Skocz do zawartości

Pompa hamulcowa z innego moto do MZ

MariuszN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Normalnie chcecie założyć na przecięte końcówki odbydwu przewodów' date=' kawałek gumowej rurki i ścisnąc to opaskami?? Moim zdaniem to prosta droga na cmentarz, jak już coś robić to porządnie a nie lipe odwalać[/quote']

Gumową rurkę to możesz założyć wiesz na co.

Wygląda to tak. Przecinasz oba przewody, bierzesz mosiężną rurkę i karbowaniami z dwóch stron (to tzw jodełka dwustronna, podobne używane są do węży ogrodniczych) nasuwasz przewody i zaciskasz opaskami ( skręcanymi śrubami, nie tymi od kabli elektrycznych).

Oczywiście przewody nalezy dopasować na długość, a jak średnice wewnętrzne przewodów są różne to brać jedełkę na większą lub z dwoma różnymi średnicami.

Działa do dziś w ETZ 250'87 a pompa jest od virówki. Tylko ostrzegam bo łatwo zablokować przednie koło.

no ja bym sie bal taki numer na opaski robic, kupic przewod z agmotu i tyle orginalnie zaprasowany prasa a nie opaskami bo z hamulcem nie ma zartow albo sie jest pewnym ze zadziala albo lepiej w ogole go nie miec :!:

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Nitomen, wszystko zależy od kasy. Można też założyć pompę z zaciskiem od japończyka poprzez adapter dorobiony u ślusarza. Ale cena takowego hamulca może przekroczyć wartość motocykla ETZ 250. Tak liczyłem, jak zdechła mi pompa oryginalna od ETZ i kupiłem nową made in Turkey. Pompa po wlaniu płynu od razu ciekła, nawet nie zdążyłem nacisnąć dźwigni.

bo jest blad na tloczku ja dorobilem na tokarni szerszy o 0.5 mm tloczek i przez pol roku nawet sie nie spocil a 2 sprawa dopasowac gumki do polskiej pompy polskie gumki, do orginalnej szwabskie inaczej tez bedzie cieknac :)

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

tą pompę kturą kolega kupił (wyżej link) od yamahy jest naprawde dobra, ja taką zawsze zaakładam jak robie hamulec przedni. Miałem w Yz125 i do HM-a tez taką kupiłem,mam teraz jeszcze stalowy oplot na przewodach, to koło moge zablokować jednym palcem!!!! (pamiętajcie że jeszcze odpowietrzenie i klocki sa bardzo wazne...) pzdr

• 4 tygodnie później...

mam takie małe pytanko

mówiliście o przewodzie z agmotu

http://www.allegro.pl/item91132031_pompa_h...g_jak_nowa.html

czy pasowałby do tej pompki?? moja orginalna od mz jest w tragicznym stanie i mam dość wymiany uszczelek co 2 tygodnie bo po takim czasie pada mi ta w środku od ciśnienia. a poza uszczelkami uchwyt pod klamką jest pęknięty.

z góry dzięki za pomoc

Orginalny przwod mz spasuje na 100%

Nie,jesteś w błędzie.Przy tej pompce brakuje stalowego łącznika/przejściówki.Trzeba dorobić tą przejściówkę,dobrze by było żeby sprzedający ją miał,bo wtedy można przerobić na podłączenie orginalnego przewodu od MZ.Ja tak mam.