki, nie martw sie, na pewno nie bedziemy wjezdzac tak, zeby komus bylo ciezko, jak bedziemy chcieli polatac w terenie, to sie rozpakujemy, rozbijemy oboz i bedziemy szalec :icon_mrgreen: nikt nie mowi o hardkorze wpelni zaladowanymi motocyklami.

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=149295

To zdjecia z zeszlego tygodnia! Wezcie ze soba majtki z golfem, bo moze byc chlodno ;)

...nie no... data7... Ty sadysto :icon_mrgreen: ...przeca teraz, po obejrzeniu tych zdjec, nie ma opcji zebym najblizszy tydzien w pracy spokojnie wysiedzial :D

pozdr,

w

K..wa!

A ja się z niczym nie wyrabiam! Juz drugą noc spędziłem w piwnicy montując mocowania kufrów do stelaży i inne "gówna".

W dodatku kufry są świeżo po zrobieniu i strasznie brudzą aluminium.

Ktoś wie co z tym zrobić? Wypolerować?

...będą się wtedy świecic jak psu jajca! :icon_mrgreen:

no chyba tylko polerowanie zostaje :> ale pociesz sie, ze i tak po powrocie bedzie matowe alu, bo sie tlenki osadzaja (czy cos takiego hehe) tak czy owak, zmatowieje to potem.

Ja juz prawie gotowy jestem, we wtorek odbieram sztywny dowod rejestracyjny i ciach! Pozostaje zakup prowiantu :biggrin: a potem to juz tylko odliczanie godzin :icon_biggrin:

Słuchaj Rob - aluminium zawsze brudzi, może później nie będzie to takie intensywne. Jeśli chcesz mieć czyste ciuchy to najlepiej sie pakować w jakis plecaczek który wkłądasz póxniej do kufra, lub też w torbę foliową.