Skocz do zawartości

Kupowanie na niemieckim i angielskim e-bay'u

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jako że parę osób pytało mnie przez PW/maila o szczegóły dotyczące kupowania "zabawek" na stronach e-bay'a, postanowiłem wrzucić parę informacji tutaj, co by nie odpowiadać na te same pytania kilkakrotnie.

Po pierwsze, jakby ktoś nie wiedział, to link:

www.ebay.de

www.ebay.co.uk

Moje doświadczenie z e-bayem nie jest ogromne. Kupiłem ledwie trzy rzeczy na niemieckim i jedną na angielskim e-bayu. Mimo to mam kilka rad dla szanownych Koleżanek i Kolegów:

Jak płacić?:

Są dwie najlepsze metody płacenia za zakupy na e-bayu za granicą:

1. przelew (transfer/Uberweisung),

2. PayPal

Inne możliwości raczej wykluczamy, bo: za zaliczeniem nie ma możliwości, TransCheck, WesternUnion - drogie i powolne.

Ad.1. Przelew. Prosta piłka, aczkolwiek nie dla wszystkich. Nie jest to też najtańsza opcja (zależy od banku). Żeby zapłacić musimy mieć konto w banku, za pomocą którego można puszczać przelewy zagraniczne, musimy mieć pełny numer rachunku odbiorcy (wg. standardu IBAN), czyli zwykle dwie literki z przodu i ciąg cyfr. Literki można sprawdziś w sieci, zapytać w banku itd. (Niemcy DE..., Austria AT...), kod SWIFT (BIC) banku odbiorcy.

Jak mamy konto, możemy puszczać przelewy, idziemy do banku/logujemy się do banku. Wybieramy opcję przelewu zagranicznego, wypełniamy i puszczamy.

Wady: Koszt to kilkadziesiąt PLN. W Raiffeisenie jest to PLN 30, w innych bankach nie wiem, ale zwykle więcej. Druga wada jest taka, że przelew, który wysyłamy dziś (przed południem) zazwyczaj jest w banku odbiorcy pojutrze. Do tego dochodzi dzień (maksymalnie 5), które mijają do zaksięgowania środków przez bank odbiorcy. Dopiero wtedy delikwent widzi kasę i może wysłać przedmiot. Droga pocztą trwa około tygodnia zarówno z Anglii, jak i z Niemiec.

Ad.2. Płatność PayPalem. Musimy mieć e-mail ( :P ) i kartę kredytową (lub debetową, czy charge ale musi mieć WYPUKŁE LITERKI I CYFERKI). Jak to mamy, wchodzimy na www.paypal.com i rejestrujemy się (sign up), po rejestracji natychmiast możemy puszczać kasę. Żeby puścić kasę trzeba znać TYLKO e-mail odbiorcy (pod warunkiem, że jest on zarejestrowany w paypalu). Po wysłaniu kasy odbiorca od razyu dostaje maila, że kasa poszła. Obciążenie na karcie (w zależności od banku i od karty) pojawia się po kilku dniach, ale koleś może wysłać towar od razu, a nie po tygodniu od zapłaty.

Początkowo na te transakcje jest limit kilkudziesięciu EUR. Limit można sobie zwiększyć, jak pojawi się obciążenie na karcie. W szczegółach obciążenia jest czterocyfrowy "extension number", którym zdejmujemy blokadę w PayPalu.

Wada: dla mnie nie istnieje, ale jak ktoś się obawia zakupów kredytówką przez internet, to ... jest wada. No i trzeba mieć wypukłą kartę, żeby system działał. Teoretycznie jest ryzyko, że ktoś wyczyści nam kartę do wysokości limitu.

Koszty: przy rejestracji płacimy 1,5 EUR, później wszystko jest ZA DARMO

Bezpieczeństwo: Jak ktoś się boi, że paypal zakosi mu kasę z karty, proponuję zrobić sobie w mBanku kartę wirtualną. Wówczas nie ma ryzyka, że ktoś Was okradnie.

No ale zawsze jest ryzyko (w obu metodach płatności), że Helmut, albo William nie wyśle towaru. Daltego patrzcie zawsze w komentarze (Bewertung/feedback)

No...

Jakby były pytania, proszę je pisać tutaj, nie na PW/maila

Sorki, że tak dużo napisałem, ale chciałem jak najwięcej wyjaśnić od razu ;)

POLECAM EBAY. JEST ZAJEBISTY (zwłaszcza jak ktoś ma nietypową na polskie warunki maszynę, jak ja)

PZDR

J

Witam!!

