MOC Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 kolego kobuz 1 to o czym piszesz to docieranie glowic, wpierw aby to robic musisz uzyskac obrobiona powierzchnie. Aby ci to uswiadomic troszke bardziej lopatologicznie to wezmy od uwage ze mamy przkoszona powierzchnie - jak wowczas prostopadle przylozysz glowice do plyty traserskiej ;) Bedziesz szlifowal glowice uzyskasz powierzchnie na ktorej bedziesz mial 99% przylgnie do plyty lecz czy masz pewnosc ze powierzchnia ta jest prostopadla do osi glowicy i tym samym cylindra :?: Reasumujac, wpierw musisz uzyskac prostopadlosc a pozniej mozesz bawic sie w docieranie bo do tego golownie sluzy plyta traserska, mimo wszystko powodzenia.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 to wezmy od uwage ze mamy przkoszona powierzchnie - watpie żeby pimpek miał aż tak skrzywioną powierzchnię przylgowa głowicy żeby sie takmocno kołysała na płycie traserskiej! W każdym razie ja docierałem już głowice i cylinder w swojej WSK 125 i paru innych sprzetach i robiłem od razu na płycie traserskiej bez wcześniejszych obróbek ;) Pozdro :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Nie mierz wszystkich jedna miara.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 LUDZIE!! co wy macie za zasady szlifowanjia płaszczyzn? Zadna tafla szkła i żaden papier ścierny nie jest idealnie gładki :!: Do takich rzeczy jak nierównoiść głowicy czy jaikichś innych powierzchni stosuje sie wyrównywanie na płycie traserskiej!!! Tafla szkła, lub coś innego podobnego służy do zorientowania się czy jest płaszczyzna (czy nie ma kołysania). Oczywiście to najprostszy domowy sposób sprawdzenia. Stosując te inne wynalazki (chyba że się ma takie oprzyrządowanie) to lepiej kupić nową lub używaną w dobrym stanie za kilka złotych. Powierzchnia głowicy nie musi być idealnie gładka. Wystarczy popatrzeć na głowice innych motocykli np: Jawa, ETZ, gdzie powierzchnia pasowania z cylindrem jest chropowata od toczenia i zakłada się cienką aluminiową podkładkę i wszystko jest dobrze uszczelnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundy Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Dokładnie zbyszek......jeśli by ją docierać na płycie traserskiej to powinna trzymać szczelnośc nawet i bez uszczelki :) .A tak to nie ma co przesadzać gdy chcemy zastosować oryginalną uszczelkę. :mrgreen: pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek20 BSA A65 Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 a ja powiem wam że hermetyk jest niezastąpiony w sytuachach bez wyjścia. oczywiście stosowany w odpowiedni sposób:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Kolega się tu pytał czym uszczelnić jak nie silikonem wiec piszęnajlepszy jest smar grafitowy, kolega zajmujacy się zawodowo naprawą starych motorkówtypu BMW, czy Kaśki, M-ki zawsze go używa i zawsze jest szczelnie, czasem podobno troche ciężko głowice ściągnąć bo sie tak zapieka ale to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Kolega się tu pytał czym uszczelnić jak nie silikonem wiec piszęnajlepszy jest smar grafitowy' date=' kolega zajmujacy się zawodowo naprawą starych motorkówtypu BMW, czy Kaśki, M-ki zawsze go używa i zawsze jest szczelnie, czasem podobno troche ciężko głowice ściągnąć bo sie tak zapieka ale to działa.[/quote'] Smar grafitowy nie służy do uszczelniania, jedynie tylko przy demontażu można łatwo rozłączyć elementy. Zaleca się między innymi do smarowania gwintu świecy która się przegrzewa i mogą być problemy z jej odkręceniem. Oczywiście są i inne podobne smary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundy Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Smar grafitowy nie służy do uszczelniania' date='[/quote'] Ale na pewno nie wpływa negatywnie :) . a ja powiem wam że hermetyk jest niezastąpiony w sytuachach bez wyjścia. oczywiście stosowany w odpowiedni sposóbTylko potem gorzej z demontażem :lol: :lol: Raczej odradzam.Pozdro ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 15 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2006 Jezeli juz mowa o srodkach zapobiegajacych spiekaniu elementow goracych to ja polecam MOLYCOTE, idealny do wszystkich podzesplow stykajacych sie z temperatura.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 15 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2006 Podepnę się z pytaniem. Też mi coś w Cezecie na tym łączeniu się "poci".Są takie uszczelki dostępne w sklepach motocyklowych? Od nowszych Jaw będą pasować?Czy wycinać nożyczkami z kartonu? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 16 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2006 uszczeke pod glowice chcesz dawac z kartonu 8O wolne zarty :lol: jak juz to miedziana dorobici porzadnie przed zalozeniem wyzarzyc.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 16 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2006 uszczeke pod glowice chcesz dawac z kartonu 8O wolne zarty :lol: Prosze się nie śmiać. Myślałem że tam ma być papierowa :mrgreen: jak juz to miedziana dorobici porzadnie przed zalozeniem wyzarzyc.... Znajde takie uszczelki w sklepach? Czy mam szukać tego w muzeach na Słowacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boberson Opublikowano 16 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2006 Kupisz komplet uszczelek do CZ w każdym sklepie z częsciami do takich sprzętów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi