Skocz do zawartości

Chart Nie pali

Gremlas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W tych przypadkach klin praktycznie pełni tylko funkcję ustalającą.Klin ulega ścięciu tylko wtedy gdy jest złe pasowanie magneta na stożku.:(

Calkiem mozliwe. Dodam ze np w mz ts150 - naped pierwotny sprzegla - mala zebatka na wale korbowym jest wylacznie osadzona na stozku (bez klina) i to wystarcza.

Ponieważ budowa stożka jest taka ,że połączenie zachowuje się jak samohamowne.Już przy lekkim dociśnięciu ręką elementu(np.tej zębatki)do stożka, powoduje zakleszczenie sie(ręką już jej nie zdejmiemy-tylko ściągaczem).To samo dotyczy się osadzenia sprzęgła w MZ 250. 8)

Aleś dowalił.. jak mozna założyc magneto bez klina?? To wtedy ono sie w ogóle nie będzie trzymało. A zapłon sie zgrywa z kreskami na magnecie i stojanie i kręci się stojanem. A to magneto cały czas ci sie kręci w drugą strone?? Zapłon wyreguluj

Słuhaj dzieciak, ja nie piszę postów tylko zeby nabijać na cyferki liczniku przebiegu. Jeżeli piszę że możesz sprubować założyć magneto bez klina to znaczy że jest to sposób sprawdzony, zrobiłem tak 2000km nic sie nie przestawiło. Oczywiście powierzchnie dolegania wału i magneta powinny byc oddtłuszczone, ja dla pewności dałem tam kredy, ale nie jest to konieczne. W swoim romecie zarówno na orginalnym wale jak i na nowym kupnym (stary miał luzy dlatego zmieniłem koszt regeneracji u mnie był ten sam co kupno nowego wału) nie można było wrzucić megneta na wał z klinem bo zaplon występował zupełnie nie w tym momencie co trzeba. Raz tylko udało mi sie odpalić motor z magnetem na klinie ale motorower zgasł po jakiś 200 metrów, a świeca była czarna i mokra co w tym wypadku świadczyło o stopniowym niedopalaniu się mieszanki paliwowo powietrznej w komorze spalania. Ten sam przypadek miał muj znajomy tez niegdyś posiadający takiego rometa.

Nie jestem w stanie określić że w przypadku Gremlasa jest na 100% taki problem z zapłonem, poprostu chcialem napisać, że jest to dość częsta przypadłość w rometach, niektóre musiały mieć poprostu coś nie tak z magnetem lub wałem (przesunięcie się czopów odpada, na nowym wale problem z zaplonem był identyczny jak ze starym wałem)

Także proponuję na skręconym megnecie znaleźć suwmiareczką 2,5mm przed GMP, jeżeli w tym momencie kreski na stojanie i magnecie są zgrane, to problem przestawienia się zapłonu można spokojnie odrzucić.

Ponieważ budowa stożka jest taka ,że połączenie zachowuje się jak samohamowne.Już przy lekkim dociśnięciu ręką elementu(np.tej zębatki)do stożka, powoduje zakleszczenie sie(ręką już jej nie zdejmiemy-tylko ściągaczem).To samo dotyczy się osadzenia sprzęgła w MZ 250.

I w wielu, wielu innych sytuacjach. Chociazby stozki morse`a w obrabiarkach. Caly trik takiego polaczenia (tzn sila osiowa jaka musimy przylozyc do elementu aby utrzymac polaczenie) tkwi w wymiarach takiego stozka (tzn w kacie stozka i dlugosci tworzacej).

Dobra ściągłem magneto oraz cały zapłon,klin jak sie okazało jest cały i wygląda jak nowy(niemial sie przy czym zerwac).

Zdjąłem simmer i wyglada jakby tornado przeszlo przez niego,obszczępione boki.I tu kłania sie moje pytanie czy musze oba simmery wymieniać.

Tamten od strony kosza jest dobry bo tez sciagalem.

Wymieniałem oba moze ze 2miesiące temu ale nie jeździłem wcale bo nie palił.

I następne pytanie czy mam jeszce cos sprawdzić zanim założe simmer,cewki,magneto oraz z drugiej strony zanim załoze pokrywe od kosza,bo niechce potem zas rozbierac tego.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

czy musze oba simmery wymieniać.

Nie' date=' jeśli ten drugi jest nieuszkodzony(ale jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zmień -i tak nieduży wydatek)

następne pytanie czy mam jeszce cos sprawdzić zanim założe simmer' date='cewki,magneto oraz z drugiej strony zanim załoze pokrywe [/quote']

sprawdź czy przylgnia karteru z simmerem jest nieuszkodzona.Sprawdź czy prawidłowo montujesz stojan i czy nikt w tym miejscu nic nie przerobił.

A i jeszcze czy gładź czopu w miejcu współpracy z simmerem nie jest wyrobiona! :(