A ja mam takie pytanko, bo skoru juz kupowales na angielskim ebay to mysle ze sie orientujesz ;)

Ile by wyszla mnei ta szyba do kasku jezeli przelal bym kase przez pay pal i przeslalii by mi ja do polski.Czyli ile by wyniosly koszty przesylki i przelewu.

Podaje link do aukcji :

http://cgi.ebay.de/FM-W10-F101-IRIDIUM-RAI...1QQcmdZViewItem

Pozdrawiam

Coz jako, ze na ebayu kupilem 7 rzeczy i 1 sprzedalem pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze :P

Koszty: przy rejestracji płacimy 1,5 EUR, później wszystko jest ZA DARMO

Te 1,50 EUR jest pobierane w celu zweryfikowania autentycznosci karty, potem po dokonaniu pierwszej platnosci kwota ta jest zwracana przez PayPal na konto naszej karty, wiec w rzeczywistosci rejestracja w PayPal nie kosztuje NIC ;)

WesternUnion - drogie i powolne

Tylko drogie, nadawca moze odebrac kase po okolo 10 sekundach od jej nadania, caly problem jednak (mogacy powodowac opoznienia) polega na tym, ze odbiorca musi osobiscie pojawic sie w jednym z oddzialow W.U. i odebrac gotowke po wylegitymowaniu sie i podaniu numeru transakcji MTCN, ktory to my musimy mu wyslac mailem, SMS'em czy jakkolwiek.

Po pierwsze, jakby ktoś nie wiedział, to link:  

www.ebay.de  

www.ebay.co.uk

Polecam rowniez zagladac na:

www.ebay.at - sporo czesci do motocykli

www.ebay.it - mozna tanio zlapac akcesoria Givi

www.ebay.com - wszystko czego dusza zapragnie, tylko przesylki bywaja drogie i nalezy uwazac na czesci, ktore sa w wersji USA inne niz europejskie, bo moga nie pasowac.

Warto rowniez wiedziec, ze zeby kozystac z zagranicznych ebay'ow wystarczy sie zarejestrowac na www.ebay.pl i wasz nick i haslo bedzie dzialac na kazdej witrynie na swiecie 8) .

Kolejna wazna sprawa jest fakt iz PayPal w polsce dziala tylko w jedna strone - wysyla pieniadze. Nie mozna (przynajmniej narazie) otrzymywac kasy przez PayPal w Polsce (to bedzie przydatne dla tych co by zapragneli cos sprzedac).

Witam!!  

A ja mam takie pytanko, bo skoru juz kupowales na angielskim ebay to mysle ze sie orientujesz  

Ile by wyszla mnei ta szyba do kasku jezeli przelal bym kase przez pay pal i przeslalii by mi ja do polski.Czyli ile by wyniosly koszty przesylki i przelewu.  

Podaje link do aukcji :

Koszty przelewu PayPal jak juz wspomnial vx800 cale 0,00 EUR

Koszty przesylki - napisz maila do sprzedawcy to sie dowiesz. Jezeli nie wiesz jak zapytac oto przyklad:

Hi there,

How much will be shipping costs to Poland?

Thanks

Podpis (np. w postaci Twojego e-bayowego nicka)

Nie mowie, ze to najlepszy przyklad pytania o cene przesylki, ale zawsze dziala i odpowiedz jest taka jaka oczekujemy.

Mysle, ze to tyle... jak ktos ma jakies pytania to tak jak vx800 w miare mojej wiedzy chetnie pomoge :mrgreen:

Pozdrawiam

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

No i znalazł się wśród nas bardziej doświadczony e-bay'owiec. Super. Jak już wspominałem, doświadczenie mam niewielkie, ale uczę się ;)

Może warto byłoby przykleić temat?

Jeśli chodzi o koszty przesyłki z Anglii, to paczka wielkości pudełka na kask integralny, ważąca koło 1kg kosztowała mnie 10 GBP, czyli niecałe 60PLN.

Przesyłka kompletu opon sportowych z Niemiec to EUR 25,52, czyli niecała stówka.

PZDR

J

Z tymi przesylkami to roznie bywa... czasami dwoch roznych uzytkownikow za ta sama rzecz wola kwoty rozniace sie nawet 3-krotnie :? (oczywiscie obaj wysylaja z tego samego miasta np. Londynu) moze to zalezy od firmy przewozacej paczke, a moze od opakowania... kto wie :roll: .

Tez mysle, ze warto wiedziec (chociaz nie trudno to zauwazyc :P ), ze niemcy maja jakas dziwna awersje do PayPal'a i z regoly transakcje chca zalatwiac przelewem.

Mysle, ze przyklejenie tematu to swietny pomysl, zwlaszcza ze coraz wiecej ludzi kupuje na witrynach ebay ;)

Pozdrawiam

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

• 11 miesięcy temu...

Ad.2. Płatność PayPalem...

...Początkowo na te transakcje jest limit kilkudziesięciu EUR. Limit można sobie zwiększyć, jak pojawi się obciążenie na karcie. W szczegółach obciążenia jest czterocyfrowy "extension number", którym zdejmujemy blokadę w PayPalu.

Czy to oznacza, że pierwsza dokonana transakcja musi byc do kilkudzisięciu Euro i nie można kupić nic co przekracza ta wartość? Można w jakikolwiek sposób od razu zwiększyć ten limit?

Czy to oznacza, że pierwsza dokonana transakcja musi byc do kilkudzisięciu Euro i nie można kupić nic co przekracza ta wartość? Można w jakikolwiek sposób od razu zwiększyć ten limit?

Nie, o tym pisał już wcześniej VX800 "Początkowo na te transakcje jest limit kilkudziesięciu EUR. Limit można sobie zwiększyć, jak pojawi się obciążenie na karcie. W szczegółach obciążenia jest czterocyfrowy "extension number", którym zdejmujemy blokadę w PayPalu."

Chodzi o ten "extension number" - to są ostanie numery na odwrocie karty kredytowej. Gdy dokonasz rejestracji w serwisie PAYPAL, otrzymasz link do strony na której musisz potwierdzić dane swojej karty przez wpisanie właśnie tej liczby. Nie wiem jak to działa ale ostatecznie weryfikuje posiadanie przez Ciebie środków na karcie, lub kredytu na karcie. Ja po wpisaniu tego numeru, po godzinie miałem zweryfikowane konto do nielimitowanych zakupów - tzn do limitu na karcie :D I nic nie kupowałem przed tą weryfikacją lub w jej trakcie. Teraz PayPal jest po polsku, więc wszystko jest proste - PayPal.pl. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem :icon_eek:

Nie, o tym pisał już wcześniej VX800 "Początkowo na te transakcje jest limit kilkudziesięciu EUR. Limit można sobie zwiększyć, jak pojawi się obciążenie na karcie. W szczegółach obciążenia jest czterocyfrowy "extension number", którym zdejmujemy blokadę w PayPalu."

Chodzi o ten "extension number" - to są ostanie numery na odwrocie karty kredytowej. Gdy dokonasz rejestracji w serwisie PAYPAL, otrzymasz link do strony na której musisz potwierdzić dane swojej karty przez wpisanie właśnie tej liczby. Nie wiem jak to działa ale ostatecznie weryfikuje posiadanie przez Ciebie środków na karcie, lub kredytu na karcie. Ja po wpisaniu tego numeru, po godzinie miałem zweryfikowane konto do nielimitowanych zakupów - tzn do limitu na karcie :wink: I nic nie kupowałem przed tą weryfikacją lub w jej trakcie. Teraz PayPal jest po polsku, więc wszystko jest proste - PayPal.pl. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem :)

Swierzy temat właśnie to przerabiam i zachodzę w głowę dlaczego w europejskim ebay nie można uzupełniać konta PayPal z własnego konta osobistego przelewem?? Tylko karty kredytowe. Ja karty takowej nie posiadam i posiadać niebędę bo za drogo to kosztuje a wiadomo życie na kredycie nie jest łatwe :icon_mrgreen: Dzisiaj bede miał wiecej info jak cos to napisze. Pozdr

SUPPORT 18

U nas kolega za wymiane karty na taką z wypukłymi literkami dał chyba 40zl.. i tyle daje za jej roczne utrzymanie..

A tak prz okazji.. czy ja dobrze widze czy TE świece są za 2 euro?? i gdzie jest napisane ile sprzedający ma sztuk?

Edytowane przez Stifler

Ja karty takowej nie posiadam i posiadać niebędę bo za drogo to kosztuje a wiadomo życie na kredycie nie jest łatwe :banghead:

Jak bys sie troche zainteresowal tematem to na pewno znalazlbys w UK bank ktory wyda Ci KK za friko. Tzn musisz miec cosik na koncie.

:icon_question: